Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

Úrkúti-őskarszttól a kalandparkig

By 2023.03.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az úrkúti őskarszttól, a Déli-Bakony vadregényes erdejéből induló túra eleje a Csárda-hegyi tanösvény útvonalán halad, amely Úrkúton a Gubiczahegy utca végében kezdődik. A tanösvény egyes állomásain megismerkedhetsz az őskarszt, valamint az erdők és annak lakóinak történetével. A tanösvény nemcsak tudást ad át, de páratlan helyekre is elvezet. Az eredetileg mangánbányaként hasznosított, természetvédelmi oltalom alatt álló hatalmas katlan látványa biztosan magával ragad. Az őskarszt után maradj a kék T tanösvény jelzésen, amely átvezet Kislődre. A kislődi Sobri Jóska Élménypark önmagában jó pár órás kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak. Kislődön egyszer csak elérjük a kék sáv turistajelzést, azon menjünk vissza Úrkútra. Bükkösökkel övezett tisztásokon át, hegyoldalakon kanyargó ösvényeken keresztül érkezel vissza a kiindulópontra.

Látnivalók

Úrkúti-őskarszt Természetvédelmi Terület

Úrkút község szélén található ez a lélegzetelállító egykori bánya, amely fentről is csodaszép, de ha a létrákon a sziklafalak tövébe ereszkedsz, akkor közelről láthatod a karsztos formakincseket, az ősmaradványokat is. A drámai magasságú sziklafalak látványát a rajta élő mohák, páfrányok és a bánya oldalában növő dzsungelszerű erdő szelídíti. A karsztos formakincsekről pedig a bejáratnál induló tanösvényt bejárva tudhatsz meg sok érdekes információt.

Sobri Jóska Élménypark, Kislőd

A híres bakonyi betyárról elnevezett Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark Magyarország egyik legextrémebb élményparkja, amely már több mint tíz éve kínál kalandokban és kihívásokban gazdag, emlékezetes programokat minden adrenalinfüggő természetbarátnak, és az óvatos próbálkozóknak is. Egyensúlyozhatsz a lombkoronában, repülhetsz óriáshintán az ősöreg fák között, kipróbálhatod a drótkötélpályát, a vízi játékokat, a csúszdákat, a gömböket és a kézi hajtású kompokat is. A legkisebbeket játszótér, játszóvár várja, de sokszor szerveznek itt kulturális és sportrendezvényeket is. Ha pedig menet közben vagy a végén megpihennél egy kicsit, válogass kedvedre a park gasztronómiai kínálatból is!

Úrkúti őskarszt és Csárda-hegyi tanösvény

Az egykori mangánbányászat által feltárt terület nemcsak érdekes, hanem nagyon látványos is. A hatalmas sziklafalak között a növények is felnőttek, az egész terület olyan, mint egy trópusi dzsungel – persze nincs olyan meleg, mint amikor kialakult a terület, kb. 100 millió évvel ezelőtt, igazi trópusi klímában. Az őskarszt keletkezéséről mindent megtudhatsz a tanösvényen.

Úrkúti filmforgatási helyszín

A falu Ajka felőli végén, az egykori mélyművelésű mangánbánya területén egy filmforgatás kedvéért építették a szögesdrótkerítést az őrtornyokkal, barakkokkal, a lengyelországi jaworzno-i volt koncentrációs tábor képmására. Egy kicsit hátborzongató, de érdemes megnézni, elgondolkozni felette.

+ Programtipp

Herendi Porcelánmanufaktúra, Látogatóközpont és Múzeum, Herend

A Porcelanium látogatóközpontban a 3D-s mozifilm megtekintése után nyomon követheted a Herendi porcelán születésének minden mozzanatát: a korongozás, a porcelánrózsa-készítés, a kosárfonás éppúgy megtekinthető, mint a porcelánfestés, a művészi dekorálás. Ha vállalkozó szellemű vagy, akár ki is próbálhatod! Ne hagyd ki a világ legnagyobb Herendi porcelán műtárgygyűjteményét sem, amelyet a Minimanufaktúrával szembeni épületben, a Porcelánművészeti Múzeumban nézhetsz meg.

Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra

Tiszafás tanösvény

A piros T-vel jelzett, közel 4 kilométeres Tiszafás tanösvény Szentgálról és Bándról is megközelíthető. Meredek, lépcsős ösvényen vezet fel a hegyoldalba, ahol az ország legnagyobb őshonos tiszafa-állománya található. A vöröses törzsű tiszafa örökzöld, lehajló koronája a hatalmas bükkfák között különleges hangulatúvá teszi az erdőt. Tavasszal ráadásul medvehagyma-tenger is várja itt az erdőjárókat. A tanösvényen a tiszafáról és annak itteni megőrzéséről tudhatsz meg sok-sok érdekességet. Ha az alap körtúrához szükséges két óránál több időd van, érdemes egy kis kitérőt tenned a közeli kilátó felé is. A gyerekeknek pedig kiváló levezetés a túra után az Essegvár oldalára felkúszó izgalmas nagy játszótér.

Ajkai Bányászati Múzeum

Egy nem átlagos múzeum, itt a múzeumvezető, aki régen bányász volt, olyan érdekesen és szeretettel mesél a bányászatról, hogy mindenkinek élmény lehet.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény:

Megközelítés

Kiindulópont:

Úrkúti-őskarszt Természetvédelmi Terület

8409 Úrkút, Kossuth u. 29.

Úrkútra Ajkáról és Veszprémből indulnak menetrend szerinti autóbuszok. Úrkúton parkolási lehetőség őskarszt bejáratánál levő utcában van.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Takaros vendéglő, Kislőd

Honlap

Ajka Bányászati Múzeum

Honlap

Porcelánmanufaktúra, Látogatóközpont és Múzeum, Herend

HonlapHonlap

Sobri Jóska Élménypark, Kislőd

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds