Skip to main content

Túrainfó

Gyulakesziről Tapolca felé indul a túra. Tapolca legismertebb látványossága a tavasbarlang, de mellette a tapolcai Malom-tó környéke is megér egy meg­állót. A tó mellett érdemes a Halas lépcsőnél is megállnod egy pillanatra, melyet egy helyi művész festett, és a tóban úszkáló pontyok ihlették. A barlang karsztvize itt tör felszínre, ezért a tó hőmérsék­lete állandóan 20 fokos. Koi pontyok és kacsák úszkálnak benne, a tóból kifolyó víz pedig egy pisztrángost táplál, ahol akár vásárolhatsz is a kiváló minőségű halból. A következő „megálló” a magyar Stonehenge-ként is ismert Haláp, amit panorámája, kőszobrai és tanösvénye kötelező program­má avatnak. Gyulakeszi határába visszaérve pedig a szentbékkállai kőtengerhez hasonló látványosságot kínálnak a Papsapka kövek. A túra megkerüli a Csobáncot is, melynek tetejéről csodálatos panoráma tárul elénk, kopár fennsíkját pedig középkori várrom koronázza. Ha időd, energiád engedi, iktasd be a programodba ezt a kitérőt is. Útközben figyelj a kirándulókra, a Kéktúra útvonala áthalad ezen a területen is.

Látnivalók

Tavasbarlang, Tapolca

Különleges vízivilág a város alatt! A fogadóépületben interaktív kiállítás mutatja be a barlang keletkezését, a karsztvizek erejét, működését. A moziteremben háromdimenziós kisfilmen nézheted meg a barlang kialakulását, élővilágát. A barlang 270 méteres szakasza sétálható, illetve csónakázható végig.

Malom-tó, Tapolca

Tapolca központja az egyik leghangulatosabb településközpont talán az egész országban. A téren áll egy 13-14 században épült malom, a karsztvíz kristálytiszta, kacsák és koi pontyok úszkálnak benne, a parton pedig kellemes vendéglátóhelyek teraszain ücsöröghetsz.

Zalahaláp

A Haláp a legfiatalabb tanúhegy, bazaltbányáiból származik többek között a mai Liszt Ferenc repülőtér kifutópályáinak egy része is. A hegyet körülvevő 3 kilométer hosszú tanösvényen is érdemes végigsétálnod. Könnyű a terep, gyerekekkel sem okoz problémát. A kilátásért és a szoborcsoport földöntúli látványáért mindenképpen érdemes idelátogatni.

+ Programtipp

Csobánci vár

A Csobánc jellegzetes tanúhegy, tetején magasodó vára az 1250-es években épült. Csodálatos kilátás tárul eléd innen Keszthelytől a Tihanyi-félszigetig, vagy akár a Káli-medencére. A várat a törökök soha nem tudták bevenni. 376 méteres magasságával bizony megizzasztja a túrázókat is, azonban a látvány miatt megéri. A fennsíkról gyakran látni siklóernyősöket elstartolni.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 26.1 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A túra a Gyulakesziben található autós pihenőből indul, autóval és busszal is megközelíthető a helyszín.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Autós Pihenő, Gyulakeszi

További információk

Liliomkert piac

További információk

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds