Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Füred-Tihany-Füred: minden egy mini kerékpártúrában

By 2021.07.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Füred-Tihany-Füred kör csak 18 kilométer hosszú, de minden benne van, ami egy családi kerékpártúra során élményt adhatnak gyerekeknek, fiatalabbaknak, idősebbeknek egyaránt.

Könnyen teljesíthető táv, amibe csempészhetünk egy kis kihívást is. Fagyizókkal, lángosossal, pihenőhelyekkel, kulturális, természeti és egyéb látványosságokkal fűszerezett útvonal, ami során a családi album is fantasztikus képekkel gazdagodhat. Röviden így foglalható össze a Füred-Tihany-Füred kerékpáros kör. Nem kell hozzá különösebb erőnlét, csak egy váltóval felszerelt kerékpár, melyen emelkedőhöz alkalmas sebességfokozatok is találhatók. Mivel a túra közúton is halad és a kerékpáron eltöltött menetidő több mint egy óra, családi túra esetén gyerekeknek kamasz kortól (12 év) ajánljuk.

Hazánk legnagyobb tava, a Balaton ezerszínű víztükrének látványa már kora tavasszal is örömteli látvány, és kevés olyan útvonal van, mely során oda-vissza különböző perspektívákból láthatjuk a tavat. Eközben Tihany számos érdekes megállóponttal kecsegtet. A turistaszezonon kívül eső hónapokban különösen javasoljuk ezt a túrát, hiszen a gyérebb forgalomban még élvezetesebb, lendületesebb lehet.

Kiinduló és végpontunk a Füredi Kemping fölötti parkoló, ahol nyáron is mindig akad szabad hely (a füredi vasútállomásról is könnyen idetalálunk). Induláskor megtölthetjük kulacsunkat a kicsit fura ízű, de gyógyhatású forrásból. A bringák ellenőrzése után széles szervizúton/kerékpárúton indulunk Tihany felé, majd egy szűkebb kerékpárútra érünk, mely a part menti nádas mellett halad. Nyáron itt gyerekekkel óvatosan kell haladni, szembe épphogy elfér kényelmesen két bringás. Mielőtt kereszteznénk a közutat, van egy kacsakaringós rész is, itt sem árt figyelni.

Két kilométert után a bringaút kétszer is átvág az autóúton, majd a félszigetet elérve kiszélesedik. A part menti hotelek, csónakházak és vendéglátóipari egységek forgalma miatt itt is legyünk körültekintők, még akkor is, ha balra folyamatosan csodás panoráma tárul elénk.  Három kilométer után a Gödrösi strand és a Tihanyi Kalandpark környékén frissíthetünk akár, vagy strandolással kombinálhatjuk a bringatúrát. Ételügyekben azonban érdemes várni, amíg elérjük a mólót, ahol a Sport Terrace büfében kiváló burgert is ebédelhetünk. Ugyanitt a napjainkban népszerű SUP-okra ugorva másféle mozgással is kibővíthetjük a sportnapot.

5 kilométert és a mólót követően a bringaút tesz néhány kanyart a főút alatt és mellett, de jól ki van táblázva, nehéz eltéveszteni. Mi 6 kilométer után elkanyarodunk enyhén felfelé, amivel levágjuk a félsziget kompkikötő felé eső részét. Kevésbé gyakorlott bringásoknak kisebb kihívás is lehet ez a 300 méter hosszú emelkedő, de pihenésképpen rögtön utána a főutat keresztezve legurulunk a Belső-tó felé.

A kis tavat megpillantva a sarkon található a Kotyogós Kávéterasz, ahol bőven van lehetőség leparkolni a bringákat is, jó a kávé, limonádék és a szendvicsek is. Ha itt nem szeretnénk rögtön továbbmenni, megnézhetjük a Belső-tónál állomásozó szürkemarha-csordát, vagy kicsit feljebb az ajánlott bringás útvonal bal oldalán található a Levendula-ház is. A bringás nyomot egyébként könnyű követni, gyakorlatilag felvisz Tihyany túloldaláig, a főút mellett haladó bringaútig. Itt újból elő kell venni kicsit a lábizmokat, hiszen emelkedik az út, de sehol sem vészesen meredek.

Ha bringatúra közben szeretnénk megnézni a bencés apátságot, vagy felkeresni a legjobb fagyizók valamelyikét, akkor el kell térnünk a GPX-nyomvonaltól, illetve érdemes keresni egy alkalmas helyet, ahol biztonságban lezárhatjuk a kerékpárokat és gyalog felsétálni Tihany történelmi városrészébe. Itt felsorolni is nehéz a kulturális látványosságokat, mi csak a két legjobb fagyizóra hívjuk fel a figyelmet, a Levendulára és Erzsi nénire. Előbbi a főúton, az Apátság magasságában található, utóbbi a kilátótól lefelé vezető sétányon bal oldalon.

A települést elhagyva kellemes gurulás veszi kezdetét jó minőségű bringaúton csodás panorámával, balra megpillanthatjuk a kilátót, jobbra pedig a levendula-ültetvényeket. Mielőtt leérnénk a 71-es útig, a bringaút balra fordul, mi is ezt követjük. A 71-es túloldalán megpillanthatjuk a híres Halsütödét, ami remek helyszín ebédelni, Forgalmas nap esetén kicsit nehézkes áttornázni magunkat a bringaútról a 71-esen és vissza, de komoly sülthal-választékért cserébe megugorható akadály.

Innen Aszófőig a bringautat követjük, majd Aszófőnél felkanyarodunk a templom irányába. A nyomvonalban azonban itt jobbkanyar következik, nem túl forgalmas, enyhén emelkedő közúton teszünk meg 4 kilométert vissza Balatonfüred felé. Libasorban közlekedjünk az autóforgalom miatt és érdemes sűrűn jobbra tekinteni, helyenként fantasztikus a Balaton látványa. Füredre beérve kisvártatva jobbkanyar következik és tulajdonképpen visszagurulunk kiindulópontunkra.

Látnivalók

Tihanyi móló

A Balaton egyik leglátványosabb fotószpotja ez a móló, ahonnan gyakorlatilag minden irányból körbe ölel a víz, de a Tihanyi Apátságot is láthatjuk fölénk magasodni. A Világháború után a móló környékére koncentrálódott a legtöbb infrastruktúrális fejlesztés, a felső, történelmi városrész mellett itt került kialakításra a legtöbb vendéglátóipari egység, játszótér. Mindezt napjainkban is követte egy jelentős felújítás, melynek keretében megoldódott a kerékpárút biztonságos vezetése is.

Levendula Ház Látogatóközpont

Tihanyban kis túlzással minden lila és visszaköszön a több évszázados múltra visszatekintő levendulatermesztés kultúrája. A Levendula Házban átfogó képet kaphatunk minderről és egy interaktív kiállítás keretében a Tihanyi-félsziget kialakulásáról is. Ezen kívül ajándékbolt, teázó, kézműves foglalkoztató, élménykert várja a látogatókat a Belső-tó partján.  A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet, és jól illeszkedik egy kerékpártúrába, hiszen nem több mint fél óra alatt tartalmas programot jelenthet.

+ Programtipp

Tihany történelmi városrészének felfedezése. Ha egy hosszabb megállással tervezzük kerékpártúránkat, akkor érdemes tenni egy sétát Tihany történelmi városrészében, hiszen nagyon szűk területen koncentrálódik 1000 évnyi történelem. A Tihanyi Bencés Apátság és a Barátlakások maradandó kulturális élményt jelenthetnek a gyerekeknek, és kiváló nyalánkságokkal is fűszerezhetjük a napot. Zárásképpen felsétálhatunk a Echo-dombra, kipróbálni, hogy valóban működik-e a legendás Tihanyi-visszhang. Az elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot. A visszhang optimális esetben hét szótagot vert vissza a tihanyi templom oldaláról. A domboldalra állítottak egy kis oszlopot, melyet echókőnek neveztek: innen kellett a templom felé kiáltani.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 18 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Füredi Kemping fölötti parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds