Skip to main content

Túrainfó

Ez a sokorói túra igazi kiszakadást ígér a mindennapok forgatagából! Tényőn szépen rendbe hozott és berendezett nádfedeles házakban gyönyörködhetsz, és számos érdekes természeti kincset is megcsodálhatsz útközben. Felpéctől északra futóhomok-dűnék sorakoznak, melyeket a jégkorszak végi szél fújt ki. Ez a borókával benőtt terület az úgynevezett Sísek, ma védett terület, a Fertő-Hansági Nemzeti Park része. Felpécet elhagyva szőlőtőkék között, majd csodás erdőben visz az út.

Szívd magadba a nyugalmat, és töltekezz fel vele! Hamarosan különleges, nem mindennapi fához érsz: a Hatostölgy Kajárpéc külterületén található 300 éves tölgyfa: 20 méteres magasságával és 6-8 méteres törzskerületével igazi különlegesség. Nevét a tövénél elágazó „törzseiről” kapta, mára sajnos a hat ágból csak öt maradt. Mielőtt visszatérnél Tényőre, pihenj meg a fa lombjainak árnyékában kialakított pihenőhelyen!

Látnivalók

Tényő: a hagyományos népi építészet emlékei

Tényő a nyugalom szigete: egy kis falu, gyönyörű környezetben, ahol élnek még a hagyományok és ahol az utcán ma is köszönnek egymásnak az emberek. A falu egyik része viszonylag új beépítésű településrész, a község ősi magja viszont a népi építkezés megkapóan szép emlékeit őrzi.

Felpéci ősborókás

Országos jelentőségű védett természeti terület közel 15 hektáron, melyet a helyiek csak Sísek néven emlegetnek. Kirándulásra, kikapcsolódásra csábító természeti környezet: ha csendre és megnyugvásra vágysz a városi nyüzsgés után, itt megtalálod, csak az énekes madarak törik meg időnként a csendet.  A terület fő növénye a közönséges boróka, bokrai között türelemmel és kitartással zöld gyíkot és pettyes gőtét is felfedezhetsz.

+ Programtipp

Harangozó hegy, Sokorópátka

A hagyomány szerint a falutól nem messze emelkedő Harangozó-hegyen állt régen a vörösbarátok kolostora. Az itt élő egyházi személyek nem voltak éppen szent életűek, sőt, rablólovagokként tűnnek fel a történetekben, akik asszonyokat, lányokat hurcoltak el, áldozataikat megkínozták, sőt, időnként meg is ölték. A különböző legendákban, elbeszélésekben szó esik az általuk Pátka és Pannonhalma között kiásott alagútról, és mindenféle elrejtett kincsekről is.

Szurdik (löszfalak), Nyúl

A 650 méter hosszú nyúli Szurdik Európa egyik legnagyobb vízvájta szurdokvölgye. Szinte egyedülálló, európai viszonylatban is jelentős képződmény, mely a nyúli lakóházak felett magasodó első dombsor tetejénél kezdődik, és a Mária-szobornál végződik. Az oldalába vájt pincesorokat és egykori barlanglakásokat érdemes esti kivilágításban is megnézned-csodáslátvány!

Lila-hegyi kilátó, Nyúl

A Sokorói-halomvidék nyúlványainak egyik legmagasabb pontja, a Lilahegy (312 m), ahonnan csodálatos kilátás tárul eléd a Kisalföldi-síkságra. A Lila-hegyi kilátó egy 14 méteres, felújított geodéziai torony: szépen rendezett környéke ideális megállója lehet a környéken tett gyalog-és kerékpártúráknak, de remek célpont egy rövid családi kiránduláshoz is. A kilátó napelemes kivilágítást kapott, ami sötétedéskor kapcsol be, a torony belsejében pedig a környékre jellemző állat-és növényfajokat mutat be pár művészi graffiti.

Győr

Az egykori Arrabona, a „folyók városa” hazánk egyik legsokoldalúbb, legdinamikusabban fejlődő települése. A barokk belváros, a Bazilika, a Püspökvár a Toronykilátóval, Boldog Apor Vilmos síremléke, a Könnyező Szűzanya képe, az Egyházmegyei Kincstár mind kihagyhatatlan látnivalók egy győri kirándulás során, és számos további apró érdekességet is tartogat a városa Jedlik-csobogótól az ország első blogoló tölgyfájáig. Ha pedig kedveled az aktív kalandokat, ráadásként a Püspökerdő zöldje, erdei játszótere, tanösvénye és kalandparkja vár, és a helyi állatkertbe is érdemes ellátogatnod.

Püspökerdő

A városnyugati részén, a Mosoni-Duna ölelésében elterülő parkerdő Győr tüdeje, kedvelt kirándulóhely, a város egyik legnagyobb összefüggő zöldterülete. A kilenc kilométer hosszú sétaút mellett gondozott tisztások, tűzrakó helyek, erdei tornapálya, valamint csúszdák, hinták, mászókák és kalandpark várják az ide látogatókat. A Püspökerdőben található tanösvény természetes környezetben mutatja be az erdei életközösséget, tájékoztató táblákról ismerheted meg még jobban a terület jellegzetes növényeit és az ott élő állatokat.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 18.2 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Győrből autóval vagy autóbusszal Tényőig.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Dombi és Fiai Fogadó, Tényő

Honlap

Túralovaglás/lovas turizmus

A környéken számos szolgáltató kínál lovaglási vagy túrakocsikázási lehetőséget. Lehetsz teljesen kezdő vagy gyakorlott túralovas–a környék remek lehetőségeket kínál. A kezdőlovasok fedeles lovardákban és füves karámokban ismerkedhetnek meg az alapokkal, a gyakorlott lovasokat pedig csodás terepek várják a Sokorói dombok lankáin.

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds