Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

Beregi kör – az Év kerékpárútja 2024

By 2024.04.25.május 23rd, 2024No Comments

Túrainfó

Magyarország keleti csücskében vezet a 2024-es Év Kerékpárútja, amely 1743 szavazattal lett nyertes. A Gergelyiugornyáról induló túra 50 kilométernyi élménnyel vár. A keletre startoló út első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel.

Tarpán az őstermészet mutatja meg magát, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel. A kis forgalmú aszfaltutakon tekerve számos kerékpáros pihenőnél, túraközponton fújhatod ki magad. A táblák minden esetben mutatják a helyes irányt, így eltévedni nem könnyű. Nyáron érdemes hűsölnöd egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon. A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló. Ha Beregbe látogatsz egy bringatúrára, biztosan élményekkel megpakolva térsz haza. Ez a túra azonban csak a jéghegy csúcsa, a térség egy teljes kerékpártúra-hálózattal vár vissza.

Látnivalók

Tákosi református templom

Tákos a református templomáról vált nemzetközi szinten ismertté, amelyet úgy emlegetnek errefelé, hogy a mezítlábas Notre Dame. Hogy miért is kapta ezt a nevet, meg fogod érteni, ha belépsz ebbe a parányi kis 18. században, sárból, fából és paticsfalból épült templomba. A tákosi templom büszkesége kimagasló művészi színvonalú malomkőre épült szószéke, kazettás mennyezete és faragott padozata.

Csarodai református templom

A Csaronda-patak árteréből kiemelkedő, XIV. század első harmadában épült csarodai református templom Magyarország egyik legismertebb középkori eredetű falusi temploma, amelyet az Árpád-kori templomok mintapéldájaként szokás említeni. A csarodai református templom a mosolygó szentek templomaként híresült el. Ezek a bizánci hatásokat mutató falképek a Felső-Tisza-vidék legkorábbi freskói közé tartoznak.

Tarpai Nagy-hegy

Beregsurány és Tarpa között található a 154 méter magas tarpai Nagy-hegy, amely a belső-kárpáti vulkáni övezet részén fekvő romvulkán. A beregszászi borvidék előhegyeinek tekinthető hegyen szőlőültetvények sorakoznak. A hegyen intenzív kőfejtés zajlott egészen 1980-as évek végéig, a kőfejtők bezárása után, egyedi, fajokban gazdag élőviláguk miatt természetvédelmi területté nyilvánítottak a területet. A Digitális Vándor alkalmazás ösvénye segít, hogy a hegy titkait még jobban megismerd.

Tarpai református templom

A XV. században épült református templom különleges látványosságai a XV. századi eredetű középkori falképek. Az első és egyben legnagyobb méretű kép Szent György küzdelmét ábrázolja a Sárkánnyal, amely a magyar művészettörténeti emlékanyagokban jelentős helyet foglal el. A XVIII. században készült berendezési tárgyak közül kiemelkedik a népi barokk szószék, a díszes Mózes-szék és papnék padja, a karzatok és kazettás mennyezet.

Tarpai szárazmalom

Tarpán található az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma, amely a XIX. század közepén épült és egészen 1929-ig volt használatban. Hajdanán a száramalmok szinte minden faluban álltak, aztán fokozatosan elnyelte őket a technológia fejlődése. Az 1930-as években az épületet átépítették, közösségi, raktározási célokra használták. 1975 és 1981 között zajlott le ennek különleges ipartörténeti emléknek a helyreállítása, amely azóta a turisták kedvelt célpontja.

+Programtipp

Márokpapi református templom

Amikor Csaroda és Tarpa között bringázol a beregi ár apasztótározó töltés koronáján, érdemes Márokpapinál betérned a település központjára. A falu központjában álló református templom igazi Árpád-kori formavilágot őriz. A templom külső falain a régióra oly jellemző reformáció korából származó ornamentális díszítés kanyarog, amely tanúbizonysága annak, hogy bizony réges-régen a templomok falai kívül is festettek voltak.

Szabadstrandok

A Felső-Tisza szabadstrandjai homokos, szinte tengerpartra emlékeztető lapályai igazi kuriózumnak számítanak. A Felső-Tisza-vidéki beregi részén Tivadaron, Vásárosnamény-Gergelyiugornyán és Jándon próbálhatod ki ezeket a hangulatos strandokat.

Beregi Múzeum

Az 1963 óta működő Beregi Múzeumnak a Tomcsányi-kastély ad otthont, amely a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb barokk műemléke. A múzeum igen gazdag néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, így ha átfogó képet szeretnél kapni a beregi térség történelméről és néprajzi sajátosságairól, érdemes a túrát itt kezdeni. A tárlatból figyelemre méltó a vasöntvények és a beregi keresztszemes hímzések gyűjteménye.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Kerékpárkölcsönzés, kerékpárszállítás, túraszervezés, túravezetés, szakvezetés, túraközpontok, kerékpáros pihenőpontok, szervízszolgáltatás.

További információk

Tarpai Pálinka Manufaktúra

Helyi és biotermékek előállítása, értékesítése, pálinka bemutató és kóstolás a Szatmár-Beregi Pálinka Házban

További információk

Vízipocok Kikötő és Kemping

Kemping, szálláshely, vízijárművek tárolása, műszaki mentén, szerviz, túraszervezés, kerékpár, kajak, kenu, BBQ, segway kölcsönzés, vízisí, wakeboard.

További információk

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 50 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

M3-as autópályán vagy a 41-es számú főúton Vásárosnaményig, amely a túra indulópontja. Vasúttal a 116-os vasútvonalon, amely Nyíregyháza és Vásárosnamény között közlekedik (menetideje hosszú, melyen a kerékpárok szállítása bár megoldható, de nem túl komfortos).

4803 Vásárosnamény, Gulácsi út 56.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds