Skip to main content

Túrainfó

Barangold be a Soproni-hegységet hagyományos hegyikerékpárral vagy egy eMTB-vel. Az útvonal átlagos fizikummal, terep technikai felkészültség nélkül is biztonságosan bejárható, teljesíthető.

Sopront az EuroVelo 13-as kerékpárúton hagyjuk el Harka felé. Az egykori határőr településen átgurulva az osztrák határ, Neckenmarkt (Nyék) felé vesszük az irányt. Kb. 100 m-rel a határátkelési pont előtt a hegynek fordítjuk a bringát és jöhet a kapaszkodás közvetlenül a határsávban az Istenszékén át a Muckra. A hely a Soproni-parkerdő megalapítójáról, Muck Endréről kapta nevét. Itt érdemes időt szánni az Erdő Háza bemutatóhelyre, vadasparkra. Utunkat a határsávban a Mária úttal együtt folytatjuk a Brennbergbánya – Ritzing (Récény) határátkelési pont felé. Itt akár át is ruccanhatunk a szomszédba az egykori Ilona-aknát bemutató emlékhelyet megtekinteni (kb. 300 m), vagy egy kicsit tovább (2 km) ereszkedve a Récényi-tóban (Sonnensee Ritzing) csobbanhatunk egyet.

A vadászati tanösvényen felkapaszkodva elérjük a Soproni-hegység magyar oldali legmagasabb pontját a Magas-bércet (557 m). A csúcson található kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a hegység erdeire és az Alpok keleti nyúlványaira. A csúcsról jöhet egy nagy gurulás a Hidegvíz-völgyben érintve az István-aknát egészen a Fehér-úti-tóig. Itt elhagyjuk a műutat és az egykori brennbergi vasút nyomvonalán leereszkedünk Ágfalvára, ahol ismét elérjük az EuroVelo 13-at, s a „kertek alatt” visszatérünk Sopronba.

Látnivalók

Brennbergbánya – Szent Borbála templom

A brennbergi Szent Borbála templom és a templom-borozó története talán egyedülálló az országban. Az egykori szénrakodó téren állt régen a bányaigazgatóság irodaháza és egy több szintes tornyos épület. Itt épült meg a Szent Borbála templom 1930-ban. A templom mellett, a bányaigazgatóság épületének földszintjén működött a „Bányász” borozó. Az 1960-as évek elején az iroda épületét elbontották, a borozót pedig a templomépület alsó szintjére költöztették. Így került az országban is egyedülálló módon egy épületbe a templom és a borozó.

Soproni Parkerdő – Erdő Háza Ökoturisztikai Központ

Keressük fel a parkerdő legújabb attrakcióját, az Erdő Háza Ökoturisztikai Központot a „Muck”-on. Itt korábban egy kilátó és egy menedékház állt, majd pedig egy határőségi bázis őrizte a határszakaszt. Az új ökoturisztikai központban látható modern kiállítás a fiatalabb korosztály számára sokszínűen, játékos formában mesél a természetről és védelmének fontosságáról. A látogatóközpont mellett pedig egy vadasparkot is találunk.

+ Programtipp

Sopronbánfalva – Hősi temető

A sopronbánfalvi Alom-hegy nyugati oldalán egy gyönyörű fekvésű, csaknem két hektáros katonai temető áll. A Hősi temető az ország egyik legszebb katonai sírkertje, ahová az 1870-es évektől temettek hősi halottakat. Mintegy húsz nemzet katonái, hadifoglyok, civil áldozatok nyugszanak itt.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 42 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Vonattal Sopron vasútállomás, személygépkocsival Budapest vagy Bécs felől M85 gyorsforgalmin Sopronig.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds