Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Kohótúra pisztránglakomával

By 2022.04.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Diósgyőri vár középkori hangulatából vezet át ez a túra a miskolci vasgyártás 18. századi emlékei közé. Kanyargós autóúton tekerhetsz Felsőhámorig, ahol a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumában rengeteg izgalmas és hasznos információ vár.  Nem sokkal feljebb, Lillafüreden – az eredetileg a vasgyártást kiszolgáló – Hámori-tó látványa fogad. Ha van kedved, a kerékpárt a parton hagyva itt csónakázhatsz is egyet, a tó vizén ringatózva kipihenheted magad egy kicsit. Nyáron dús, zöld lombú, ősszel színes pedig színes ruhákba öltözött fák néznek a víztükörbe a tavat körülölelő hegyoldalakról. A látvány léleksimogató. De ha nem szállsz vízre, akkor is érdemes a tó mellett futó erdei ösvényen egy rövid gyalogsétát tenned. A burjánzó aljnövényzet és az égig érő fák között a csendet csak a kisvasút sípja és zakatolása töri meg.

A Hámori-tótól a még Európában is igazi ritkaságnak számító Fazola-őskohóig kanyarog az út, majd hamarosan felbukkan a Garadna-völgy híres pisztrángos telepe. Ha reggel indultál, ebédre el is éred. Ezután már csak le kell gurulnod a völgyben, hogy visszaérj a városba, de erre választhatod az erdei vasutat is.

Látnivalók

Kohászati Múzeum

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum állandó kiállítása a magyar és az egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét mutatja be az ókortól a 20. század végéig. A tárlat Felsőhámorban, egy kétszázszáz éves műemléki épületben kapott otthont, és működő modellek, makettek, diorámák segítségével szemléletesen mutatja be a vasgyártás során alkalmazott technikákat.

Újmassai őskohó

Magyarország egyik legfontosabb ipari műemléke, Európában is ritkaságnak számít. Az 1813-ban épített és 1831-ben átépített kohót a XX. század közepén rekonstruálták. Mellette áll a Massa Múzeum, egy korabeli, rekonstruált vasverő, illetve egy műszaki skanzen. A kohó egész évben szabadon látogatható.

+ Programtipp

Lillafüredi Anna mésztufa-barlang

Különlegessége, hogy nem a megszokott kemény, tengeri eredetű mészkőben jött létre, hanem mésztufában. A Szinva-patak által több ezer éve szállított mész különleges mésztufa-alakzatokat formált, többek között növényekre kövült csipkéket is. A zegzugos termek mennyezetéről mészbevonatú moszat- és mohafonalak finom rojtozatú, megkövesedett függönye csüng alá.

Garadna Grund

A tematikus játszótér a legkisebbeknek épült, akik az önfeledt játék mellett tudásukat is bővíthetik az erdő állatait és a kisvasút járműveit mintázó játékokon keresztül. Az erdei szilofon, a mókus labirintus, az állatos magasságmérő mind olyan elem, amely egy átlagos játszótéren nem található meg, de különleges az állatos „szelfipont”, és a Mk48-as mozdonyt mintázó játszótéri kisvonat is.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 12.7 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Miskolc autóval, vasúton és autóbusszal is könnyedén elérhető. Autódat a Diósgyőri vár parkolójában, vagy valamelyik közeli utcában, fizetős parkolóhelyen hagyhatod.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Lillafüredi Pisztrángtelep és Vendéglő a Pisztrángoshoz

Az 1932-ben épített pisztrángtelep a Garadna-völgybe látogatók nagy kedvence. A halak kristálytiszta forrásvíz által táplált tavakban nevelkednek. A pisztrángból készült ételek az Erdei Halsütödében és az Őskohó szomszédságában épült Vendéglő a Pisztrángoshoz nevű étteremben próbálhatók ki.

Honlap

Molnár Csárda

Ha útközben megéhezel, jó választás lehet az országút mellett, a hangulatos patakparton, a Molnár-szikla tövében épült Molnár-csárda.

Honlap

Libegőpark Lillafüred

A libegő a Jávor-hegyre repíti az érdeklődőket, ahonnan szinte pillanatok alatt Bükkszentkeresztre, vagy Fehérkőlápára tekerhetnek. A bátrabbak a downhill pályát is kipróbálhatják.

Honlap

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

A lillafüredi hazánk egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyi pálya; vonala meredek hegyoldalakon, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványossághoz.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds