Skip to main content

Túrainfó

Barangold be a Soproni-hegységet hagyományos hegyikerékpárral vagy egy eMTB-vel. Az útvonal átlagos fizikummal, terep technikai felkészültség nélkül is biztonságosan bejárható, teljesíthető.

Sopront az EuroVelo 13-as kerékpárúton hagyjuk el Harka felé. Az egykori határőr településen átgurulva az osztrák határ, Neckenmarkt (Nyék) felé vesszük az irányt. Kb. 100 m-rel a határátkelési pont előtt a hegynek fordítjuk a bringát és jöhet a kapaszkodás közvetlenül a határsávban az Istenszékén át a Muckra. A hely a Soproni-parkerdő megalapítójáról, Muck Endréről kapta nevét. Itt érdemes időt szánni az Erdő Háza bemutatóhelyre, vadasparkra. Utunkat a határsávban a Mária úttal együtt folytatjuk a Brennbergbánya – Ritzing (Récény) határátkelési pont felé. Itt akár át is ruccanhatunk a szomszédba az egykori Ilona-aknát bemutató emlékhelyet megtekinteni (kb. 300 m), vagy egy kicsit tovább (2 km) ereszkedve a Récényi-tóban (Sonnensee Ritzing) csobbanhatunk egyet.

A vadászati tanösvényen felkapaszkodva elérjük a Soproni-hegység magyar oldali legmagasabb pontját a Magas-bércet (557 m). A csúcson található kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a hegység erdeire és az Alpok keleti nyúlványaira. A csúcsról jöhet egy nagy gurulás a Hidegvíz-völgyben érintve az István-aknát egészen a Fehér-úti-tóig. Itt elhagyjuk a műutat és az egykori brennbergi vasút nyomvonalán leereszkedünk Ágfalvára, ahol ismét elérjük az EuroVelo 13-at, s a „kertek alatt” visszatérünk Sopronba.

Látnivalók

Brennbergbánya – Szent Borbála templom

A brennbergi Szent Borbála templom és a templom-borozó története talán egyedülálló az országban. Az egykori szénrakodó téren állt régen a bányaigazgatóság irodaháza és egy több szintes tornyos épület. Itt épült meg a Szent Borbála templom 1930-ban. A templom mellett, a bányaigazgatóság épületének földszintjén működött a „Bányász” borozó. Az 1960-as évek elején az iroda épületét elbontották, a borozót pedig a templomépület alsó szintjére költöztették. Így került az országban is egyedülálló módon egy épületbe a templom és a borozó.

Soproni Parkerdő – Erdő Háza Ökoturisztikai Központ

Keressük fel a parkerdő legújabb attrakcióját, az Erdő Háza Ökoturisztikai Központot a „Muck”-on. Itt korábban egy kilátó és egy menedékház állt, majd pedig egy határőségi bázis őrizte a határszakaszt. Az új ökoturisztikai központban látható modern kiállítás a fiatalabb korosztály számára sokszínűen, játékos formában mesél a természetről és védelmének fontosságáról. A látogatóközpont mellett pedig egy vadasparkot is találunk.

+ Programtipp

Sopronbánfalva – Hősi temető

A sopronbánfalvi Alom-hegy nyugati oldalán egy gyönyörű fekvésű, csaknem két hektáros katonai temető áll. A Hősi temető az ország egyik legszebb katonai sírkertje, ahová az 1870-es évektől temettek hősi halottakat. Mintegy húsz nemzet katonái, hadifoglyok, civil áldozatok nyugszanak itt.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 42 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Vonattal Sopron vasútállomás, személygépkocsival Budapest vagy Bécs felől M85 gyorsforgalmin Sopronig.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds