Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Somogyi kerekezés a Deseda-tóhoz

By 2022.03.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra Kaposvár belvárosi részéből, a Fő utcából indul. Ez a sétálóutcás része a városnak több érdekes látnivalót is tartogat, melyeket, ha időd engedi, érdemes betervezni a túra előtt, vagy után. A városban a műemlékek mellett két szuper park is van, az Európa park és a Nagy Imre park, melyek árnyas pihenőt biztosítanak a nyári melegben. Jobbnál jobb vendéglátóhelyekből sincs hiány a belvárosban, így mielőtt nekivágnál a Deseda-tó felé vezető útnak, érdemes feltankolnod enni- és innivalóval.

A városhatártól a tóig hibátlan aszfaltos kerékpárúton tekerhetsz. A Deseda-tó elsősorban horgásztó, de nyáron fürödni is lehet benne. Maga a tókör 14 km hosszú, végig partmenti útvonalával igen népszerű a helyi sportolni vágyók körében.  A tó körül szép időben sokan gyalogolnak és futnak, ezért mindenképpen fokozott figyelemmel haladj ezen a részen. A népszerűség nem véletlen, tanösvény, játszótér és látogatóközpont is készült itt a turisták számára, 2021-ben pedig néhány szavazat híján elnyerte Az Év Kerékpárútja címet. Gazdag növény- és állatvilág veszi körbe a tavat, és még egy arborétum is megbújik a fák között. Ha szívesen megnéznéd magasból is a tó környékét, akkor a Deseda-kilátóról ezt is megteheted.

A Deseda-tavi madárparadicsom és vízivilág felfedezése után újra Kaposvár felé vezet az út, azonban a Tókaji parkerdő felé. Ez egy emelkedősebb szakasz lesz, tartalékold az erődet. A Tókaji parkerdő a Zselici Tájvédelmi Körzet része. Tópart, erdei út, forrásvíz, csend és nyugalom vár rád, ha idelátogatsz.

A parkerdőből dél felé fordulva a Szennai Skanzent is felfedezheted. Észak felé pedig visszajutsz Kaposvárra, a túra kiindulópontjához.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Nagyboldogasszony-székesegyház, Kaposvár

A neoromán stílusú épület az ország egyik legnagyobb temploma. 1886 óta a város és a helyi katolikus hitközösség egyik fontos jelképe.

Dorottya-ház, Kaposvár

Kaposvár egyik legidősebb épülete, a 18. századi Dorottya-ház, amely egykor az Esterházy család Somogy vármegyei uradalmi központja volt.

Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár

A Rippl-Rónai Múzeum Somogy megye és az ország egyik legjelentősebb múzeuma. Az állandó kiállítás mellett számos időszakos kiállításnak is otthont ad.

+ Programtipp

Szennai Skanzen

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézménye, a Szennai Skanzen. Az országban egyedülálló módon egy élő falu közepén jött létre. Célja Belső-Somogy és a Zselicség népi építészetének, lakáskultúrájának és életmódjának bemutatása.

Virágfürdő, Kaposvár

A kaposvári Virágfürdő a Dunántúl legnagyobb egybefüggő vízfelületű élményfürdője, fedett és nyitott medencékkel is rendelkező uszoda, valamint gyógyvízzel ellátott termálfürdő.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 35.6 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Kaposvár, Irányi Dániel u.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds