Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalHortobágyi Nemzeti ParkAlföldTisza-tó és Hortobágy

Gyalogtúra Hortobágy szívében

By 2021.03.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Európa egyik legnagyobb füves pusztája a Hortobágy, valamikor nyílt árterek, mocsarak, löszös és szikes puszták, gyepek és erdők mozaikja volt. Az Egyek-pusztakócsi mocsarak területén ezeket a változatos felszíni formákat ismerhetik meg, miközben káprázatos növény- és madárvilág tárul szemünk elé. A tanösvényen rossz idő esetén a gyalogos közlekedés nehézkes, így azt az idősebb korosztály számára nem javasoljuk. Nyáron a megfelelő folyadék utánpótlás elengedhetetlen!

A tanösvény kezdeténél tekinthető meg a Tisza által épített homokhát, ahol a 80-as évek végéig történő homokkitermelés meredek falat hagyott a partifecskék és gyurgyalagok számára. Hosszabb séta után érjük el a Górés tanyát, ahol megismerhetjük a Filagória-halom, és ennek kapcsán a kurgánok történetét. Itt található a Górési Madármentőhely is, ahol az ott folyó munkába is betekintést nyerhetnek bemutató volierek segítségével. Az itt elhelyezett madarak gyógyulásukat követően visszatérhetnek a természetbe.

Górés-tanya mellett a fűzfákkal övezett csatornaparti gáton érhető el a Fekete-rét tanösvény, ahol pallóútról megtekinthetjük a mocsár változatos élővilágát. A bemutatóterület kultúrtörténeti emléke a régi sóút mentén álló Meggyes csárda. A berendezett három helyiség a csárda századfordulós hangulatát idézi fel. A csárda csak előzetes egyeztetés után látogatható!

A terület önállóan is megtekinthető, de tavasztól őszig vezetett túrákon is részt vehetnek, ahol a Meggyes csárdáig eljutva egy sétát tehetünk a múltba.

Látnivalók

Górés tanya

A 2013-ban megújult madárház és gólyateleltető a sérült madarak – főként ragadozók és gólyák – gondozásához biztosít megfelelő, biztonságos körülményeket a fajvédelmi programok kiegészítéseként.

Filagória-halom

A Filagória-halom viszonylag meredek falú és 99 méter tengerszint feletti magasságú halom, más néven kurgán. Ez a halom egyike a környék legmagasabb kurgánjainak. A legősibb kurgánok a közel hatezer évesek (rézkor), a többség ennél fiatalabb. Közös jellemzőjük, hogy egy elhunyt vezető tisztségű személyt, akinek a tiszteletére készült, gödörsírba temették, majd halmot emeltek a sírhely fölé.

Meggyes csárda

A csárda XVII. század utolsó évtizedeiben épült. A jelenlegi épületet a korábbi leégése után 1760–1770 között építtette Tiszafüred város tanácsa. A csárdához kevés betyártörténet kötődik, hiszen a Meggyes csárda a füredi, ohati lovas és az egyeki gyalogos csendőr járőrök éjszakai találkozóhelye volt.

+ Programtipp

Hortobágyi Vadaspark

A Hortobágyi Vadasparkban a puszta egykori és jelenlegi állatvilágával ismerkedhetünk meg, olyan természeti programokat kínálva, ahol valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltési lehetőséget.

További információkTérkép

Hortobágy-halastavi Kisvasút

Ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut. A közel százéves tógazdaság vízrendszere, tavai és ipartörténeti emlékei is egyedülálló látványt kínálnak. A kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot. A kisvonat menetrend szerint közlekedik.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

A 33-as főút mentén a nagyiváni útelágazással szemben a 60. km-nél a Kaparó csárda parkolójából.

Térkép

Kezdőpont

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds