Skip to main content

8 szuper program gyerekekkel Budapest környékén a tavaszi szünetre

10 szuper program gyerekekkel Budapest környékén

Elkezdődött a tavaszi szünet, így jöjjön most 8 olyan Budapest 60 kilométeres vonzáskörzetében fellelhető úti cél, ahová élmény lesz a kirándulás! 

1. Duna-parti kerekezés

A nagyjából végig a Dunaparton vezető túrán bőven lesz lehetőséged megcsodálni a folyót, és a kijelölt strandokon akár meg is merítkezhetsz benne. Az utadba eső településeken számos múzeum, templom, kápolna nyújt majd lelki felüdülést, de étkezési lehetőségekben sem lesz hiányod. Szob után nem a Duna, hanem az Ipoly mellett haladsz tovább, jelenleg az Ipolydamásd határában épülő hídig vezet az út. Visszafelé Szobon vonatra szállhatsz, de ezt megteheted később is, ha másik Dunaparti településnél fáradsz el útközben.

Duna-parti kerekezés

2. Marsbéli tájakon – A gánti bauxit nyomában

A Vértes-hegység korábban híres volt gazdag bauxit lelőhelyeiről, melyet Gánt településen bányásztak. Mára azonban csak a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park őrzi ennek emlékét, ugyanis a tájat kezdi visszahódítani a természet. A Bagoly-hegy lábánál lévő, Európában is ritkaságnak számító, 13 állomásból álló geológiai tanösvény történelmi korok hátrahagyott emlékeibe, valamint a bauxitbányászat történetébe enged betekintést. Az egykori bauxitbánya külszíni fejtése igazi marsbéli tájra emlékeztet!

Marsbéli tájakon – A gánti bauxit nyomában

3. Tatai romantika – Kerekezés az Által-ér mentén

Ezen a túrán az ország legkedveltebb tekerőhelyét élvezhetjük, ugyanis 2020-ban a Tatabánya és Tata között vezető szakasz nyerte az Év Kerékpárútja díjat. Vértesszőlősön érdemes ismeretséget kötnöd Samuval, a heidelbergi típusú előemberrel, a festői Öreg-tóhoz érve pedig megcsodálhatod a hét évszázados várat. Tatán pihenj egyet a tóparti sétánynál, vagy próbáld ki milyen a tavon biciklizni! A városon áthaladva mindenképpen gurulj el a Fényes Tanösvényig! Végül Dunaalmáson nézd meg a meleg vizű Lilla-forrást, majd egy kis pihenő után szállj vonatra!

Tatai romantika – Kerekezés az Által-ér mentén

4. Velencei-tó kör két keréken

A Velencei-tó megkerüléséhez nem kell különösebb edzettség, szinte végig sík terepen tekerhetsz. Ha tömegközlekedsz, a tókerülést akár a vasútállomásról is indíthatod. A tó északi és nyugati oldalán a természet titkait ismerheted meg, míg a déli és nyugati részén inkább üdülővárosok várnak.

Velencei-tó kör két keréken

5. A pilisi Ősember-barlang

A túra a klastrompusztai pálos romoktól veszi kezdetét és ide is tér vissza. Első állomásod a Leány- és a Legény-barlang lesz, melyek egymástól 50 méterre fekszenek. Rövid séta után a Basina-völgybe ereszkedsz le, ahol az Eszperantó-forrásnál pihenhetsz meg. A rövid szünet után kellemes erdei úton folytathatod az utad. Nemsokára Piliscsév határába, a pincefalukhoz érkezel, ahonnan visszaindulsz majd Klastrompusztára.

A pilisi Ősember-barlang

6. Kismaros, kisvasút, nagy kaland

A Dunakanyar peremén találod a Börzsöny egyik legnépszerűbb kisvasútját, ami az év minden napján zakatol, a Duna melletti Kismarosról Szokolyán át egészen Királyrétig. A királyréti végállomáson kipróbálhatsz egy 750 méter hosszú hajtánypályát, felfedezhetsz egy tanösvényt, gyönyörködhetsz a Várhegy-kilátó nyújtotta panorámában, vagy ha egy nagy túrát terveznél, akkor innen gyalogszerrel bejárhatod a Nagy-Hideg-hegyet és a Csóványost is.

Kismaros, kisvasút, nagy kaland

7. Panorámás felfedezőtúra a Kő-hegyen

Az Anna-völgyi-vízeséstől induló, 5 kilométeres felfedezőtúrán barlangjelzések vezetnek fel a hatalmas kőfalak által őrzött Vasas-szakadékig a Kő-hegy keleti oldalában, ahonnan mesés panoráma nyílik a völgyre. A hegyre felérve hamarosan eléred a barátságos Czibulka János Menedékházat, ahol büfé és pihenőhely vár, majd innen kisétálhatsz a Petőfi-pihenőhöz, ahol elképesztő panoráma társaságában pihenhetsz meg. A táv két óra alatt kényelmesen teljesíthető.

Panorámás felfedezőtúra a Kő-hegyen

8. Vadnyugati sziklavilág

A Kevély-hegyi tanösvény 5 kilométeres szakasza igazi kalandra hívja a családokat! A két óra alatt bejárható, pilisborosjenői túra a Szent Vendel-emlékműnél veszi kezdetét, majd a Kálvária mellett elhaladva hamarosan előbukkannak a vadnyugati hangulatot idéző, vöröses sziklafalak, köztük a Teve-sziklának nevezett formáció. Pár száz méter után pedig meglátod az egri vár másolatát, ahol több, korabeli filmet is forgattak. A vármásolat mellett elhaladó kerékpáros jelzés mentén tudsz visszajutni a faluba.

Vadnyugati sziklavilág

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds