Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

Szatmári bringás körtúra

By 2021.04.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túraajánlat a szatmári területek felfedezését célozza, amelyen a 33-as számú útvonal tábláit kell követnetek szinte végig. Érdemes a túrát a Fehérgyarmat központjában álló 15. században épült református templom megtekintésével indítani. Fehérgyarmatról kerékpárúton juthattok el Tivadarig ezt követően Kisar, Nagyar, Szatmárcseke, Túristvándi, Kölcse között nagyrészt alacsony forgalmú, árnyas mellékutakon fogtok bringázni.

Nagyarban érdemes megállni a Luby-kúriánál, a település központjában álló református templomnál vagy a falu határában álló Petőfi-fánál. A legszebb néprajzi és kulturális emlékeink közé tartozik a szatmárcsekei csónakfejfás temető és az Öreg-Túr partján festői környezetben álló vízimalom.

A következő megállóhely Kölcse, ahol érdemes felkeresnetek az Öreg-Túr partján lévő kerékpáros és vízitúra központot, illetve a falu központjában álló világörökségi várományos listán is szereplő református templomot. Kevesebb, mint egy kilométer múlva megérkeztek Sonkádra, ahol okvetlenül látogassatok el a „virágok virágaként” elhíresült református templomhoz.

Sonkád és Csaholc között indul a túra különleges szakasza, melynek egy része természetvédelmi területen halad keresztül, az út állapota ezen a részen igen rossz. Csaholcot elhagyva ejtsétek útba Vámosoroszi református templomát, ezt követően Kisszekeres és Nagyszekeres irányába kövessétek a kitáblázott túraútvonalat. A gótikus stílusú nagyszekeresi református templom a túra legizgalmasabb állomása. A körtúra Zsarolyán érintésével Fehérgyarmaton zárul.

Látnivalók

Fehérgyarmati református templom

A fehérgyarmati gótikus stílusú református templom méreteivel, négy fiatornyos hatalmas tornyával kiemelkedik a Felső-Tisza-vidék középkori templomai közül. Elterjedt legenda szerint Bátori István országbíró, erdélyi vajda a kenyérmezei csata zsákmányából építtette, és az 1486-ban befejezett munkálatokat Mátyás király építésze, „János mester” is megtekintette. Ennek azonban semmilyen ismert történeti alapja nincs, bár Gyarmatot a 15. század végén az ecsedi Bátoriak bírták.

Luby-kúria

A késő klasszicista stílus jegyeit magán viselő emeletes kastélyt Luby Géza országgyűlési képviselő építtette 1877-79-ben, akit a kúria káprázatos parkja miatt rózsakirálynak emlegettek. A második világháború utáni államosítás során a kastélyban általános iskolát alakítottak ki, majd megszűnése után állaga egyre romlott, életveszélyessé váltak.  2010-2013 között történt meg a kastély teljeskörű felújítása, amelyben szabaduló szobát, interaktív kiállításokat és rendezvénytereket alakítottak ki, de emellett újra teljes pompájában látható a kúria egykori rózsakertje is.

Petőfi-fa

Nagyar Szatmárcseke felöli határában, egy emlékparkban áll az úgynevezett Petői-fa. Petőfi Sándor 1846 nyarán Szatmár megyei látogatása során és több napig vendégeskedett a nagyari kúriában. A visszaemlékezések szerint a községben már az 1880-as évektől kialakult a Petőfi-fa kultusza, mely szerint a költő a hatalmas lombkoronájú kocsányos tölgy alatt írta A Tisza című versét.

Szatmárcsekei csónakfejfás temető

Több mint hatszáz robosztus tölgyfából faragott, nagyjából 180 cm magasságú fejfa alkotja a szatmácsekei református temetőt, amely a fejfák alakja miatt csónakfejfás temetőként vonult be a köztudatba. A szatmárcsekei temető fejfáinak eredetét a néprajztudomány a mai napig sem tisztázta, erre vonatkozóan többfajta érdekfeszítő magyarázat létezik. A temető másik érdekessége, hogy itt helyezték végső nyugalomra Kölcsey Ferencet, aki szatmárcsekei otthonában írta a Himnuszt.

Túristvándi vízimalom

A Felső-Tisza-vidék egyik legismertebb látványossága az Öreg-Túr partján álló túristvándi vízimalom. Hogy miért? Ez a három hajtókerekes, 18. században épült alulcsapós vízimalom ugyanis az egyetlen, ma is eredeti helyén álló, működőképes formában megmaradt ipartörténeti műemlék, amely Közép-Európában is ritkaságnak számít.

Kölcsei református templom

Közvetlenül a főút mellett álló fa haranglábbal rendelkező templomot a falu birtokosa, a Kölcsei család építtette a 15. század második felében gótikus stílusban. Igen figyelemre méltó a templom 18. században épült szószéke, kazettás mennyezete, karzata, valamint fa harangtornya, amely szerepel a világörökségi várományos listán. Az épület felújítása folyamatban van, amely számos izgalmas eredménnyel kecsegtet.

Sonkádi református templom

A sonkádi templom a 15. században épült, a Csaholyi család kegyúri templomaként. Belépve kapuján megérthetitek, hogy a templom bravúros műemléki felújítását miért is részesítették Europa Nostra díjban 1998-ban.  A reformáció korából származó festett falak, a virágos díszítésű mennyezet a színes faragott szószék és karzatok egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Vámosoroszi református templom

Mint a Felső-Tisza-vidék számos templomát, ezt is a Bátori család építtette a 15. század második felében, amelyről a szentélyben található sárkány címeres zárókő tanúskodik. Látványosak a szentély hálóboltozati bordáin végig futó középkori díszítő motívumok és a karzat mögött megbúvó reformáció korából származó falkép. A 18. század második feléből származó karzatok, szószékkorona, illetve Mózes-pad csodálatos harmóniát alkotnak.

Nagyszekeresi református templom

Gőgő-Szenke patak által közrefogott szigeten, organikus környezetben álló gótikus stílusú templom az egyik legizgalmasabb műemléke a régiónak. A 15. században épült nagyszekeresi templom egekbe törő csúcsíves, mérműves ablakaival, támpilléreivel, diadalívével a gótikus templomépítészet legszebb példái közé tartozik a Felső-Tisza-vidéken. A templom nyugati oldalát 18. században épült fa harangtorony őrzi.

+Programtipp

Tivadari szabadstrand

Nagy meleg esetén érdemes letekerni a tivadari hídfő lábánál található szabadstrandra, amely általában július és augusztus között működik, amikor a Tisza vízszintje lecsökken és a homokos lapályt elfoglalják a strandolók. A kijelölt strandon a víz fokozatosan mélyül, ilyenkor a sodrás is lassul.

Túr-Bukógát

Amikor Túristvándi és Kölcse között jártok érdemes letérni a túra útvonaláról és vállalni egy 5 kilométeres kitérőt. Igen népszerű hely az 1920-as években épült Túr-bukógát, amely a szabályozott Túr folyó medrének a végén, a Tiszába való beömlésénél található Tiszakóród és Szatmárcseke között. Bár nem kijelölt fürdőzőhelyről beszélünk, de az oda érkezők gyakran bújnak a gátról lezúduló vízesés alá vagy gyönyörködnek a Túr és a Tisza összefolyásában.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Kerékpárkölcsönzés, kerékpárszállítás, túraszervezés, túravezetés, szakvezetés, túraközpontok, kerékpáros pihenőpontok, szervízszolgáltatás.

További információk

Vándor Outdoor

Kerékpárkölcsönzés, kerékpárszállítás, túraszervezés, túravezetés, szakvezetés, túraközpontok, kerékpáros pihenőpontok, szervízszolgáltatás.

További információk

Pap Túrja Túraközpont

Kerékpárkölcsönzés, kajak-kenu kölcsönzés, túraszervezés, túravezetés, szervízszolgáltatás, büfé.

További információk

Fehérgyarmati strandfürdő

További információk

Penyigei lekvárda

Helyi termékek vásárlása, kóstolóval egybekötött bemutató üzem látogatás, lekvármúzeum.

További információk

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 67 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

A túra indulópontja Fehérgyarmat. Ha autóval indultok útnak, az M3-as autópályáról a rohodi, mátészalkai lehajtónál térjetek le és a 49-es, majd Győrtelektől a 471-es úton haladjatok Fehérgyarmat felé. Amennyiben vonattal érkeztek, a 110-es vasútvonal Debrecen-Mátészalka közötti szárnyvonalát, onnan pedig 113-as Mátészalka-Fehérgyarmat szárnyvonalat érdemes igénybe venni. Használhatjátok a 113-as vasútvonal Nyíregyháza-Nyírbátor-Mátészalka-Fehérgyarmat között közlekedő vonalat is, de ennek a menetideje hosszabb, járatsűrűsége ritkább.

4900 Fehérgyarmat, Kossuth tér 29.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds