Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVértes-Gerecse

Marsbéli tájakon – A gánti bauxit nyomában

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum bejárata előtti parkolóból indulunk. Az ösvényen haladva néhány méter után lélegzetelállító, leginkább marsbéli tájra hasonlító bányaudvarban találjuk magunkat. A gánti Bagoly-hegy oldalában egykor külszíni bauxitbányászat folyt. Ennek következtében kerültek felszínre a gazdag földtörténeti múltról tanúskodó színek, rétegek, alakzatok. A Gánti földtani tanösvény a hullámzó felületű, vöröslő bányagödörben, a Bauxitföldtani Park területén kalauzol végig bennünket.

Korláttal szegélyezett sétaúton juthatunk fel a bauxitmező tetejére, ahonnan a bányagödör teljes egésze belátható. A gödör északi-északnyugati oldalát magas bányafalak határolják. Fentről megfigyelhetjük a falakról „lefolyó” bauxitos lejtőtörmeléket, amely alól itt-ott karbonátos tömbök bukkannak elő. A kisebb kúpszerű kiemelkedések, az úgynevezett kőbörcök az egykori trópusi karsztfelszínről árulkodnak, a furcsa alakú, harapásszerű mélyedések pedig azt jelzik, a vetőfalon napjainkban is zajlik a karsztosodás folyamata. A kémiai reakciók következtében a bányafalakon kirajzolódik az egykori dús növényzet gyökérhálózata.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 4 km
Időigény: 1.5 óra

Megközelítés

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Gánti földtani tanösvény, Gánt

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Bauxitbánya:

Gánton 1920-ban bukkantak a jelentős karsztbauxittelepre. A külszíni bányát 1926-ban nyitották meg. Az 1930-as években a gánti volt a világ egyik legismertebb bauxitbányája. A II. világháború idején teljes kapacitását Németország foglalta le a hadiipara számára. A bánya csúcstermelése 1953-ban 600 000 tonna volt. Egymás után nyitották meg a külszíni fejtéseket, öt helyen is bányásztak bauxitot Gánt határában. Az 1980-as évekre a telepek kimerültek, 1987-ben pedig meg is szűnt a kitermelés. Azóta a Vértes oldalában lévő hatalmas, felszakított sebeknek tűnő fejtéseket rekultiválták, több-kevesebb sikerrel visszaadták őket a természetnek. Egyetlen kivétel a jelenleg is látogatható, a 80-as években nyitott külszíni fejtés, ahol létrehozták a páratlan szabadtéri geológiai múzeumot.

Földtani tanösvény:

A gánti Bagoly-hegy egykori külszíni bauxitbányájában ma kiépített tanösvény vezet végig. Ez az egyik legérdekesebb magyarországi geológiai feltárás, hiszen itt a marsbéli tájon járva megtudhatjuk, mi zajlott le évmilliók alatt a föld mélyén, aminek az eredményét aztán az ember hasznosítani tudta. A bányászat következtében felszínre került rétegek tükrözik a hajdani folyamatokat, amelyeket a tanösvény füzete segítségével a laikus szemlélő is megérthet. A tanösvény tehát nemcsak a vértesi bauxitbányászat emlékeit őrzi, hanem bepillantást enged az évmilliókkal korábban létezett világba is.

További információk

+ Programtipp

Bányászati Múzeum:

 A jelenlegi Magyarország területén a gánti volt az első bauxitbánya, amelyet az 1920-as években német érdekeltséggel nyitottak meg és a német hadiipari repülőgépgyártás céljaira használtak fel. Ez Németországnak akkor különösen fontos volt, hiszen a franciáktól már nem kapott bauxitot. A táró alagútjában berendezett kiállítás segít elképzelni, milyen lehetett a bányászok munkája egykor. A bejárat előtt korabeli gőzmozdonyt, bányában használt villanymozdonyt és csilléket láthatunk.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Tata Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds