Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Csúcshódító túra a Zengőre

By 2022.06.22.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Hosszúhetényt elhagyva indul a túra a kék háromszög jelzésen. Az út mellett, szinte a túra kiindulópontján találod a Kőmorzsoló Óriást, amely a baranyai mondavilág legismertebb, kb. 3-4 méter magas fából készült alakja. Innen szép bükkösökön át vezet az út egyre meredekebben felfelé a Mecsek legmagasabb hegycsúcsára, a 682 méter magas Zengőre. Itt, a Kelet-Mecsekben található a bánáti bazsarózsa világon fellelhető teljes állományának 90%-a. Április második felében nyílik ez a különleges, bíborpiros színű virág, érdemes ekkor idelátogatnod. A Zengő tetejére érve felmászhatsz a 2020-ban épített, 22 méter magas hétemeletes kilátóba, ahonnan tiszta időben a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatod. Innen nagyon meredek út vezet a sárga jelzésen Püspökszentlászlóra, egy kb. 50 fős erdei faluba. A falucska békés, világtól elzárt mesebeli település, egy püspöki kastéllyal és kápolnával, ősi arborétummal, amit előzetes bejelentkezéssel meg is látogathatsz. A falu egyetlen utcáján vezet tovább a turistaút: kedves kis parasztházak és szép kilátás kísér. Püspökszentlászlóról az út visszavezet a kiindulópontra.

Látnivalók

Kőmorzsoló Óriás

A Mecsek mondavilágát, történelmét ismerheted meg a legújabb kincskereső játék keretében. Három óriást mintázó szobor – Vasgyúró, Kőmorzsoló, Fanyűvő – költözött itt három település határába. Ezek közül a Kőmorzsoló egy kb. 3-4 méter magas fából készült szobor, a tenyerébe akár bele is ülhetsz!

Zengő kilátó

2020-ban adták át a felújított, 22 méter magas kilátót, amely a Mecsek legmagasabb csúcsán található. Az egész Dél-Dunántúl legmagasabb pontjáról jól láthatod a Mecsek gerincének csúcsait, valamint dél felé a Szársomlyó és Tenkes-hegyet, kelet felé a Mórágyi gránitrög hullámos hátát. Tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatod innen.

Bánáti Bazsarózsa

A bánáti bazsarózsa növényritkaság. Legfontosabb élőhelye a Baranya megyei Zengő gerincén található, a Kelet-Mecsekben van a világon fellelhető teljes állományának 90%-a. Minden bizonnyal ennek köszönhetően mecseki bazsarózsa névvel is illetik. Tavaszi virágzásakor a kelet mecseki Hosszúhetényből bazsarózsanéző túrákat szoktak szervezni a lankákra.

Püspökszentlászlói kastély és arborétum

A Kelet-Mecsekben található Püspökszentlászló legismertebb látnivalója a kastély, és az azt körülölelő kis arborétum. A klasszicizáló stílusú késő barokk templomot és a mellette álló püspöki nyaralót 1797-ben gróf Eszterházy Pál pécsi püspök építtette. Az utóbbi években felújították, és előzetes bejelentkezés alapján látogatható a kastélyon kívül a kert és a kápolna is. A kastély zarándokszállásként is üzemel.

+ Programtipp

Kövestetői-kilátó

Az építmény 458 méter magasan helyezkedik el a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet határában, Hosszúhetény és Komló-Zobákpuszta között. Ha szemlélődésre és nyugalomra vágysz, 14,6 méter magasról gyönyörködhetsz a Duna kölkedi ágától a Szársomlyón át a Villányi- és Papuk-hegységig húzódó területben, továbbá a Nyugat-Mecsek nagy csúcsaiban: a Misinában és a Tubesben is.

Pécsváradi vár

A Pécsváradi Élményvárban múzeum, szálloda és étterem is üzemel. Az épület egy hajdani erődített monostor, falai között korábban a pécsváradi bencés apátság működött, a török kiűzése után uradalmi központként használták. A földszinti kápolna altemplomának apszisában található freskó Árpád-kori művészetünk egyik legkorábbi emléke (1158).

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 11 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A 6-os számú főútról Hosszúhetény felé kell letérni, innen már csak 8 km a falu végében lévő parkoló. Tömegközlekedéssel Hosszúhetény központjáig utazhatsz, Pécsről vagy Pécsváradról induló távolsági buszokkal. A falu központjától a túra kiindulópontja kb. 2 kilométer.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hosszúhetény – Hosszú Kávézó

A környék legjobb cukrászdája és péksége, mindig szívesen látják a túrázókat egy meleg itallal vagy egy finom süteménnyel.

Honlap

Hosszúhetény – Almalomb

Egy régi malomból kialakított étterem és találkozóhely, illetve vendégház is egyben. Különleges fogások és minőségi helyi alapanyagok az étlapon!

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds