Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Emelkedőkben gazdag kerékpártúra Füzér Várához

By 2022.03.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Pálházáról egy hangulatos kerékpárút indul Bózsva felé. A Bózsvai-sziklánál érdemes röviden körülnézned, hiszen Füzér csodás vára már innen is látható.

Innen csekély forgalmú közúton, Nyíri érintésével haladj észak felé. Út közben szinte végig látszik a vár, így jól érzékelhető, hogy közeledsz. Füzérkomlóstól ismét kerékpárúton tekerhetsz, melyet csodás látvány kísér. Dombok, mezők és festményszerű táj ad itt hátteret a kerékpározáshoz. Az Országos Kéktúra útvonala is elhalad erre, melyet keresztez a kerékpárút is.

Füzérre beérve könnyen megtalálhatod a várhoz vezető lépcsőket. Ha a gyalogos várlátogatást választod, a parkolóban lezárhatod a kerékpárodat. Ha viszont te is és a kerékpárod is bírja, és/vagy van elektromos rásegítés a bicikliden, akkor egy földúton keresztül, két keréken is feljuthatsz a várhoz.

Füzérről Hollóháza felé egy izgalmas erdei ösvényen tudod elkerülni a forgalmas részt – itt is hasznos lehet, ha bírja a bringád a nehezebb terepet. Az erdős szakasz után azonban ismét kerékpárúton következik, ez vezet be a városba, mely egyben az Országos Kékkör északkeleti végpontja is. Az itt található kis emlékhelynél érdemes kicsit megpihenned, hiszen a túra legnehezebb szakasza vár rád.

Az útvonal következő részében fogod igazán érezni a kihívást – még akkor is, ha elektromos kerékpárral vágtál neki az útnak. Amellett, hogy kavicsos és sziklás az útvonal, még meredek emelkedőkkel is tarkított a terep.

A küzdelmes és nehéz szakasz után azonban jutalmul egy jóleső aszfaltos gurulás következik. Itt opcionálisan egy kisebb kitérővel megnézheted Telkibányát, vagy mehetsz Bózsva felé is, ahonnan az elején megismert kerékpárúton juthatsz vissza a pálházi kiindulóponthoz.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Bózsvai-szikla

A hagyomány szerint IV. Béla lovának patkónyomait őrzi ez a szikla. A tetejéig felmászva pedig akár Füzér várát is láthatod, már innen is.

Füzér Vára

A vár korhű berendezése, a középkort idéző animátorok és várjátékok, valamint az izgalmas, sziklás lépcsősor mind segít abban, hogy úgy érezd: megérte eljönni idáig.

+ Programtipp

Pálházi Állami Erdei Vasút

A zempléni hegyek közötti kisvasút a legrégebbi működő kisvasutak közé tartozik. Különlegessége az egyre szűkölő völgyben vezető vonala, melynek Kőkapu megállóhelyénél sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt.

Fotó: Gulyás Attila/Magyar Természetjáró Szövetség

Kőkapui vadászkastély

Ez a kellemes szálloda és rusztikus vadászkastély egy erdei tó mellett helyezkedik el, 3 km-re Kemencepatak vasútállomástól és 9 km-re Pálházától.

Hollóházi Porcelán Múzeum

Hollóháza porcelángyára világszerte ismert, a gyár épülete mellett vásárolhatsz is a termékeikből, ha nem félsz, hogy eltöröd, mire hazaérsz. A gyárlátogatás viszont sajnos már nem elérhető szolgáltatás.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 42.7 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Pálházi Kisvasút végállomás, Pálháza

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds