Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Budapestről a csodás Dunakanyarba

By 2022.03.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Duna pesti oldali rakpartján indulj el (Katona József utca, Pozsonyi út irányába), innen szinte végig kerékpárúton mehetsz majd. A Dráva utcánál és az Árpád hídnál balra, a rakparthoz közelebb érdemes tekerni – itt ugyanis kisebb a forgalom és a látvány is szebb. Dunakeszinél a helyi repülőtér mellett vezet az út – ez érdekes kiegészítő program lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A horányi révátkelőnél pedig, ha belefér, a Szentendrei-szigetre is áthajózhatsz, majd vissza. Gödre érve ne hagyd ki a Feneketlen-tavat és a Huzella Füvészkertet, jó idő esetén – és ha a Duna vízállása engedi – különleges kalandként sétálj át a Homokszigetre is. Gödről Sződligeten át, ártéri erdőkön, gátakon keresztülvezetett, kiváló minőségű kerékpárúton jutsz el Vácig. Közvetlenül a belváros előtt, még az erdős részen a Ligeti-tó és egy deszkapallós tanösvény kínál rövid kitérőt.

Vác a Dunakanyar egyik kapuja, és nagyjából a túra felénél jársz, amikor elérsz ide. Itt érdemes megállnod egy pihenőre, sok kávézó és étterem közül választhatsz a váci főtéren. Vác közelében  egyébként még a város előtt, és továbbhaladva, Verőcénél is várnak a kerékpárút mellett éttermek, ha a város közepén inkább csak kávézni szeretnél. A település déli határánál pedig egy homokos partú strandot alakítottak ki, ahol ingyenes telefontöltés és wifi áll a rendelkezésedre.

Vácot elhagyva, Nagymarosnál újabb kompos kitérőre van lehetőséged: ha idődbe és energiádba belefér, a Visegrádi fellegvár is beilleszthető a programba. Innen Zebegény felé romantikus ligetek, fás dombok látványa vár – ez már a 2021-es Év Kerékpárútja döntősei közé is beválasztott szakasz. Szobnál egészen az országhatárig is eltekerhetsz: vasúti híd túloldalán Szlovákia várja, hogy egy következő túrán meglátogasd. Szobról óránként van vonatjárat visszafelé Budapest irányába, így a hazajutás könnyedén megoldható az élménygazdag túra végén.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Dunakeszi repülőtér

A repülőtér elsősorban a sportrepülés és hobbirepülés szerelmeseinek biztosít sportolási és kikapcsolódási lehetőséget. Turistaként te is megcsodálhatod a Dunakeszi légterében vitorlázókat és a sárkányrepülősöket.

Feneketlen-tó és a Huzella Füvészkert, Göd

A tó partja ideális hely a pihenésre, piknikezésre és hosszabb sétákra, tavasztól őszig népszerű kirándulóhely. A Huzella Füvészkert 85 hazai veszélyeztetett fajt őriz és mutat be, ezt is érdemes meglátogatnod.

Váci diadalív, Zsinagóga, Nagyboldogasszony-székesegyház, Kálvária

A diadalív vagy másnéven Kőkapu, Mária Terézia tiszteletére épült. A Zsinagóga története az 1800-as évek végére vezethető vissza, a Váci Zsidó Hitközség tulajdonában lévő épület 2008-ban teljes felújításon esett át. A váci Nagyboldogasszony-székesegyház vagy másik nevén a váci dóm pedig Magyarország egyik legnagyobb katedrálisa. A váci Kálvária egy 1726-ban épült műemlék együttes, amely egy természetes domb tetején áll. Az emeletes várszerű kerek épület földszintjén egy kis kápolna is található, itt vannak a stációk is.

+ Programtipp

Verőce Fenyveshegyi kilátó, Kárpát-Haza temploma

A 273 méter magas hegy tetején található kilátóból gyönyörű a kilátás a Dunakanyarra. A Lósi völgy rejtekében épült Kárpát-Haza temploma pedig azzal a céllal épült, hogy a Kárpát-medencében élők összetartozását kifejezze. Mindkét helyszínt megéri kiegészítő programként beiktatnod.

Kós Károly-kilátó, Sárkánydomb, Zebegény

A Zebegény felett magasodó hegyoldalban található Kós Károly-kilátóból csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra. A Sárkánydomb panorámájában pedig sokáig csak a helyiek gyönyörködhettek, de most már bárki számára adott a lehetőség, hogy megcsodálja. Ha a magasból is szeretnéd megtekinteni ezt a gyönyörű környéket, és bírod szusszal, akkor megéri felmászni akár mindkettőhöz.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 67.3 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Budapest, Nyugati pályaudvar

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds