Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Körtúra a Cserhát déli peremvidékén

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Zagyva-völgy feletti lankákon, Palotásból kiindulva szántók és legelők között, kis forgalmú közutakon vezet a túra ezen az átmeneti tájon, dombság és alföld között. Kistelepüléseken kerekezel át szép tájakon, időnként a Mátra falként tornyosuló gerincének látványával kísérve. Az útvonalon nagyobb megállóhely nincs, itt teljesen a hangulaté, a végtelen közutaké és a békés táj látványáé a főszerep. A legnagyobb emelkedőt a túra harmadánál letudod, így onnan önfeledten kerekezhetsz át a hangulatos kistelepüléseken. Kisbágyonon áttekerve Szirákra érsz, ahol útbaejtheted a 18. századi eredetű, jelenleg szállodaként működő Teleki-Degenfeld kastélyt. Görbeország kanyargó útjain Vanyarc településére fogsz eljutni, ahová a Haluskafesztivál idején is érdemes ellátogatni, ha az autentikus gasztroélmények iránt rajongsz. A sekély völgyben tekerve Kálló, majd Erdőtarcsa településén is áttekersz, mielőtt Héhalom érintésével Palotásra érkezel. A településen érdemes még megtekintened a víztározót is.

Látnivalók

Teleki-Degenfeld-kastély

Szirákon található az 1985 óta szállodaként használt barokk kastély. Napjainkban népszerű helyszín esküvők megrendezésére, céges rendezvényekre, vagy csak egyszerű kikapcsolódásra. A belső terek megidézik a kastély eredeti formáját. Ha csak a palóc gasztronómia különlegességeit szeretnéd kipróbálni, foglalj asztalt az étterembe!

Ősmaradvány- és kőzetkiállítás, Vanyarc

Az előzetes egyeztetés alapján látogatható kiállítás 2014-ben nyílt. Anyagának 90%-a a település közvetlen körzetéből került elő. A leletek kora nagyjából 11-16 millió év közé tehető. Megkövesedett fák, vulkáni kőzetek, folyami hordalékok, ásványok, tengeri maradványok, jégkori és bronzkori leletek sokasága tekinthető meg vitrinekbe rendezve.

Haluskafesztivál, Vanyarc

A tót lakosság egyik legfontosabb népi étele a burgonyából készült haluska, vagy sztrapacska. Az évente megrendezett Vanyarci Haluskafesztiválon főzőversenyen derül ki, ki készíti a legjobb haluskát. A szabadtéri színpadon élőzenés programokkal szórakoztatják az érdeklődőket, de a gyerekek számára is sok játék, programlehetőség adódik.

+ Programtipp

Béri andezitcsúszda

A Nagy-hegy csúcsán bányászat eredményeként bukkantak a felszínre az egyedülálló, íves andezitoszlopok, amelyeket formájuk miatt andezitcsúszdának is neveznek. A hegytetőről szép kilátás nyílik a Cserhát délkeleti részére, a Mátrára és a Börzsönyre. Közvetlenül a csúcs alatt egy nagy kiterjedésű kőtengert találsz, lejjebb pedig pihenőhelyet kőtárral.

Buják vára

Buják várának romjai az erdőben bújnak meg, egy hegy tetején, ahova csak jelöletlen ösvény vezet. A meglepő nagyságú romok elől a hegyet az elmúlt évszázadokban a természet szép lassan visszafoglalta, a falcsonkokat sűrűn szövik át a futónövények. A tatárjáráskor épült várat 1552-ben a török foglalta el, uralmuk emlékét egy mecset maradványa őrzi a falak között. A bástyák tetejéről szép kilátás nyílik a környező erdőkre.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Parkolás Palotáson a faluközpontban.

Palotási Szent Péter és Pál-templom

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

TÓparty kávézó és horgászbolt

A Palotási-tó partján, szép környezetben található ez a kávézó.

Facebook

Malom udvar, Bér

A túra útvonaláról érdemes kitérőt tenni a Bér településen található Malom udvar étterembe is.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds