Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Meredek kaptatók a Velencei-tó északi részén

By 2021.12.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Tekerj egyet a Velencei-hegység észa­ki részén, és ismerd meg geológiai és építészeti különlegességeit, szép ki­látásait egy kis strandolással fűsze­rezve. A túra első állomása a nadapi szintezési ősjegy, mely a hazai magas­ságmérés legfőbb viszonyítási pontja. Ha igazán erősnek érzed magad, egy kis kitérővel feltekerhetsz a Bence-hegyi kilátóhoz is útközben. Meredek erdei emelkedő után jutsz el Lovasberénybe, ahol építészeti csodá­kat, a János-hegyen pedig pazar kilá­tást találsz. Bár most kissé viharvert arcát mutatja a Cziráky-kastély, így is érdemes meglátogatni a különleges épületet. Vereb felé gurulva elhaladsz az elsőként megtalált honfoglaláskori sírhely mellett, melyet egy kis faemlékmű jelöl. Innen már lefelé vezet az út Vereben át Pázmándra, ahol nézd meg a felújított vízimalmot és a Zsi­dókő-hegy látványosságait, majd Ve­lencére visszaérve strandolással zárd a napot!

Látnivalók

Pázmándi vízimalom

A törökök elvonulása után építették a Bágyom-patakra a vízimalmot, mely sok családnak őrölte a lisztet évszázadokon át. Állapota folyamatosan romlott, míg az 1970-es években elbontották. Később egy századközepi műszaki leírás alapján újraépítették, a malom kereke 2001-ben fordult meg újra.

+ Programtipp

Pázmándi mezítlábas park

Hetven méter talpalávalóval vár a mezítlábas park. Pázmánd a gyerekek paradicsoma is lehetne, egy játszótér zárja az ösvényt. Előtte viszont cipőt, le: meggymagon, kukoricacsutkán, tobozon és különböző kőfajtákon vezet át utad. Az ösvény különlegessége, hogy évszakonként is változik a tartalma.

Bence-hegyi kilátó

A Velencei-tótól északra fekvő Bence-hegyre a 2018-ban megnyitott egyedi megjelenésű kilátó. 1988-ig egy olajfúrótoronyból lehetett körülnézni itt, ez azonban nem volt elég biztonságos. A kőből és színezett betonból készült építmény belesimul a tájba: készítői egy szélfútta fát vagy egy virágsziromra gondolhattak. A majdnem 20 méter magas építmény körpanorámáján nem csak a tó tűnik fel, de tiszta időben a Bakony és a Budai-hegység egy része is megszemlélhető.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 38 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Velence megközelíthető a 7-es főúton, vonallat is könnyen elérhető

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Gárdony Tourinform

Facebook

Kerékpár kölcsönző és szerviz, Velence

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds