Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Pihenők és kilátók útja a Mecsek mediterrán lejtőin

By 2022.02.16.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Remek kikapcsolódási lehetőség a családnak a nemrég felújított pécsi állatkert meglátogatása után felülni az ország legrövidebb kisvasútjára. A felnőtteknek egy retró utazás az időgépben, a gyerekeknek pedig ma is élmény a régi Csepel dízelmotorral hajtott egykori úttörővasúton való utazás. A vasút hossza ugyan csak 500 méter, de végig változatos erdei környezetben halad. Innen egy rövid, könnyű, természeti és történelmi látnivalókkal átszőtt sétára indulhatsz.

A Dömörkapunál valaha a társadalmi munkában megépült vidámpark várta a gyerkőcöket, ma a Flóra pihenő várja a túrázókat. A különleges virágokkal teli sziklagyep önmagában is izgalmas. De még izgalmasabb, hogy a néhai kesztyűgyárosok adományából felépített bástyaszerű Flóra pihenő kilátójáról elénk tárul a város keleti része, sőt a Zengő, a Mecsek legmagasabb csúcsa is. Folytasd utadat déli irányba szép tölgyeserdőn keresztül, amibe néha mediterrán hangulatot árasztva fekete fenyő is keveredik. Ez a túra maga a történelem, itt minden adományból készült, maga az Irma út is, amin haladunk. Egymás után éred el a Hamedli, majd a Lenkei pihenőt, és elérjük a görög színházak oszlopsoraira emlékeztető Ilonka pihenőt, amit egy híres pécsi sebész adományából építettek 1934-ben – a felesége tiszteletére. Csodálatos innen a kilátás a városra. Szép, kissé emelkedő úton térsz vissza az Állatkerthez a parkolóba.

Látnivalók

Pihenők egész sora

Flóra pihenő – A hegyperemre épült kilátóból gyönyörködhetünk az alattunk elnyújtózó Pécs és a Keleti-Mecsek látványában 404 méteres magasságból.

Hamedli pihenő – 1910-ben épült pihenőt a Mecsek Egyesület építette egy híres pécsi fényképésznek – Hamedli Gyulának emlékül, amiért halála után vagyonának felét a Mecsek Egyesületre hagyta, és kérésére a turistautat feleségéről Irma-útnak nevezték el.

Lenkei pihenő – Irma-úton található az egyszerű és szerényen megépített kis pihenő. 1934-ben építették Lenkei Lajos újságíró emlékére, aki a Mecsek egyesület örökös tagja volt.

Ilonka pihenő – Az enyhe félkörívben kialakított klasszikus dór oszlopairól híres pihenőt Dr. Kenessey Aladár pécsi sebész állíttatta felesége emlékére

+ Programtipp

Tettye

A túra szinte érinti a Tettyét a Pécsiek egyik kultikus helyét, ahol rengeteg látnivaló található. Itt a Havi-hegy, amelyre a kis templomot az 1700-as évek végén építették, hogy hálát adjanak a pestisjárvány elmúltának, de itt található mellette az a mandulafa, amelyet 2019-ben az Európai Év fájának választottak, a Pintér-kert – Pécs egyik legszebb arborétuma egy 2021-ben átadott kilátóval, egy hatalmas játszótér, és amiről a nevét kapta a Tettye – Szatmáry György püspök reneszánszkori palotájának romjai.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 3 km
Időigény: 1 óra

Megközelítés

Pécsi Állatkert parkoló személyautóval, vagy 34-es számú helyi járatú autóbusszal a pécsi vasútállomásról

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Pécsi Állatkert

A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium hazánk egyik legrégibb állatkertje, közel 250 faj több, mint 1000 egyedét mutatja be.

Honlap

Tettye vendéglő

A Tettye Vendéglő Pécsett a Mecsek déli oldalán található, festői környezetben.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds