Skip to main content

Túrainfó

A Tettyei romoktól indul ez a túra. Itt található a Pintér-kert arborétuma, szép kilátóval, a 2019-ben Európai Év Fája címet nyert mandulafa és Szathmáry György püspök reneszánsz palotájának romjai. A túrához jó állóképesség, megfelelő technikai tudás és jó mountain bike szükséges. Az út első szakasza emelkedik Dömörkapuig, ahol valaha a pécsi vidámpark volt. Innen a gyermekvasút mentén az állatkert felé már aszfalton tekerhetsz, majd tovább fel egészen a Misináig, ahol épül az Aktív Misina túraközpont, és az ország legmagasabb épületébe, a TV toronyba is felmehetsz lifttel. Turistaút vezet a Kis-tubesi kilátóhoz, ahol érdemes beiktatnod egy kis pihenőt: alattad a város. Ezután a Tubesre érsz, amely a Mecsek második legmagasabb pontja, 612 méter, rajta a 2001-ben újjáépített János-kilátóval. Tiszta időben egyszerre láthatod innen a szlavón Papuk hegységet, a Villányi-hegységet, a Pécsi-tavat és a Badacsonyt. Innen már csak lefelé haladsz, először egy hegyi úton Lapisig, majd a Remete-rét és a Mandulás érintésével az utolsó kilátóponthoz, a Francia-emlékműig gurulhatsz, majd meredek úton érsz vissza a Tettyére.

Látnivalók

Pécsi Állatkert

A Pécsi Állatkert több mint 60 éve mutatja be a Föld élővilágának legkülönbözőbb állatait. 2016-os megújulását követően terráriummal is gazdagodott, így közel 250 faj több, mint 1000 egyedét figyelheted meg itt.

TV torony

A Pécsi Tv-torony 197 méteres magasságával Magyarország legmagasabb épülete, az 535 méter magas Misina csúcsán áll. A Tv-torony különlegessége a 72 méteres magasságban lévő üvegfalú presszó, ahová gyorslifttel lehet feljutni. Déli irányban a várost, illetve a Baranyai dombságot, messzebb a Villányi hegységet csodálhatjuk meg innen. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek látható.

Tubesi kilátó

A Tubes a Mecsek második legmagasabb csúcsa. Itt található a 2001-ben újjáépített János-kilátó 22 méteres tornya, ahonnan tiszta időben a Badacsonyig is el lehet látni.

Tettye

Ma a pécsiek egyik legromantikusabb kirándulóhelye a városban, valaha Pécs ipari központja volt a sok malommal. Található itt játszótér, arborétum, barlang, panoráma sétány, egykori romok és remek vendéglők.

+ Programtipp

Pintér-kert

A Pintér-kert országosan védett természetvédelmi terület. Számtalan ritkaság, nálunk nem honos fenyő-, lombosfa- és cserjefaj él benne, Közép-Európa egyik legnagyobb arizonai ciprusa is itt található. A mediterrán vidéket idézi a babérszuhar, a júdásfa, a fügefa és a gránátalma. Májusban lenyűgöző látvány a bazsarózsavirágzás.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 3
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 20 km
Időigény:

Megközelítés

Személygépkocsival Budapestről az M6-os autópályán, vagy a 6-os számú főközlekedési úton.

Vonattal és autóbusszal ugyancsak könnyen elérhető: a főpályaudvarról a 33-as helyi járat visz fel a Tettyére.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tettye vendéglő

A vendéglőben 1986 óta a Maszler család vár, gazdag kínálattal. Étlapjukon a könnyű halak, a szárnyasok ropogós zöldségekkel és bársonyos tejszínes mártásokkal épp úgy megtalálhatók, mint a markáns magyaros pörköltek, paprikások, nyársonsültek vagy a sváb specialitások, többek között a peisli, a toros leves, és a töltöttes is.

honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds