Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

„Borban az igazság” – Császtai gyalogtúra

By 2021.04.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az Edelényi Kastélysziget parkolójából indulva a római katolikus templom utcájából kivezető Császtai aszfaltos úton kényelmes sétával érünk ki a császtai szőlőhegyre. A szőlőhegy Edelény központjától alig hat kilométerre fekszik. Az Aggteleki-karszt lábánál, a Bódva-völgyi medencét északról határoló dombok és völgyek ölelésében. A Császta a Sajó és a Bódva folyók között húzódik meg, s a környék magaslatai közé tartozik. A császtai szőlőhegy Edelény egyik gyöngyszeme, a környék kedvelt kiránduló- és piknikezőhelye. A természeti környezettel harmóniában létrejött kultúrtáj egy sajátságos, alapvetően a Dunántúlra jellemző, de Észak-Magyarországon is elterjedt hagyományos tájhasználat, a szőlőhegyek világának megmaradt képviselője. A felvidéki stílusban épült harangtorony, a megszépülő présházak, a Szőlős-gazda szobra, vagy a Barátok borkútja Császta megújulásának adják tanújelét, és a helyi közösségnek a tájjal való újra megerősödő kapcsolatát is szimbolizálják. 

Fotó: Laki-Lukács Boldizsár

Az Északerdő Zrt. által kihelyezett információs tábláról megismerhetjük a terület történetét. A Császta hajdan a borsodi földvár egyik birtoktartozéka volt, itt laktak a várjobbágyok, századosok, akik a várkatonák élén teljesítettek szolgálatot. Nevét 1219-ben említik először. Állítólag a tatárjáráskor a lakosság a császtai nagy pincében talált menedéket. Egy régi rege szerint a muhi csatából menekülő IV. Béla király is megszállt a közeli Puszta-Edelény zárdájában és a királyi koronát a császtai pince egyik mellékágának mennyezetén található lyukba rejtették el.

A tatárjárást követően a területen főleg gabonát és bort termeltek, melyre a felaprózódott várbirtok mindegyik birtokosa büszke volt. A hegy a XIX. században került Edelényhez. A szőlőhegy birtokosai közül mindenféleképpen ki kell emelnünk a Lónyai családot, az emléküket mindmáig híven ápolják. Egy hatalmas faszobor a császtai szőlősgazdáknak állít emléket. Mazur József fafaragó művész alkotása a „Szőlősgazda”. 

A Császta hegyen 2004-ben társadalmi összefogással megépítették a császta-hegyi harangtornyot, amely a hegyközség jelképévé vált, majd két évvel később annak közelében fedett kőszínpad épült, és fából készült pavilonokat állítottak fel. 2007-ben a II. Császtai Búcsú keretében felavatták az adományokból, és Kiss Ferenc főadományozó jóvoltából megépített Császtai Kálvária részeként a Golgotát, majd egy évvel később, 2008-ban Seregélyi István nyugalmazott egri érsek pedig felszentelte a stációkkal kiegészült Császta Szőlőhegyi Kálváriát.

Romjaiból feltámadva, teljesen megújulva magasodik a pincesor fölé az egykori uradalmi borház. Az épület alatt több ágon is mélyen a szőlőhegy gyomrába nyúlik a pincerendszer. 

Látnivalók

Császtai kilátó

Fotó: Laki-Lukács Boldizsár

A „hegyen” faszerkezetes kilátó is épült, ahonnan pazar kilátásban lehet részetek. A 16 méteres létesítményt az Edelény várost határoló császtai zártkertek kitűnő szőlőtermő lankáin túl, az erdőtömb peremén építették meg. A négyszögletes, háromszintes, fa szerkezetű kilátó a 280 méteres dombtető dísze lett. Legfelső szintjéről páratlan kilátás nyílik a környékre és a Bükkre, tiszta időben pedig akár a Tátra panorámájában is gyönyörködhet a turista.  A pár órás séta remek kiegészítője lehet az edelényi kastély megtekintésének.

Borsodi Földvár

A Borsodi Földvár a Bódva folyó bal partján, egy lapos szikladombon helyezkedik el. A domb kb. 15 méter magasan emelkedik a folyó szintje fölé. A földvár tetején a frissen épített kilátóból Edelény jó részét be lehet látni, és tiszta időben egészen Kazincbarcikáig elláthatunk; belátható a Bódva- és a Sajó-völgyének nagyobb része is. 

+Programtipp

Edelényi Kastélysziget

Az Edelényi kastélysziget Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. Hazánk egyik legnagyobb barokk kastélya rokokó falképsorozatáról lett híres. A L’Huillier–Coburg-kastély sok szeretettel várja látogatóit, akik különböző lehetőségek közül választhatnak. Azok, akik a kastélyra kíváncsiak, egy közel másfél órás túrán vehetnek részt, amely egy 23 perces 3D, kosztümös játékfilmmel indul. A kisfilm után az érdeklődők megtekinthetik a filmben szereplő festett termeket, a tárlatvezető segítségével pedig érdekes információkhoz juthatnak a kastéllyal, a freskókkal, illetve a barokk korral kapcsolatban. 

További információk

Borsodi Tájház

A Borsodi Tájház Edelény város és a Bódva-völgye regionális múzeuma. Gyűjtőkörébe a néprajz tárgyi és szellemi anyagán kívül az ipar- és agrártörténet, a művelődéstörténet, a helyismeret tartozik. A tájház az 1950-ben Edelényhez csatolt Borsod település területén van, ezért lett létrehozásakor Borsodi Tájház.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Templomkert Kisvendéglő 

A Templomkerti Kisvendéglő Edelény város központjában, néhány percre a L’ Huillier Coburg kastélytól egy régi templomépületben kialakított vendéglátóhely. 

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Edelényi Kastélysziget parkolója
3780, Edelény, Malomszög út 8.
Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds