Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVértes-Gerecse

Bajóti Öreg-kő barlangtúra

By 2022.08.05.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ezen a túrán bebarangolhatod az Öreg-kő sziklafalában megbújó titokzatos barlangokat, és megismerhetsz egy híres zarándokhelyet is. Bajótról indulva a kék barlangjelzést a plébániatemplomnál találod. Elhagyva a templomot meredeken vezet az út, bemelegítve minden izmodat. Néha pillants magad mögé! Megkapó látvány a templomtorony, hátterében a tájat megsebzett Bersekbányával. Néhány száz métert még széles kocsiúton sétálsz, majd jobbra kanyarodva meredek ösvényen találod magad. Amint újra a széles földútra térsz, nemsokára eléred az Öreg-kő hangulatos kis pihenőjét. Érdemes fújnod egyet, hiszen a sziklaüregekhez meredek lépcsősor vezet. A leglátványosabb és legismertebb közülük a 20 méter magas üreggel büszkélkedő Jankovich-barlang. Felkapaszkodva a sziklafalon, 347 méter magasan, az Öreg-kő tetejére érve elképesztő panoráma vár. Tiszta időben Esztergomig is ellátni innen. Visszatérve a pihenőhöz, újra a kéken találod magad. Itt indulj dél felé! Következő állomásod a Lourdes-i barlang melletti Szent-kút tisztása.

A kegyhelytől 600 méterre Péliföldszentkeresztre, az országos búcsújáróhelyre érkezel, melyhez az Öreg-kő barlangokkal lyuggatott mészkő röge nyújt festői hátteret. Itt kis erdei büfét is találsz, ha pihenőt tartanál. Érdemes megnézned a Péliföldszentkereszti Látogatóközpont állandó kiállítását, ami ötvözi a szakrális elemeket a természeti értékek bemutatásával. Innen továbbra is a kék jelzésen haladva a település után újra az erdőben folytatódik a túra. Figyelmesen kövesd a jelzéseket, mert többször irányt váltanak! A körtúrán már visszafelé haladva, a Muzslai-erdőben fenyvesek és nyarasok között meredek kaptatón jutsz vissza az Öreg-kőig. Innen már ismerős úton sétálhatsz vissza Bajótra.

Látnivalók

Jankovich-barlang

Sűrű növényzet takarásában, 20 méter magas kupolacsarnokával kápráztat el a Jankovich-barlang. Kupolája 8 méter átmérőjű, szabályos körrel szakítja át a felszínt. További két 14 méter magasságba nyúló kürtőjét denevérek lakják. A barlang belsejéből értékes leletek kerültek ki, a fosszilis cseppkőlefolyásokat és a szép oldásnyomokat te is megfigyelheted.

Lourdes-i barlang

A mesterségesen kialakított úgynevezett „Lourdes-i barlangot” Péliföldszentkereszttől 600 méterre egy erdei úton közelítheted meg, a rendház mögött álló Savió Szent Domonkos szobortól. A tisztáson több gyógyító erejűnek tartott forrás is fakad.

Péliföldszentkereszti Látogatóközpont

A Gerecse Natúrpark Látogatóközpontja különleges atmoszférával, gyönyörű természeti adottságokkal vár az Öreg-kő lábánál! Állandó kiállítása izgalmas utazás a természeti értékek és a teremtésvédelem világába. Az országosan ismert búcsújáróhely megszólítja a lelket és felhívja a figyelmet a Gerecse természeti és kulturális értékeire. A helyi turisztikai adottságokat kihasználva, szakrális elemekkel fűszerezve, a látogatóközpont aktív időtöltést kínál.

+ Programtipp

Sándor-Metternich-kastély

Az 1720 táján, Bajnán épült vadászkastély a 19. században Hild József tervei alapján épült át klasszicista stílusban. A hajmeresztő lovas mutatványai miatt Ördöglovas néven messze földön híressé vált Gróf Sándor Móric kastélyának is nevezik, ami azonban a II. világháború során szinte teljesen elpusztult. A mára megszépült főépület új, interaktív tárlata modern szimulációs eszközök segítségével enged betekintést a grófi család életébe. Etruszk díszek, lenyűgöző restaurált mennyezetképek fokozzák a műemlék különlegességét. A felújított angolpark pedig sétányokkal és tematikus játszótérrel várja az érdeklődőket.

Dunamente Ökocentrum Lábatlan

Lábatlanon interaktív kiállítással hívják fel a figyelmet – stílszerűen – az ember növekvő ökológiai lábnyomára. A természeti értékeinket, a globális klímaváltozást és a tudatos életmód kialakítását bemutató tárlat modern elemekkel szemléltet és játékosan tanít. Kicsik és nagyok számára is élmény a fákkal teli foglalkoztató, a természet hangjait vagy a Gerecse barlangjait felidéző videós programok. Az Ökocentrum mellett találod a Gerenday Kertet, ahol örökzöld növények és egyéb ritka fajok között kalandozhatsz. Mindenképp próbáld ki a Mini GUIDER programot is!

Pusztamaróti Történelmi Emlékhely

A mohácsi csata után az országot dúló török seregek a Gerecse erdei között található Marót település térségében ütköztek a legnagyobb ellenállásba. Az vérengző ütközet majdnem 25 000 áldozatot követelt.  Kovács György szobrászművész emlékműve erre a szörnyű pusztításra emlékeztet.

Baits Barlang

A Jankovich-barlanghoz közelítve érdemes útba ejtened a Baits barlangot is, az Öreg-kő sziklás oldalában. A barlang nagy száján belépve egy tágas bejárati terembe érsz, ahonnan több kisebb járat ágazik. A terem végében egy 3-4 méter mély, kútszerű mélyedést, túloldalán pedig két kisebb járatot találsz. Falain meleg vizek okozta oldásnyomokat, kisebb borsókő-foltokat figyelhetsz meg. A barlang alsó szakasza néhány méteren folytatódik. Ennek felfedezése előtt ellenőrizd, hogy biztosan vissza is tudsz majd mászni.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds