Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

Mária út a Vasi-Hegyhát Natúrparkban 2

By 2023.06.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Vasi-Hegyhát területén fontos búcsújáró- és zarándokhelyekre lelhetsz. Ha kíváncsi vagy, milyen régészeti leletek kerültek elő az egykori Szent Mihály-templom feltárásakor, keresd fel hazánk legrégebbi, ma is álló koldulórendi kolostorát, a vasvári domonkos kolostort, amelyben a Helytörténeti Múzeum is működik. A domonkos kolostor épületében – a rendtörténeti gyűjteménnyel együtt – kapott helyet a város helytörténeti gyűjteménye és a középkori megyetörténeti kiállítás.

Vasvárról tovább haladva Oszkóba érkezel, ahol Szent Orbán, a szőlőművesek védőszentjének napját ma is Hegyi Vigadalommal ünneplik a helyiek. Nagyon hangulatos megfigyelni a különböző korok keveredését: egymás mellett láthatod az 1800-as évek elején épült zsuppfedeles boronapincét és a 20. század ötvenes éveib, téglafalú, korszerű pincéket.

A túrát Csehimindszenten zárhatod, a barátságos hegyháti településen, ahol a katolikus egyház egyik legismertebb 20. századi alakja, Mindszenty József bíboros született, aki az utolsó hercegprímás volt Magyarországon. A szülői házban ma múzeum és kiállítótér várja a látogatókat. A festői szépségű környék erdői, mezői, szőlőhegyei bőséggel adnak lehetőséget a túrázásra, kikapcsolódásra.

Látnivalók

Domonkos kolostor

A XIII. század közepén épült, országos jelentőségű vasvári domonkos kolostor a rend legrégebbi, ma is álló háza Magyarországon. A Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény napjainkban jelentős mennyiségű könyvtári és levéltári dokumentumot, valamint értékes műtárgyállományt őriz. Kiemelkedő a gyűjtemény helytörténeti értéke is, hiszen számos egykori vasvári születésű, vagy Vasváron tevékenykedő domonkos szerzetes hagyatékát ápolja.

Mindszenty Emlékház és Múzeum

A Vasi-Hegyhát keleti szélén, festői környezetben helyezkedik el az ősi múlttal büszkélkedő Csehimindszent, ahol 1892. március 29-én Mindszenty József bíboros, hercegprímás meglátta a napvilágot. Mindszenty bíboros nevét ma már az ország számos helyén utcák, terek és iskolák viselik, az egyik legkülönlegesebb hely mégis Csehimindszent, a szülői ház, ahonnan az élete indult. Érdekesség, hogy Pem József néven született, de később felvette szülőfaluja nevét.

+ Programtipp

Jeli Arborétum

Európa egyik legszebb arborétumát Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf hozta létre. Az igazi növénykülönlegességek mellett gazdag állatvilággal is találkozhatsz a kertben. A rododendronjairól híres varázskert immár lombkorona-tanösvénnyel is várja a látogatóit. A Koponyás-patak völgyében, az erdészek által kialakított tájövezetek részen a látnivalók a világ 10 különböző erdőrészletét ismerhetik meg, ahol többek között számos mamutfenyő található, illetve a japán erdőfolt bambuszokkal.

Őshonos Állatpark, Alsóújlak

Az őshonos állatok megismerése különleges program lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az Alsóújlak határában lévő gazdaság a mangalicától a bivalyon át a szürkemarháig sokféle állatnak szolgál otthonául. A gazdaságban vágott és készített árut kóstoló formájában is kipróbálhatod, sőt a termékek meg is vásárolhatók.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 14 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Vasvár személyautóval a 8-as főúton vagy a 74-es úton közelíthető meg, emellett vonattal akár Szombathely, akár Zalaegerszeg irányából könnyen elérhető.

Kiindulási Pont: Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, 9800 Vasvár, Kossuth út 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Castello Bisztró

Honlap

Vindő Étterem

Honlap

Vaskapu Fogadó

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds