Skip to main content

Túrainfo

Ezen a gyalogtúrán igazi vadregényes környezetben barangolhatunk, messze a tömegtől és az autók zajától. Kiindulópontunkról kavicsos úton indulunk lefelé a Lugos-patak völgyébe, ahol a buja növényzettel átszőtt patakpart mellett haladunk az árnyas erdőben. Majd egy kaszálón a dombtető irányába indulunk tovább. Felérve csodálatos látvány tárul elénk: a Rába folyó völgyére tekinthetünk le. Újra kavicsos útra érünk. Élvezzük a csendet, a nyugalmat árasztó erdők illatát – akár be-betérhetünk közvetlenül is az erdőbe, ahol finom, ehető gombákat szedhetünk. Lassan újra visszaereszkedünk a patak völgyébe, ahol egy káprázatos rét fogad minket, hatalmas, több száz éves tölgyfákkal. Több helyen is láthatjuk a fokozottan védett terület jelöléseket, fogadjuk meg a rajta álló szöveget, és ne lépjünk be ezekre a területekre, csak gyönyörködjünk a látványban.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 9 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Az Őriszentpéter és Ivánc között vezető 7451. számú országút 22. km-énél kezdődik a túra.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Lugos-patak

A Lugos-patak a terület egyik legjelentősebb vízfolyása. Kelet felé csordogálva szeli ketté a tájat, és torkollik bele a Rábába. Völgye fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll. Megfigyelhetünk itt kaszálóréteket, egykori legelőerdőket. A réteken nyár elején láthatunk szibériai nőszirmot és sárga liliomot is.

+ Programtipp

Himfai-tó, Felsőmarác

Felsőmarác határában terül el a gyönyörű 92 hektáros Himfai-parkerdő és a 12 hektáros Himfai-tó. A tó kedvelt horgászhely, a partján álló toronyból az itt élő vízimadarakat lehet megfigyelni. Az erdőben sétautakat és erdei tanösvényt (Cincér tanösvény) alakítottak ki. A tó Vas megye történelmi nevezetességű családjának egyik tagjáról kapta a nevét: Nádasdy Heym (Him) a 13. század első felében kapta meg Marác falu keleti részét. A Himfalva rövidült Himfa alakra, és bár a falu elpusztult, a név az itt létrehozott majorgazdaság miatt fennmaradt.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Őrség Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds