Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Kalandozás a lovagi kastélyokat idéző Tiszadobra


Túrainfó

A Loire-menti kastélyok romantikáját élheted át Tokajtól alig háromórás tekerésre, Tiszadobon. Egész napos, vízpartokhoz közeli, látnivalókban gazdag kerékpáros útvonal ez, amelynek ajándéka egy csodás kastélykert-látogatás Tiszadobon, ahova az EuroVelo 11 kerékpárút visz.

Tokajtól kis forgalmú közúton tekersz Tiszaladány érintésével Tiszatardosig, ahol komp visz át a folyón. Átkerekezhetsz a városon, vagy választhatod az árnyas töltést. De mindenképp érdemes kitérőt tenned a Kis-Tisza Ökocentrumhoz. Fapallós tanösvényét a Kenyérgyári-holtág vizére építették. A folyóra Tiszalöknél épített vízerőmű a második legnagyobb teljesítményű hazánkban. Lenyűgöző látványt nyújt a robosztus vízlépcső a folyó felett, amint annak vize átzúdul a duzzasztóművön. Szomszédságában a település 31 hektáros arborétuma 260-féle növényfajtát mutat be. A tiszalöki látványosságok után Tiszadadáig műúton tekersz, majd, amikor a falu főutcája nagy kanyart vesz, térj le jobbra a töltés felé. Kevés útjelző tábla van erre, így csak akkor lehetsz biztos abban, hogy jó helyen jársz, ha már a jobb oldalon a fasor és a Tisza kanyarog.

Csendes, morotvákkal tűzdelt ez a sík táj. Az ártér máig őrzi az Alföld ősi, vízjárta világának vadregényes arcát. Az egykori gazdag élővilág túlélőinek az 1030 hektáron fekvő terület holtágai, kemény- és puhafa-ligeterdői nyújtanak menedéket. A holtágak és az élő folyó között magasodik tornyaival az Andrássy-kastély, amely ugyan nem látogatható, de különleges jegyei a kertből szemlélve is figyelemreméltók, a francia lovagkor hangulatát idézik. Építésze az évszakok, hónapok, hetek és napok számával játszik: 4 bejárata, 12 tornya, 52 szobája és 365 ablakszeme van. Angolkertjének a lakóépületekhez kapcsolódó hangsúlyos, pleasure groundnak nevezett részében nyírott sövényekből kialakított labirintusban bolyonghatsz. Micsoda móka ez! (A kert 16 órakor zár, érdemes a túrát kora reggeli időpontban kezdeni.) Tiszadobnál pontonhíd ível át a folyón. Innen már csak néhány kilométer Tiszalúc, ahonnan vonat visz Szerencsre, majd Tokajba.

Látnivalók

Andrássy-kastély és Ókenézi-kastély, Tiszadob

Az Andrássyak egykori tiszadobi nyaralóhelye a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült. 500 hektáros parkjában egy egyedi labirintust is találsz. Alig négy kilométerre, a Tiszához közel, a tiszadobi ártér természetvédelmi területén található a grófi család egykori vadászkastélya.

Kis-Tisza Ökocentrum, Tiszalök

A Kis-Tisza Ökocentrum a szőke folyó egyik morotvájának és az azt körülölelő NATURA 2000 természetvédelmi területek egyedi növény- és állatvilágát mutatja be, és bepillantást enged a Tisza történetébe, szabályozásába, illetve annak környezetünkre gyakorolt hatásaiba és következményeibe. Hazánkban egyedülálló módon egy több, mint 2 kilométer hosszú híd ível át a holtág felett. Az úgynevezett vízi pallósoron ismeretterjesztő táblákat és különböző bemutatótereket helyeztek el.

Tiszalöki Parkerdő

Hazánk második legnagyobb teljesítményű vízerőművének szomszédságában terül el a 31 hektáros arborétum 260 különböző növényfajtával. A nagy gondossággal és precizitással összeállított gyűjtemény botanikai ritkaságokat is rejt.

+ Programtipp

Fesztiválkatlan, Tokaj

Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri rendezvényterét egy felhagyott bányaudvarban alakították ki a legmodernebb technikákkal. Két játszóhelyen, a Nagyszínházban és a Teátrumban, a legváltozatosabb műfajú produkciókkal – musical- és táncelőadásokkal, koncertekkel – várja a nézőket kora tavasztól késő őszig. Legyező alakú, meredeken emelkedő nézőterén 2500-an nézhetik együtt az ország sikerdarabjait, vagy éppen világsztárok előadásait.

Világörökségi Bormúzeum

6202 hektár 2000 négyzetméterre sűrítve – ez a tokaji Világörökségi Bormúzeum. A kiállítás megmutatja a borvidék különleges adottságait, kultúrtáji értékeit, amelyek az UNESCO-t is meggyőzték, hogy világörökségi listán a helye. Kerékpáron tekerve, egy monitor segítségével esős időben is bejárhatod a borvidék látványosságait.

Feketeszakáll Kalandpark és Strand, Tiszalök

A Feketeszakáll Élménypark és Strand Tiszalökön, a Holt-Tisza partján található. A mintegy 100 méter hosszú, homokos vízpartja fokozatosan mélyül. A kalandparkban 85-féle változatos elem található: ősfák között kifeszített akadály- és drótkötél-csúszdapálya, valamint egy 120 méter hosszan a föld alatt húzódó csőlabirintus. A vízen mászó- és ugrálópark várja a kalandra vágyókat. A strand látványossága az élethű kalózhajó, belsejében egy játszótérrel.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 44.7 km
Időigény: 3.5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: 3910 Tokaj, Rákóczi út 2.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tokaji Tourinform

Honlap

Tokaji Vízitúra Központ

Kikötőpontok üzemeltetése, információ, kenukölcsönzés.

Honlap

Pogi-Bike Kerékpárkölcsönző és -szerviz, Tokaj

Mountain bike és trekking kerékpárokkal állnak rendelkezésedre 26″-29″-es kerékméretben. Gyermekkerékpárok 10”-24”-es kerékméretig. A bérelt kerékpárokhoz szükséges kiegészítőket (sisak, mellény, lakat) biztosítanak.

Honlap

Öko Kemping és Glamping, Tiszadada
Parcellát bérelhetsz lakókocsidnak, sátradnak, vagy lombház- és jurtaszállást foglalhatsz a kemping és glamping területén.

Honlap

Tokaj-Rakamazi Strand

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds