Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Velencei-tó kör két keréken

By 2021.11.30.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Velencei-tó megkerüléséhez nem kell különösebb edzettség, szinte végig sík terepen tekerhetsz. Ha tömegközlekedsz, a tókerülést akár a vasútállomásról is indíthatod.  A tó északi és nyugati oldalán a természet titkait ismerheted meg, míg a déli és nyugati részén inkább üdülővárosok várnak a nyaralás hangulatával.

Csodáld meg a kilátást a Gárdonyból Dinnyés felé tartó szakaszon a Sarvajc-kereszt és kilátó tornyából, ahol a nádtető árnyékából bepillanthatsz a madárvilág titokzatos életébe. A következő állomás Pákozd: pihenj meg a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparknál, melynek közvetlen szomszédságában ott a Pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhely is. Tovább tekerve Velencén a Korzó és szabadstrand kellemes tengerparti hangulattal, sekély, homokos parttal, üzletek, éttermek, kávézók, fagylaltozók kínálatával csábít pihenésre, mielőtt a tó déli partján, strandok mellett haladó bringaúton visszatérnél Gárdonyba.

Látnivalók

Bence-hegyi kilátó

A Velencei-tótól északra fekvő Bence-hegyre a 2018-ban megnyitott egyedi megjelenésű kilátó. 1988-ig egy olajfúrótoronyból lehetett körülnézni itt, ez azonban nem volt elég biztonságos. A kőből és színezett betonból készült építmény belesimul a tájba: készítői egy szélfútta fát vagy egy virágsziromra gondolhattak. A majdnem 20 méter magas építmény körpanorámáján nem csak a tó tűnik fel, de tiszta időben a Bakony és a Budai-hegység egy része is megszemlélhető.

Miskahuszár

A pákozdi csatának állít emléket a messziről is könnyen felfedezhető Miskahuszár szobor. A világ legnagyobb huszár szobra 100 tonna betonból készült és 13 méter magas. Az ólomkatonát idéző figura a magyar szabadságharcosok közös erőfeszítését jelképezi: ha sok bátor ember összefog, hihetetlen eredményeket lehet elérni.

+ Programtipp

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Kellemes családi délután fő programja lehet az arborétum és vadaspark. A vulkanikus kőzet nem engedte meg a hatalmas famatuzsálemek növekedését, de a fiatal erdő, a liget így is kiváló környezetet teremt a kikapcsolódáshoz. A kicsiket palánkvár várja a játszótéren, a kíváncsiakat interaktív múzeum várja. És természetesen nagyvadak testközelből.

Dinnyési-fertő

Strand helyett nádrengeteg vár, ha a tótól kicsit továbbtekersz délre Dinnyés irányába. Az élet azonban itt is ugyanolyan mozgalmas: vízimadarak egész kavalkádját lesheted meg a kilátóból. Kanalasgémek, íbiszek, bölömbikák röppennek a szemed elé. Ha biztosra akarsz menni, ősszel a vadlúdvonulás biztosan téged is lenyűgöz.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 33 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Gárdony megközelíthető a 7-es főúton, vonallat is könnyen elérhető

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Gárdony Tourinform

Facebook

Velence Tourinform

Honlap

Kerékpár kölcsönző és szerviz, Velence

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds