Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

A Bükk-fennsík meghódítása

By 2022.04.04.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A körtúra a Bükk-fennsík legjellegzetesebb fenyvesein, kaszálórétjein, és több szép kilátópontján vezet keresztül. A Bánya-hegyi elágazástól egy rövid, de komolyabb szintemelkedés leküzdése során kellemes kaptató vezet a Három-kő felé. Felérve, a kőszírt 904 méteres magasságából pedig gyönyörű kilátás nyílik a Felsőtárkányi-medencére. A kilátópontot elhagyva a Kárpátokat idéző széles kaszálórétek váltják egymást: először a Zsidó-rét, majd az Olasz-kapun át a Huta- és a Faktor-rétek következnek. Különleges élmény, hogy bár a táj olyan, mintha síkságon lennél, valójában 850-900 méteres magasságban jársz. A fennsík szélének kiszögelléseiről eléd táruló táj látványa tavasszal és ősszel még különlegesebb. A kisebb halmokkal szegélyezett, enyhén hepehupás, kanyargós utat a kerékpárosok ugyanolyan lelkesen használják, mint a bakancsos turisták.

Látnivalók

Három-kő

A bükki 900-asok egyik legszebb panorámájú kilátóhelye. 904 méter magasan terül el ez a sziklagyepes tetejű bérc. Tökéletes kilátás nyílik a Bükk déli részeire, az Alföldre és a szomszédos Tar-kőre.

Zsidó-rét

Hullámos és töbrös felszínű, borókabokros tisztás a Három-kő szomszédságában. Legnagyobb töbrében, a Mohos-töbörben a legmelegebb nyári hónapokban is fagyhat a hajnali órákban.

Olasz-kapu

Bánkúton kívül ez a másik feljutási lehetőség autóval a Bükk legmagasabb részére, Szilvásvárad irányából. A sziklafolyosót 18 olasz hadifogoly vágta a sziklába 1918-ban, Thurzó Gáspár irányításával.

Nagymező

A Bükk egy kiemelkedően fajgazdag rétje, 5 fokozottan védett és 77 védett növényfaj fordul elő. A töbrökkel, magashegyi bükkösökkel, hegyi rétekkel gazdagított felszín a természetjárók paradicsoma.

Kis-kőháti-zsomboly

A veszélyes aknabarlang bejáratát fokozott óvatossággal szabad csak megközelíteni, csak képzett barlangászok látogathatják megfelelő felszereléssel! A több mint 100 méter mélységű üreg három fő részből áll: a bejárati aknából, az 50 m hosszú Óriás-teremből, és az alsó aknából. Az Óriás-terem alján a letört cseppkövek keveredtek az agyagos törmelékkel, ezen a felületen álló cseppkövek és cseppkőoszlopok kezdtek el nőni. Bordázott állócseppkövek, cseppkőkérgek, cseppköves medencék, borsókövek és korallborsókövek egyaránt megtalálhatók a barlangban

+ Programtipp

Csillagles

Ha van hozzá kedved és bátorságod, várd meg a tetőn a napnyugtát: a csillagos ég itt különösen lélegzetelállító. Lámpafény mellett pedig igazán kalandos tud lenni a visszatérés a parkolóig.

Bánkút

A Bükk-hegység negyedik legmagasabb pontja, a Bálvány alatt található síközpont. Nevét a Bán-patak forrásáról kapta. Érdemes felmászni a Bálványon álló Petőfi kilátóba, ahonnan akár a Tátráig is ellátni.

Fotó: bankut.hu

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 17.2 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

A túra kiindulópontja a Bánya-hegyi-elágazás, amely Répáshutától nem messze, a hegység bércein át kanyargó Lillafüred – Eger műút mentén található. Az elágazásban lévő parkolóban hagyhatod az autót, hétvégente pedig Miskolc, Eger, vagy akár Budapest irányából, közvetlen buszjárattal juthatsz el ide, a Bükk-fennsík kapujába.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds