Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Változatos programok a Váli-völgyben

By 2022.01.05.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Bicskétől délre induló körtúra a Váli-völgy és az etyeki borvidék értékeit mutatja be. Felcsúton – akár szakve­zetéssel is – megnézheted a Makovecz tervek alapján készült Pancho Arénát. Innen a legizgalmasabb, ha kerékpároddal együtt kisvasútra pattansz. A Vál-völgyi kisvasút végig a természet ölelésében fut. A két végpont igazi különlegesség: az indulóállomás melletti aréna után a végállomáson egy csodás arborétumban merülhetsz el. A dízel-hidraulikus mozdony megspórol 6 km terekést neked, ha a kisvasút mellett szavazol. Ha mégis nyeregben maradnál, Felcsútról vedd az irányt Alcsútdoboz felé a Váli-víz murvás töltésén tekerve. Akár kisvasúttal, akár két keréken érkezel, sétálj egyet az Alcsúti Arborétum parkjában, az adrenalinszint emelésére pedig a helyi kalandpark nyújt lehetőséget. Innen Tabajd és Vál felé tehetsz egy élmény­dús kitérőt, utána várnak az etyeki pincék és a titokzatos botpusztai ká­polna a „főváros szőlőskertjében”. Hazautazás előtt ejtsd útba Bicskén a Batthyány-kastélyt és az ország első angolkertjei közé tartozó kastélyparkot.

Látnivalók

Batthyány-kastély

Az 1700-as évek derekán épült kastélyt Hild József tervezte Batthyány Lajos gróf, Magyarország utolsó nemzeti nádorának rendelésére Bicskén. Később kápolna épült hozzá, illetve magát a kastélyt is átalakították barokk és koraklasszicista stílusban. Többször szolgált katonai kórházként, ma gyermekotthon működik az épületben. Érdemes egy sétát tenni az ország egyik legelső angolkertjében, ahol több híd mellett üvegház is vár.

+ Programtipp

Vál-völgyi kisvasút

A gyerekeket vidám kikapcsolódással, a felnőtteket tartalmas nosztalgiázással várja a Vál-völgyi Kisvasút. A vasút végig a természetben halad, minden állomáson egy-egy érdekes látnivalóval kecsegteti az utazókat. Kellemes időtöltés mindenkinek, aki a vonatozás élményét családi programokkal szeretné teljessé tenni!

Fotó: Gulyás Attila / Turista Magazin

Alcsúti Arborétum

József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 45 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Bicskére eljuthatsz az 1-es főúton vagy az M1-es autópályán, de vonattal is könnyen elérhető

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Gárdony Tourinform

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds