Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Nyúlon innen és Nyúlon túl

By 2022.07.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Természeti élménytúra, igazi érdekességekkel! Pincék mellett és szurdokvölgyben vezet az út a túra csúcspontjáig: a Lila-hegyi kilátóig. Nyúlon a Szurdik–más néven Sárkánylyuk-vízmosás mellett haladsz–egy 600 méter hosszú, 20-30 méter magasságú óriási, eső vájta homokkő szurdokvölgyben. Ha ellátogatsz ebbe a föld alatti világba, többek között ezer literes fahordókat találsz itt, teli a hegy értékes nedűivel. A szurdok meredek falában pedig partlakó madarakat is láthatsz, védett élőhelyükön. A tengerszint felett 313 méter magasan álló Lila-hegyi kilátóba hatvan lépcsőfokon jutsz fel: élvezd a csodás kilátást a torony tetejében lévő kiszélesített teraszról!

Látnivalók

Szurdik (löszfalak), Nyúl

A 650 méter hosszú nyúli Szurdik Európa egyik legnagyobb vízvájta szurdokvölgye. Szinte egyedülálló, európai viszonylatban is jelentős képződmény, mely a nyúli lakóházak felett magasodó első dombsor tetejénél kezdődik, és a Mária-szobornál végződik. Az oldalába vájtpincesorokat és egykori barlanglakásokat érdemes esti kivilágításban is megnézned-csodás látvány!

Lila-hegyi kilátó, Nyúl

A Sokorói-halomvidék nyúlványainak egyik legmagasabb pontja, a Lilahegy (312 m), ahonnan csodálatos kilátás tárul eléd a Kisalföldi-síkságra. A Lila-hegyi kilátó egy 14 méteres, felújított geodéziai torony: szépen rendezett környéke ideális megállója lehet a környéken tett gyalog-és kerékpártúráknak, de remek célpont egy rövid családi kiránduláshoz is. A kilátó napelemes kivilágítást kapott, ami sötétedéskor kapcsol be, a torony belsejében pedig a környékre jellemző állat-és növényfajokat mutat be pár művészi graffiti.

+ Programtipp

Pannonhalma

Az eredeti nevén „Pannónia szent hegyén” (Mons Sacer Pannoniae) álló monostor és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. A hegy tetejére épült, és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese Magyarország 1000 éves történetét öleli fel. Látogasd meg a Bazilikát, a kerengőt, a könyvtárat, sétálj ki a Boldog Mór-kilátóhoz és a Lombkorona tanösvényhez, hűsölj az Arborétum árnyas fái alatt, vagy ismerkedj gyógynövényekkel az Illatmúzeumban!

Rövid sétautak családosoknak, idősebbeknek Győrújbaráton

Zöld borznyom, kék kökény, piros toboz: a 4,5, 5,2 és 5,5 kilométer hosszússágú tematikus utak átszövik a győrújbaráti dombot. Kifejezetten a rövidebb táv kedvelőinek, kisgyermekes családoknak, az idősebb generációnak készültek, hogy számukra is élmény legyen a természetjárás. Szintén itt található a 20 állomásból álló akadálymentes Várkő erdei tanösvény is.

Écsi ősfenyves

Hangulatos fenyőerdő Écs határában, a 82-es főút felől. Hazánk három ősfenyvesének egyike–mindenképpen érdemes tenned egy kört itt, a kb. 100 éves famatuzsálemek között. A fák között élő madarak éneke még különlegesebbé teszi a kitérőt, sőt színes méhészmadárral vagy más nevén gyurgyalaggal is találkozhatsz útközben.

Sárkánylik, Nyúl

A Szurdikban van egy közel 500 éves pince, az úgynevezett Sárkánylik, amely U-alakban kanyarog a sziklafalban. Egykor dézsma-pinceként szolgált, vagyis ide gyűjtötték a hegyközség egyházi birtokosai a beszolgáltatott tizedet, ma pedig családi borászat működik benne. Érdemes itt megállnod és megkóstolnod a borokat, a tulajdonos pedig szívesen megmutatja a pincét és a százéves hordókat is.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 16.3 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Győrből autóbusszal Nyúlig

Buszmegálló, 9082 Nyúl, Táncsics Mihály út 124.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Széll Fiai Fogadó, Nyúl

A Széll Fiai Fogadó konyhája a környék egyik legjobbja.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds