Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Történelmi csodahelyek nyomában

By 2021.04.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Sátoraljaújhely, Mikóháza és Pálháza között végig kerékpárúton haladunk, emelkedőre nem kell számítanod. Füzérradványra egy kis kitérővel juthatsz el, ennek a megtétele már nehezebb lesz. A leágazástól csodás erdők között visz az utunk Füzérradvány felé. A település eredetileg a füzéri várhoz tartozott és Radvány néven szerepelt. Az erdők által körbe ölelt, romantikus stílusban épült Károlyi-kastélyt mesebeli angolpark veszi körül, belül reneszánsz bútorok ejtenek ámulatba. Pálháza, Füzérkomlós és Füzér között az út folyamatosan emelkedik.

Füzér Vára hazánk egyik legszebb nevezetessége. A vulkanikus hegyre épült vár kiemelkedik középkori örökségeink sorából tájképi szépsége és fekvése miatt. Sokáig elhanyagolt állapotban volt, 2013-ban romjaiból teljesen újjáépült. A várfalról festői panorámában gyönyörködhetünk. Visszafelé Füzérkomlós, Nyíri, Bózsva érintésével szinte végig gurulunk, majd Pálházán és Mikóházán keresztül érkezünk meg Sátoraljaújhelyre, ahol este sétálhatunk egyet a városban és ellátogathatunk a Zsólyomkai Pincesorra.

Látnivalók

Károlyi kastély

A Zemplén egyik legszebb kastélya a romantikus hangulatú épület az erdő közepén Füzérradvány településen. A kastélyt a két világháború között luxusszállóvá alakították át. Pompás 140 hektáros angolpark veszi körül, amely híres óriásfáiról.

Füzér Vára

Félórás kényelmes sétával közelítjük meg a helyet. Tulajdonosai között olyan neveket is találunk, mint IV. Béla lánya, Anna hercegnő. Lenyűgöző a hangulat, a Zsolnay cserépkályhák és a korhű berendezés. Ma gyönyörűen felújított állapotban újra fénykorát éli.

Hollóházi Porcelán Múzeum

Állandó ipartörténeti kiállítással és alkotócentrummal várják a látogatókat.

+Programtipp

Ungvári pincesor – Sátoraljaújhely

A városközponttól akár gyalogosan is könnyen megközelíthető a pincesor, amelyet a Pálos rend kezdett építeni, tehát legrégebbi építészeti emlékeink közé tartozik. Összesen tíz kilométernyi pinceágat találunk a felszín alatt.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 59.1 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

3980 Sátoraljaújhely, Kossuth Lajos tér 22-30.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds