Skip to main content

Túrainfó

A természet igazi csábítónak alkotta meg a Nagykopaszt. A hegy változatos arcát mutatja, amikor kerékpáron körbetekered Tokaj, Tarcal és Bodrogkeresztúr érintésével. A közel 20 kilométeres Tokaj-kör friss fejlesztésként simul bele a Norvégiából Görögországba tartó nemzetközi kerékpárútba, az EuroVelo 11-be, és folytatása a Nyíregyházát Tokajjal összekötő bicikliútnak.

A Nagykopaszt körbefutó kerékpárút városi szakasza a Tisza-hídtól a Fesztiválkatlanig fut, majd Tokajból kiérve a folyót követi. A bokrok-fák mögött hol közeledik, hol távolodik a Tisza, amelynek csillámló, fodrozódó vize vízitúrára csábít. A Lebuj-kanyar után a különálló, széles kerékpárút a Bodrog árterében folytatódik másfél kilométeren át, majd beér Bodrogkeresztúrba. A Tokaj-hegy és a Bodrog fogja közre a csodálatos fekvésű falut, amely már az ókorban is lakott volt. Ennek bizonyítéka az a 3000 éves arany ékszerlelet, amelynek nemesmásolatait megcsodálhatod a Keresztúri Kincsestárban.

Bodrogkeresztúrral szemben, a folyó túloldalán terül el a Bodrogzug, melynek rejtélyes csodavilágát kenuból fedezheted fel – de ehhez ki kell szállj a nyeregből órákra. Vess még egy pillantást erre a honfoglaló magyarok által is csodált tájra, a kanyargó Bodrogra a Hét vezér szobrai mellől, majd búcsúzz a falutól. Egy alacsony forgalmú közúton érsz el Tarcalig, amelynek pincesorát érintve rákanyarodsz a Tokaj felé tartó széles, elszeparált szakaszra. A Borvidék névadó településére érve pihenj meg és kortyolj Tokaj édes nedűjéből – ahogy errefelé mondják, egy gyűszűnyit (mértékkel!) – a romantikus Szerelmi pincesoron, hiszen már úgyis itt vagy a cél kapujában.

A családbarát tekerés után csobbanj a rakamazi strandon, amely festői környezetben, lassan mélyülő, homokos parttal és sportolási lehetőségekkel kellemes kikapcsolódást kínál.

Látnivalók

A Dereszla kincse, Bodrogkeresztúr

A Dereszla-dűlő háromezer éven át rejtette azt az arany ékszerkincset, amelynek eredeti darabjait a Nemzeti Múzeum őrzi, de másolatát a Községháza pincerendszerében berendezett Keresztúri Kincsesházban te is megtekintheted.

Acetánia

Az ország egyetlen ecetmúzeuma Bodrogkeresztúron található. Az Acetánia kiállításán különféle eceteket ismerhetsz meg; olyanokat is, amelyeket a borhoz hasonlóan évekig érlelnek tölgyfa hordóban. A borecet az emberiséggel közel egyidős fűszer. Gazdag kultúrtörténetét és izgalmas előállítási módját mutatja be ez a látványos tárlat.

Áldó Krisztus-szobor, Tarcal

A Tarcali-bányató fölött magasodik Magyarország legnagyobb, 8,5 méteres Jézus-szobra a lélegzetelállító fekvésű bányató közelében, a Nagykopasz-hegy oldalában. A monumentális látványosságot egy panorámasétányon közelítheted meg, amely mellett gondozott park, piknikpadok, nyáron pedig levendulaillat vár. A szobor lábánál lélegzetelállító körpanoráma nyílik a környék szőlőtábláira és az Alföldre. Innen már nincs messze a másik kilátópont, a Terézia-dombon álló kápolna.

Szerelmi pincesor, Tokaj

A tokaji Szerelmi pincesort a honfoglalás tiszteletére alkották meg a vasúttal szembeni hegylábon. A borházak mögött és alatt nemes penésszel borított pincék húzódnak, amelyek kiváló klímát biztosítanak az aszúk, illetve a szamorodnik éréséhez.

+ Programtipp

Bodrogzug

Hazánk legnagyobb érintetlen árterülete egy csodavilág: hangulatos csatornáin tündérrózsák közt evezhetsz el a madárfigyelő toronyig. A Bodrog és Tisza által ölelt, szelíden mocsaras, ligeterdős területen ritka madárfajok költenek a fakoronákon, amelyek áradáskor mint bokrok kandikálnak ki a vízből. Tavasszal récéket, sirályokat láthatsz, nyáron pedig parti madarak, kócsagok, gémek járnak erre halászni. Életre szóló élmény csatornáin csendben siklatni a kenud és felfedezni izgalmas vízivilágát. A Bodrogzug birodalma a több ezer hektáros Tokaj–Bodrogzug Tájvédelmi Körzet részeként az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, és csak engedéllyel látogatható. A túraszervezésben, a kenu- és kajakbérlésben is segítenek a Tokaji Vízitúra Központban, ahonnan csak fél órát kell felfelé evezni a Bodrogon, hogy megtaláld a Bodrogzug rejtett bejáratát.

Világörökségi Bormúzeum

6202 hektár 2000 négyzetméterre sűrítve – ez a tokaji Világörökségi Bormúzeum. A kiállítás megmutatja a borvidék különleges adottságait, kultúrtáji értékeit, amelyek az UNESCO-t is meggyőzték, hogy világörökségi listán a helye. Kerékpáron tekerve, egy monitor segítségével esős időben is bejárhatod a borvidék látványosságait.

Tokaj

A híres, turistabarát tokaji borvidék fővárosa a Zemplén és az Alföld, valamint a Tisza és a Bodrog találkozásánál, a Nagykopasz-hegy lábánál fekszik. Romantikus, szűk utcáival, klasszicista épületeivel és belvárosi borospincéivel hamar a szívedbe lopja magát. Gyalog vagy kerékpáron néhány óra alatt felfedezheted történelmi belvárosát. Keresd fel templomait, zsinagógáját, múzeumait – köztük a Világörökségi Bormúzeumot – és vezesd le a napot a folyóparton futó sétaösvényen.

Bodrogkeresztúr App

…avagy bodrogkeresztúri településmustra. Az ingyenesen letölthető applikáció segítségével településnéző sétát tehetsz, miközben megismered a több, mint 800 éves, csodálatos település valós története mellett valamennyi meséjét és legendáját.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 18.7 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Tokaj kiírás, 3910 Tokaj, Hősök tere 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Pogi-Bike Kerékpárkölcsönző és szerviz, Tokaj

Mountain bike és trekking kerékpárokkal állnak rendelkezésedre 26″-29″-es kerékméretben. Gyermekkerékpárok 10”-24”-es kerékméretig. A bérelt kerékpárokhoz szükséges kiegészítőket (sisak, mellény, lakat) biztosítanak.

Honlap

Tokaji Vízitúra Központ

Kikötőpontok üzemeltetése, információ, kenukölcsönzés

Honlap

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Honlap

Lebuj Pincefogadó

Honlap

Tutajos Beach

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds