Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

Kultúrtörténet a Vasi-Hegyhát Natúrparkban (VHR2/B)

By 2023.06.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra Vasvárról indul, ahol a hét dombra épült város ejti ámulatba a látogatókat. Megismerkedhetsz a domonkos renddel, és megnézheted a vasvári sáncot is, ami az egykori Vas vármegyét védte. Ezt követően utadat apró kis falvakon keresztül folytatod, mígnem eléred Hegyhátszentpétert, ahol érdemes megpihenni és feltöltődni a Tájháznál. Sok szép helyszín mellett haladsz el, majd megérkezel Döröskére, az apró mesebeli faluba, amely jelentős értékekkel büszkélkedhet. A túra során érdemes megcsodálnod a falu központjában található mérleggyűjteményt, ahol különböző kontinensek érdekesebbnél érdekesebb mérlegeit ismerheted meg és próbálhatod ki egy interaktív kiállítás keretein belül. Maga a gyűjtő, Kolozár György vezet körbe a kiállított mérlegek között és azt is megtudhatod, hogy milyen büntetés járt az ókorban a rosszul hitelesített súlyokért. Az adományokból még most is bővül a gyűjtemény, ami mára már több mint 250 darab mérleget számlál. György az egyik felmenőjétől örökölte meg az első mérleget, ami után hamar kialakult gyűjtőszenvedélye.

A mérleggyűjtemény megtekintését követően haladj a szőlőhegy tetejére épült csodálatos Árpád-kori templom felé, amely egy országos védettségű műemlék a 13. századból. Innen a távolba tekintve és egy kicsit elidőzve megpillanthatod a Malom-patak vize által táplált, vadregényes Döröskei-tavat, ahová a templommal szemközti szőlőhegyen keresztül, gyönyörű panoráma kíséretében juthatsz el.

A festői szépségű tavat dombok és erdők ölelik közre, és kifejezetten gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, amibe nagyon könnyű belefeledkezni egy kis pihenő alkalmával. A szőlőhegyi barangolást követően, a népi harangláb mellett elhaladva visszaérkezel a mérleggyűjteményhez. Innen tekerj tovább és vedd célba Vasvárt, ahol véget ér a körtúra.

Látnivalók

Szent Jakab-templom

1276-ban tesznek először említést a téglából épült templomról, melynek pontos korát nem tudjuk, csak annyit, hogy a Döröskei család tulajdonában volt a középkor végéig. A család kihalása után a Nádasdy, majd a Festetics család tulajdonába került a lakótoronnyal megerősített templom. A török ostrom idejében sajnos leromlott az állapota, időnként már csak romként tettek róla említést, mígnem az 1800-as években felújították, de nagyrészt megőrizte középkori formáját. Az 1990-es évekbeli rekonstrukciónak köszönhetően az addig jellegtelen épület visszaalakult igazi Árpád-kori kistemplommá.

Hegyhátszentpéteri Tájház

A műemlékegyüttes fő eleme az 1891-ben épült ház, amely a környéken korábban elterjedt festett, faragott, faoromzatú lakóházak egyetlen, eredeti helyén fennmaradt példánya. A ház vályogból és téglából épült, legértékesebb része a már említett szíves, tulipános mintájú, festett, faragott deszkaoromzat. Az udvaron gémeskút és kovácsműhely áll, ahol gyakran bemutatót is tartanak.

Petőmihályfai szőlőhegy

Vasvártól néhány kilométerre, Petőmihályfa piciny községében található a Vasi-Hegyhát egyik legnagyobb és legszebb szőlőhegye. A falu szőlőhegyi kápolnájától indulva találkozhatsz a műemléki pincesoron található épületek barátságos gazdáival, sőt különleges növényritkaságokat is felfedezhetsz. A 4 kilométer hosszú séta során több helyen gyönyörű panoráma tárul eléd. Ha a túra során nyitott pincét találsz, érdemes bekéredzkedni a gazdához egy finom szörpre vagy egy kis helyi borra.

Helytörténeti Múzeum, Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Vasvár

A vasvári domonkos kolostor ad otthont a Helytörténeti Múzeumnak, ahol megcsodálhatod a Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményt. A legrégebbi ma is álló, koldulórendi kolostorépületben található páratlan kiállítást 2001-ben nyitották meg, a Magyar Millennium ünnepségsorozathoz kapcsolódóan. Az elmúlt két évtizedben a szétszóródott anyagokat igyekeztek felkutatni és visszaszerezni a rend számára, valamint megfelelő körülmények között elhelyezni és bemutatni őket a gyűjteményben. Így a domonkos rend a XXI. században is jelen van Vasváron, mégpedig gazdag múltjával.

Döröskei Mérleggyűjtemény

A Döröske központjában található mérleggyűjtemény napjainkban már több mint 250 mérleggel büszkélkedhet, ez a szám folyamatosan növekszik. A gyűjtemény kezdetben egy kicsi mérlegházban volt megtekinthető, de hamar kinőtte a szűkös helyet, így került át egy nagy, önkormányzati tulajdonú épületbe, ahol maga a gyűjtő vezeti körbe az érdeklődőket a mérlegek között. A kiállítás interaktív, a mérlegeket tehát ki is próbálhatod, ami igazán különleges élmény.

Döröskei-tó

Döröskén a Malom-patak vizét 1976-ban egy gát segítségével tóvá duzzasztották, mely kedvelt turisztikai célponttá vált. Az Őrségi Nemzeti Park területén található, festői szépségű tavat dombok és erdők ölelik közre, a felszínén pedig rence és tavirózsa is fellelhető. Az eldugott, de annál sokoldalúbb kirándulóhely a családosok és a horgászok nagy kedvence.

+ Programtipp

Jeli Varázskert

75 hektáron terül el a hatalmas Jeli Varázskert, ahol az ember minden látogatás alkalmával talál felfedezésre váró terepet. A kertet nemcsak hazánk, hanem egész Európa egyik legkülönlegesebb arborétumaként tartják számon. Az „örökké zöldellő kertet” Gróf Ambrózy-Migazzi István alapította. A rododendronok virágzásáról elhíresült arborétumot nem csak május-június környékén érdemes felkeresni, hiszen áprilistól egészen szeptemberig várják a látogatókat a szezonálisan nyíló virágok és az örökzöld erdők. A kert különlegessége az óriások erdejében található lombkoronasétány, amelyen testközelből ismerheted meg a fenyőritkaságokat.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 39.3 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Személyautóval a 8-as főútról vagy a 74-es útról közelíthető meg. Vasúton Szombathely és Zalaszentiván irányából is elérhető a település. Autóbusszal Szombathely, Zalaegerszeg és Körmend irányából is indulnak járatok, melyekkel megérkezhetsz a városba.

Kiindulási pont: Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Vasvár, Kossuth u. 1, 9800

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vasvári Termelői Piac

Vasváron minden szerda reggel termelői piac várja a látogatókat, ahol a környék kistermelői különféle kézműves portékákat, élelmiszereket és dekorációs termékeket kínálnak. Ünnepek közeledtével akár kézműves foglalkozásokon is részt vehetsz.

Vindő Étterem-Vasvár

Honlap

Vaskapu Fogadó

Honlap

Castello Bisztró

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds