Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

A pilisi Ősember-barlang

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A túra a klastrompusztai pálos romoktól indul a kék jelzésen. Az egyetlen magyar alapítású rend kolostormaradványai a Pilis meghatározó színfoltjai. A pálosok a kezdetektől egységben éltek a természettel, hatásuk ma is érezhető a Pilis útjain.

Kellemes, enyhén emelkedő sétával indulunk a kék és piros jelzésen. Tábla jelzi a barlangokat, ahova rövid kaptatón kell felkapaszkodni. Megéri felmászni, hogy megcsodálhassuk a barlang bejáratából elénk táruló látványt. A Leány- és a Legény-barlang egymástól 50 méterre fekszik, a Leány-barlanghoz a piros jelzésen jutunk el.

A barlangok megtekintése után a kék/piros úton leereszkedünk a sárga jelzésig, és azon folytatjuk utunkat. Itt együtt kanyarog kellemes, széles erdei úton a pilisi lovas út, a kerékpárút és különböző gyalogutak. A sárga jelzést kell követnünk, amely másfél kilométer után élesen jobbra kanyarodik egy lejtőn. Ezen ereszkedünk le, végig követve a sárga jelzést a Basina-völgyben.

Az Eszperantó-forrásnál megpihenünk, itt van lehetőség vizet venni és megpihenni az asztaloknál. A pihenő után folytatjuk utunkat egyenesen, kellemes erdei úton. Nemsokára Piliscsév határába érünk, a pincefalunál. Ha kedvünk tartja, érdemes körüljárni az egymás mellett sorakozó présházakat, és betérni egy-egy barátságos borosgazdához egy kóstolásra.

Innen indulunk vissza Klastrompusztára a piros jelzésen, amelyet a pincefalu szélén felfelé kanyarodva találunk meg. A visszavezető úton emelkedők és lankásabb részek váltják egymást a sárga jelzésig. Néhány száz méter múlva elérkezünk klastrompusztai kiindulópontunkhoz.

A túra kellemes, sok pihenővel ellátott sétaút. Ha kevesebb időnk vagy energiánk van, a Leány- és Legény-barlang kitérő elhagyható.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Klastrompuszta (ha autóbusszal érkezünk, akkor Kesztölc buszmegállójából 3 kilométer aszfaltos erdei úton érjük el Klastrompusztát)

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Pálos rend:

A pálosok rendjét Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította a 13. század közepén, a pilisi remetéket összegyűjtve és renddé szervezve. Ezzel a pálos rend az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. Központjuk a Pilis volt, de Magyarország más részein is voltak monostoraik, pl. a Balaton-felvidéken, a Mecsekben. A 14-16. században fokozatosan erősödtek, ebben az időszakban a ferencesek mellett a pálosok voltak a legkedveltebb rend. Monostoraikat lakott helyektől távol építették, életüket elmélkedés és a kétkezi munka töltötte ki. A rend fénykorának a török hódítás és a reformáció vetett véget, majd II. József oszlatta fel őket végleg. A rendszerváltás után a rend újjáalakult, központjuk Pécsett található, a Gellért-hegyi sziklatemplom is egyik aktív központjuk.

Leány-barlang, Legény-barlang:

A két barlang az Ariadne-barlangrendszer része, amely a hévizeknek köszönheti kialakulását. A mély járatokkal teli rendszert helyenként vízfolyások és cseppkövek teszik változatossá. Mindkét bejáratból számos leletanyag került elő, a neolitikumtól kezdve szinte minden történeti időszakból találtak itt valamilyen emléket. A leletek – pl. agancsból készült balta, kőeszközök, réz- és bronzkori cserepek, római kori fésű, Árpád-kori cseréptöredékek – mind azt bizonyítják, hogy a barlangot a történelem során mindig is ismerték és használták elődeink. A Legény-barlang bejárati csarnokában középkori pénzhamisító műhely nyomaira is bukkantak. A barlangok jelenleg le vannak zárva rácsos vasajtóval, egyénileg nem látogathatók.

Eszperantó-forrás, Piliscsév:

A forrás már a 19. században kedvelt túrázóhely volt. 1960-ban az itt találkozó eszperantisták építették ki a pihenőhelyet a mai formájában, amelyet 2006-ban rendbe hoztak. A forrás vize a Csévi-patakot táplálja.

+ Programtipp

Pincefalu, Piliscsév:

A hangulatos szlovák–magyar falu határában álló pincefalu 300 házból álló páratlan látványosság. A domborzati viszonyok miatt a kis házak, a csodálatosan helyrehozott pincék változatos építészeti képet mutatnak. A piliscsévi borosgazdák nyaranta kétnapos fesztivált rendeznek Pipi Fesztivál néven. Szánjunk időt a kis falu bebarangolására, barátságos, vendégszerető emberekkel fogunk találkozni.

További információk

Pálos gyógynövénykert, Kesztölc:

Túránk végeztével érdemes elautózni Kesztölcön a pálos gyógynövénykerthez, amelyet néhány éve közösen alapított a Kesztölci Borklub és a pálosok rendje. A gyógynövénykertbe a kesztölci Esztergomi útról jobbra kanyarodva jutunk el. Megcsodálhatjuk az itt ültetett hagyományos gyógynövényeket (levendula, kakukkfű, lestyán, borsikafű), nyár elején gyógynövényszedő programot is szoktak szervezni.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Szentendre Tourinform

Erdészház Turistaszálló, Kesztölc

Három szobával, jól felszerelt konyhával várja a kirándulókat az összesen 14+2 férőhelyes Erdészház Turistaszálló. Kerékpárbérlésre, bográcsozásra is nyílik itt lehetőség, sőt a turistaházhoz borospince is tartozik.
Bővebben

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds