Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

Olaszfa felfedezése Sebastian Kneipp nyomán

By 2023.06.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A kirándulás során felfedezheted Olaszfát, az aprócska zsákfalut és annak természeti, kulturális értékeit. A helyiek kivételes vendégszeretete mindenkit elkápráztat. Érdemes megtekinteni az olaszfai Szent Miklós-templomot, mely egy ősi eredetű műemlék templom, de mielőtt továbbhaladnál, a templomdombról letekintve láthatod, hogy körös-körül erdőrengeteg zöldell, mely körülöleli ezt a picinyke falucskát.

A körtúra a falu központjában található Kneipp Vizesháztól indul, mely a Vasi-Hegyhát térségének egyik kiemelkedő látnivalója, ahol izgalmas, hideg- és melegvizes kezeléseket is kipróbálhatsz. Innen elindulva, az út kanyarogva bevezet az erdőbe, majd aztán ki, a felejthetetlen látványt nyújtó szőlőhegyre. A változatos táji adottságok, a hely nyugalma és hangulata elvarázsol. A szőlőhegy tetejére épített kilátónál érdemes megpihenned, és azt sem fogod megbánni, ha úgy döntesz, megvárod itt a naplementét, hiszen csodálatos színek, fények várnak rád! Visszafelé, a szőlőhegyről levezető út mellett egy nóniuszménessel is találkozhatsz. A túrát teljes feltöltődéssel zárhatod, mivel a táj szépsége, a közösség kedvessége és a hely harmóniája energiával tölt fel.

Látnivalók

Kneipp Vizesház, Olaszfa

Az olaszfai Kneipp Vizesházban hidroterápiás kezeléseket próbálhatsz ki. Sebastian Kneipp, egy német származású pap vízkúrával gyógyította saját betegségeit, módszerét pedig 5 alappillérre építette: víz (hidroterápia), gyógynövények (fitoterápia), egészséges táplálkozás, mozgás, valamint a test, a lélek és a szellem harmóniája. A házban egy parajdi sótéglából kialakított sószoba, míg a szőlőlugassal befuttatott udvaron gyógynövényekkel teli kert vár.

Szent Miklós-templom

Az ősi eredetű Szent Miklós-templomról az első okleveles említések 1258-ből származnak. Az 1920-as évek elején, a templom felújítása során lebontották a templomhoz ragasztott, körív alakú sekrestye épületét, amelynek falazata akkorra már erősen megrepedezett. A sekrestye alapfalait mintegy 2 méter mélyen kiszedték. Különleges, lapos, négyzet alakú, betűjeles téglákat találtak, melyek a római korból származhatnak. Ezt a felvetést a régészek is alátámasztották és megállapították, hogy a mai templom helyén egy római kori őrtorony állt.

+ Programtipp

Oszkói szőlőhegy

Az oszkói szőlőhegyen egy könnyed kis körtúrát tehetsz. Nagyon hangulatos megfigyelni a különböző korok keveredését: egymás mellett láthatod az 1800-as évek elején épült zsuppfedeles boronapincét és a 20. század ötvenes éveiben épült, téglafalú, korszerű pincéket. Az útvonal nagy része erdőben vagy évszázados gyümölcsfák árnyékában halad, így melegebb időben is nyugodtan nekivághatsz. Bár alapvetően kiélvezheted a csendet, mindig van élet a hegyen.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 7.5 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Személyautóval a 74-es számú főútról, a Pácsonyba vezető úton érhető el Olaszfa, valamint autóbusszal is megközelíthető, a Vasvár-Oszkó-Olaszfa járaton.

Kiindulási pont: Kneipp Vizesház, 9824 Olaszfa, József Attila u. 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vasvári Termelői Piac

Vasváron minden szerda reggel termelői piac várja a látogatókat, ahol a környék kistermelői különféle kézműves portékákat, élelmiszereket és dekorációs termékeket kínálnak a vásárlóknak.

Castello Bisztró

Honlap

Vindő Étterem

Honlap

Vaskapu Fogadó

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds