Skip to main content

Túrainfó

Szentes eldugott kis szegletében az épített környezet és természet kéz a kézben jár. A túra kiindulópontja a Kurca-hídnál lévő Dózsa-ház / Jupát Túrabázis. A Csongrádi úton kiépített kerékpárút vezet a Tisza folyó árvízvédelmi töltéséhez, amelyen Csongrád felé megy tovább a túra. A széles tiszai hullámtérben évszázados fűz- és nyárfamatuzsálemek, felröppenő szürke gémek, hófehér kócsagok fokozzák az idillt, miközben az út észrevétlenül átfordul a Tiszába torkolló Hármas-Körös hullámterébe. Varázslatos hangulat fogad az Antal-tavi horgásztanyánál, a Hármas-Körös gátkoronája mentén és az egykori Bökényi duzzasztóműnél. A gát egyik oldalán ártéri erdők, a másikon végeláthatatlan szántók közt tekerhetsz. Különösen szép innen a kilátás tavasszal repcevirágzáskor vagy nyár elején, amikor hullámoznak a szélben a búzatáblák.

Ha bátrabb vagy, az egykor élő vízfolyásként ismert Kurca-főcsatorna zsilippel üzemeltetett „forrását” jelentő szivattyúknál térj le a gátról, és nézd meg a környék első vasbeton vízépítési műtárgyának, az 1905-1907 között létesült bökényi vízlépcsőnek a romjait, amely az egykor Körösöket járó Bökény vontató motorhajó emlékét is őrzi. A kitérő és/vagy egy rövid pihenő után a közúthálózatot összekötő bekötőúton indulj vissza Szentesre, a 45121-es majd a 4516-os közúton.

Látnivalók

Kuczori Szivattyútelep

A Kuczori Szivattyútelep egykor a belvízvédekezés egyik pillére volt a környéken, de ma ipari műemlékként tartják számon. Szentesről indulva, a Tisza gátjára való felcsatlakozás után érheted el, a kerékpárúttól mindössze 100 méterre található, óriás kéménye már messziről látszik.

 

Bökényi duzzasztó romja

A Bökényi duzzasztó megmaradt osztószigete és zsilipcsatornája érdekes látvány. A vízlépcsőn egykor 1000 tonnás uszályok is áthaladhattak. Európa első vasbeton vízépítési műtárgyát a Hármas-Körös 5,6 folyókilométerében 1905-1907 között építették azzal a céllal, hogy Békésszentandrásig lehetővé tegye a hajózást, és a folyószakasz mentén biztosítsa az öntözéshez szükséges vizet.

+ Programtipp

Koszta József Múzeum – Szentes

A múzeum névadójának több, az Alföldhöz köthető festményén kívül gazdag helytörténeti kiállítás is várja az idelátogatót. Ráadásként a Fridrich Fényírda, a maga nemében egyedülálló fényképészeti múzeum is megéri, hogy szánj rá egy kis időt.

 

Széchenyi liget

A Kurca-folyó által övezett liget, Szentes egyik legszebb közterülete. Az ültetett fák között megcsodálható például a keleti platán, a szivarfa, a fehér- és a vörös hárs, a fehér nyír, a császárfa, a japánakác, a fehér vadgesztenye, a bokrétafa, a keskenylevelű ezüstfa vagy olajfűz, – a cserjék között pedig a törpe mandula, a sóska borbolya, a vadszivarfa, a fehérsom és a díszgyöngy vessző is.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Antal-tavi Fogadó és Horgászparadicsom

A festői környezetben található, 100 éves, 6 hektáros tó családbarát környezetben várja a horgászat- és a vízparti pihenés szerelmeseit.

Honlap

St. Jupát Sportegyesület

Az egyesület szervezésében lehetőség van kenuzásra tavasszal és ősszel a Kurcán, nyáron a Tiszán, illetve szervezett kerékpáros túrákkal is várják az érdeklődőket.

Honlap

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény: 3.5 óra

Megközelítés

Szentes az M5-ös autópályán, majd Kiskunfélegyháza, Csongrád irányába a 451-es főút mentén közelíthető meg. A túra kiindulási pontja Szentes, Dózsa-ház Túrabázis. Innen indul a kerékpárút, majd 32 kilométer után ide tér vissza. A Túrabázis 500 méterre található Szentes központjától.

Tömegközlekedéssel: Budapesttől szolnoki átszállással Szentesig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds