Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Velencei-tó kör két keréken

By 2021.11.30.május 25th, 2023No Comments

Túrainfó

A Velencei-tó megkerüléséhez nem kell különösebb edzettség, szinte végig sík terepen tekerhetsz. Ha tömegközlekedsz, a tókerülést akár a vasútállomásról is indíthatod.  A tó északi és nyugati oldalán a természet titkait ismerheted meg, míg a déli és nyugati részén inkább üdülővárosok várnak a nyaralás hangulatával.

Csodáld meg a kilátást a Gárdonyból Dinnyés felé tartó szakaszon a Sarvajc-kereszt és kilátó tornyából, ahol a nádtető árnyékából bepillanthatsz a madárvilág titokzatos életébe. A következő állomás Pákozd: pihenj meg a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparknál, melynek közvetlen szomszédságában ott a Pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhely is. Tovább tekerve Velencén a Korzó és szabadstrand kellemes tengerparti hangulattal, sekély, homokos parttal, üzletek, éttermek, kávézók, fagylaltozók kínálatával csábít pihenésre, mielőtt a tó déli partján, strandok mellett haladó bringaúton visszatérnél Gárdonyba.

Látnivalók

Bence-hegyi kilátó

A Velencei-tótól északra fekvő Bence-hegyre a 2018-ban megnyitott egyedi megjelenésű kilátó. 1988-ig egy olajfúrótoronyból lehetett körülnézni itt, ez azonban nem volt elég biztonságos. A kőből és színezett betonból készült építmény belesimul a tájba: készítői egy szélfútta fát vagy egy virágsziromra gondolhattak. A majdnem 20 méter magas építmény körpanorámáján nem csak a tó tűnik fel, de tiszta időben a Bakony és a Budai-hegység egy része is megszemlélhető.

Miskahuszár

A pákozdi csatának állít emléket a messziről is könnyen felfedezhető Miskahuszár szobor. A világ legnagyobb huszár szobra 100 tonna betonból készült és 13 méter magas. Az ólomkatonát idéző figura a magyar szabadságharcosok közös erőfeszítését jelképezi: ha sok bátor ember összefog, hihetetlen eredményeket lehet elérni.

+ Programtipp

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Kellemes családi délután fő programja lehet az arborétum és vadaspark. A vulkanikus kőzet nem engedte meg a hatalmas famatuzsálemek növekedését, de a fiatal erdő, a liget így is kiváló környezetet teremt a kikapcsolódáshoz. A kicsiket palánkvár várja a játszótéren, a kíváncsiakat interaktív múzeum várja. És természetesen nagyvadak testközelből.

Dinnyési-fertő

Strand helyett nádrengeteg vár, ha a tótól kicsit továbbtekersz délre Dinnyés irányába. Az élet azonban itt is ugyanolyan mozgalmas: vízimadarak egész kavalkádját lesheted meg a kilátóból. Kanalasgémek, íbiszek, bölömbikák röppennek a szemed elé. Ha biztosra akarsz menni, ősszel a vadlúdvonulás biztosan téged is lenyűgöz.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 33 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Gárdony megközelíthető a 7-es főúton, vonallat is könnyen elérhető

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Gárdony Tourinform

Facebook

Velence Tourinform

Honlap

Kerékpár kölcsönző és szerviz, Velence

Facebook

Hasonló túrák

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds