Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Az ingókövek és gyapjúzsákok földjén – Gránit földtani tanösvény

By 2021.03.10.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Pákozdi Ingókövek hazánk legidősebb geológiai formációi közé tartoznak, a 300 millió éves gránit-ellipszoidok. A hosszú mállás, kőzetpusztulás következtében mára úgy néznek ki, mintha egy óriás hagyta volna félbe játékát furcsa alakú gránitgolyóival, melyek valószínűtlen helyzetben egyensúlyoznak egymáson. Bár az országos jelentőségű természetvédelmi oltalom itt elsősorban az egyedi kőzettani képződményeknek köszönhető, a gazdag élővilág is minden évszakban sok élmént nyújt. A környékbeli gyepeken nyílik tavasszal a fekete kökörcsin, az apró nőszirom, az erdős foltokban több orchidea faj is él. Legnagyobb testű, védett harkályfajunk, a fekete harkály is sokat hallat magáról, jellegzetes kiáltásaitól visszhangzanak a völgyek. A Velencei-tó közelségének köszönhető helyi sajátosság, hogy a túra bármely pontjáról hallhatjuk a fejünk felett vándorló madarak hangját kora ősztől tavaszig, egy-egy nagyobb vadlúd- vagy darucsoport húzása felejthetetlen élmény. A terület lepkefaunája is igen gazdag, február végén már előbújnak telelőhelyeikről az Atalanta-lepkék.

A túra kifejezetten alkalmas gyerekekkel érkező családoknak, egy meredeken emelkedő szakasz van csak az út során. Ez azonban igen rövid és nagyon látványos helyen vezet el, így megmászása inkább jelent majd élményt mindenki számára, mintsem különösebb megpróbáltatást. A túra során követhetjük a tölgylevél jelzéssel ellátott gránit tanösvényt is, ez azonban hosszabb szakaszon kimarad. A haladást inkább segítik a hagyományos túrajelzések: sárga sáv – sárga háromszög – piros kereszt.

Látnivalók

Neves ingókövek

Máig nem tudni, miért kapott nevet a gránittömbök közül jó néhány és miért névtelen több igen látványos és nagy kőzethalom. Az elnevezés segít eligazodni legalább az ismertebb sziklák között. A túra elején elsőként a Gomba-kőhöz, majd a Kis-cipóhoz érkezünk. A Pandúr-kő – valóságban kőhalom – a legnagyobb, leglátványosabb ingókő, jól mászható, igazi élmény a tetején elidőzni egy kicsit. A talán leghíresebb Kocka-kőhöz érkezünk tovább haladva, az élén egyensúlyozó gránittömbről azt hinnénk, hogy egy mozdulattal leguríthatjuk helyéről. A Pogány-kő túránk legmagasabb pontja, csodás körpanoráma tárul elénk a Velencei-tóra és a Zámolyi-medencére.

+ Programtipp

Madárdal tanösvény – Dinnyés

A Velencei-tó délnyugati csücskében található a páratlanul gazdag madárvilágot bemutató, képes ismertető táblákkal ellátott Madárdal tanösvény. A Dinnyési-fertő állatvilágának meglesését megfigyelő torony segíti.

További információkTérkép

Várpark – Dinnyés

Egyedülálló vármaketteken ismerhetjük meg a történelmi Magyarország megyéinek jelentősebb várait, kastélyait.

További információkTérkép

Arborétum és Vadaspark – Pákozd

Főként őshonos állatokkal és növényekkel ismerkedhetünk meg szabadtéren és az interaktív játékelemekkel bővített beltéri kiállításon.

További információkTérkép

Katonai Emlékpark – Pákozd

A Pákozdi csata emlékét őrzi a történelmi hátteret bemutató, interaktív és nagyon látványos kiállítás, az Emlékhely parkja szabadon látogatható.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 6 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Személyautóval Pákozd településre érkezve a Budai útról az Ingókő utcára kanyarodunk, itt az utca elején érdemes parkolni, feljebb erre már nincs lehetőség. Közösségi közlekedési eszközök közül busszal érkezhetünk a Budai úton, a Honvéd utcai megállónál kell leszállni és a közelből induló Ingókő utcán felgyalogolni annak végéig – innét indul a túraút.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Velence Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds