Skip to main content
VízitúraTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

Vízitúra a Felső-Tiszán: Tiszaberceltől Tokajig

By 2021.04.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra keretében a Felső-Tisza nyugati részével ismerkedhetünk meg. A Tisza hangulatos falvak mellett, természetvédelmi területeken keresztül folyik, különleges történelmi emlékhelyeket, izgalmas műemlékeket köt össze, a kikötőkben pedig kulináris élmények várják a túrázókat.

Az út Tiszabercelről indul, Gávavencsellő, Balsa, Szabolcs, Tímár, Rakamaz érintésével Tokajban ér véget. A túra indulópontja Tiszabercelen a Kérész kikötő, ahol kiváló minőségű étterem és kemping áll rendelkezésetekre. Tiszabercelen, néhány méterre a beszálló ponttól érdemes felkeresni a műemléki védelem alatt álló 19. században épült szivattyútelepet, amely a Felső-Tisza-vidék egyik legizgalmasabb ipartörténeti műemléke. Indulás előtt látogassatok el Bessenyei György emlékházához Tiszabercelen. Gávavencsellőt elhagyva Balsán a II. világháborúban felrobbantott híd lábánál érdemes megállni, ahol megnézhetitek a Balsai Ökoturisztikai látogatóközpont. A túra legizgalmasabb állomása Szabolcs, itt áll ugyanis Közép-Európa legnagyobb épségben maradt földvára. A vár lábánál egy 11. században épült román kori kis templommal fogtok megismerkedni, amely a Felső-Tisza-vidék legkorábbi műemléke. A túra zárópontja a Tokaj, melynek hangulatos városközpontját semmiképpen ne hagyjátok ki. Tiszabercelen a Kérész kikötőben, Szabolcson a Tőrös Csárdában, Tímáron a kikötőben található halsütőben, illetve Tokaj éttermeiben különleges gasztronómiai fogásokat tudtok megkóstolni.

Látnivalók

Tiszaberceli műemléki szivattyútelep

Tiszabercel és Paszab határában épült a Felső-Tisza-vidék legrégebbi gőzüzemű szivattyútelepe, amely 1983 óta ipari műemlék. Ez a térség alacsonyan fekvő vízjárta terület, ahol a gyakori árvíz és a belvíz folyamatosan gondot okozott az itt lakóknak. 1895-1903 között épült meg a tiszaberceli szivattyútelep, létesítésének célja az volt, hogy a belvízi főcsatornán lefolyó vizeket a Tiszába lehessen juttatni.

Bessenyi-emlékház

Tiszabercel híres szülötte Bessenyei György író, filozófus, a felvilágosodás kiemelkedő alakja. Egy dombtetőn álló boltíves tornácú, zsindelytetős 1720-as években épült kisnemesi kúriában található a Bessenyi emlékház, amelyben a költő született 1747-ben. Irodalomtörténeti kiállítás segítségével a költő életútját járhatjuk be.

Balsai hídfő és Ökoturisztikai látogatóközpont

A balsai Tisza-hidat 1930-ban adták át a kompközlekedés kiváltása érdekében, amelyen a keskenynyomú vasúti pályán kívül közút is átvezetett a hídon. 1944-ben mind a meder- mind az ártéri hidakat a németek felrobbantották, így azóta már csak a hídfő látható. A híd megmaradt hídfőjéhez illesztve került kialakításra a Balsai Ökoturisztikai Látogatóközpont, ahol megismerkedhetünk a Felső-Tisza és a Bodrog vidékének természeti, táji, kulturális értékeivel.

Szabolcsi földvár és Árpád-kori templom

Szabolcs község, az egykori Szabolcs vármegye névadó és egyben legrégebbi települése. Hatalmas várával Szabolcs vármegye legkorábbi igazgatási, katonai és egyházi központja volt az Árpád-korban. A szabolcsi földvár Közép-Európa legnagyobb, épségben maradt földvára. A földvár lábánál álló templom 1092-ben már minden bizonnyal állt, hiszen ebben az évben Szent László itt tartotta meg a szabolcsi zsinatot.

Mudrány kúria – Szabolcs

Az épületet a XVIII. század végén a Mudrány család építette barokk stílusban. 1980-tól a nyíregyházi Jósa András Múzeum képző- és iparművészeti gyűjtemény egy részének bemutatására szolgált. Jelenleg négy termes enteriőr kiállítás található a kúriában, mely a 19. század végi, 20. század eleji köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit kívánja bemutatni a nagyközönségnek.

+Programtipp

Tokaj Múzeum és Világörökségi Bormúzeum

Tokaj patinás épületében, a város központjában található a Tokaj Múzeum. Állandó kiállításai között figyelemreméltó a tokaji vár régészet emlékeit bemutató kiállítás, az egyházművészeti kiállítás, a néprajzi kiállítás és a Tokaji-hegy geológiai és természeti értékeit bemutató kiállítás. A Világörökség Bormúzeuma 2015-ben nyitotta meg kapuit. A múzeum interaktív eszközök segítségével a világörökségi borvidékek történetével, kultúrájával és boraival ismerteti meg a látogatókat.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 24 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

A túra indulópontja Tiszabercel. A településnek közvetlen vasúti kapcsolata nincs, kizárólag közúton közelíthető meg. Közúton Nyíregyházára az M3-as autópályára juthattok el a legegyszerűbben, az autópályáról az úgynevezett nyugati elkerülőről Nyírszőlős felé eső oldalán térjetek le, onnan pedig Buj és Tiszabercel felé vegyétek az irányt.

4474 Tiszabercel, Kérész Kikötő és Étterem

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turisztikai információ, kiadvány, térkép, ajándéktárgy, kerékpárkölcsönzés.

További információk

Tokaji Vízitúra Központ

Kikötőpontok üzemeltetése, információ.

További információk

Kérész Kikötő és Étterem

Túraszervezés, kajak-kenu bérlés, transzfer, kemping, étterem.

További információk

Szabolcsi Református Látogatóközpont/Vidék Kincse Egyesület

Idegenvezetés, látogatóközpont, programok szervezése.

További információk

Tokaj-Rakamazi szabadstrand

További információk

Zenit Vízibázis

Vízisporteszköz kölcsönzés, kikötő, szállás, étterem.

További információk

Fodor Vízitúrák

A családi vízitúrák specialistája, kis-, és nagygyerekes családoknak, kezdőknek is.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds