Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBükki Nemzeti ParkÉszaki-középhegységNógrádi Palócföld

Lombkoronaösvény és ősállatok társaságában – Ipolytarnóci Biológiai Tanösvény

By 2021.03.10.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Geológiai ösvény bejárata mellől induló és szétágazva a Fogadóépületig vezető biológiai ösvények kellemes kikapcsolódás ígéretével ismertetik a terület jelenkori élővilágát. A 2 ill. 4 km hosszúságú erdei fenyővel és akáccal elegyes erdei ösvényeket mozaikos gyepterületek, pihenőhelyek és a helyi kőbányászkodás tájba simuló emlékhelyei színesítik. Az elején kicsit kapaszkodós biológiai ösvény kezdeti szakasza a földi élővilág felépítésére nyit ablakot, amíg egy elágazáshoz nem ér.

A bal felé kanyarodó 2 km-es szakasz egy felhagyott homokkőbányát érintve jut le a Fogadóépületig, alsó meredekebb része érinti az ipolytarnóci ősvilágot elpusztító vulkáni katasztrófa kőzetté dermedt riolittufa anyagának kibúvásait, ez a rész nedves időben csúszós, sáros lehet.

A jobbra induló 4 km hosszú szakasz az országhatár felé veszi kezdetét, mára már kiapadt források, erdei pihenőhelyek, felhagyott gyümölcsösök mellett vezet le a geológiai tanösvény előtti esőbeállóig. Mielőtt visszatérne a fogadóépületig érdemes betérni a miocén erdő ösvényére, ahol ősállatok szobrai idézik fel a régmúlt élővilágát.

Túraindulás előtt érdemes letölteni a Google Play-ben és az IOS AppStore-ban is elérhető GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság okostelefonos túravezető alkalmazást és a biológiai tanösvényhez tartozó nyomvonalat az Ősfenyő Belépő fogadóépületben. Barangoló funkcióban offline is használható térképe, amely navigátorként is szolgál, mutatva a megállóhelyeket, POI pontokat, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy a túra alatt is biztonságban érezze magát a felhasználó. Az applikáció segítségével előre megismerhető a kihelyezett ismertető táblák szövege, amely több nyelven is elérhető.

Látnivalók

Az Ősmaradványok története

A biológiai tanösvények az Ipolytarnóci Ősmaradványok Miocén Parkjában találhatók, az Ősvilági Pompeji páratlan geoturisztikai kínálatának nyitvatartási időben szabadon látogatható tanösvényhálózatának részét képezik.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő terület a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapuja, egész napos programlehetőségeket kínál az egész családnak.

Szolgáltatások

Ősfenyő Fogadóépület

A Parkoló közvetlen szomszédságában lévő fogadóépületben a földtani múlt történéseit mutatják be, akár 4D-s mozielőadásokat is meg lehet tekinteni.

További információkTérkép

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 6 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Autóval Budapestről az M3-as autópályán keresztül két óra.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds