Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

Szekszárdtól Mohácsig a Duna-menti kerékpárúton

By 2023.10.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Egyre távolodva Szekszárd szőlődombjaitól, egy nyílegyenes úton bringázhatsz a gemenci Bárányfok irányába. Megállhatsz egy kicsit pihenni a Holt-Sió békés vízivilágánál, mielőtt áttekersz a Szent László hídon belecsatlakozva az Eurovelo 6 nyomvonalába. Fajsztól Bajáig a gát végig aszfaltozott, jól lehet haladni, de ne hagyd ki az érsekcsanádi halászcsárdát, ahol megkóstolhatod a híres bajai halászlét és megnézheted a Türr István-kilátót. Meleg nyári napokon csobbanhatsz egyet a Sugovica strandon, vagy barangolhatsz egy kicsit a Petőfi-sziget árnyas fái alatt, mielőtt folytatnád utad Szeremléig egy alsórendű úton, majd a gáton földes úton haladsz tovább. Dunafalvánál átkompozhatsz a löszfalairól híres Dunaszekcsőre, majd élvezheted a vízparti hangulatot a gáton futó bicikliúton. Ha időd engedi, Újmohácsról kompozz át Mohácsra, a busók fővárosába, ahol számtalan izgalmas látnivaló vár. Mohácson akár egy napot is el lehet tölteni: a Busóudvar, a felújított Selyemgyár épülete, a nyitott műhelyek, a gyönyörűen felújított Szent Miklós vízi- és taposómalom várja a látogatókat.

Látnivalók

Busóudvar, Mohács

A városközpontban létrehozott Busóudvarnak hála érkezz az év bármely napján, itt megismerkedhetsz a több évszázados farsangi népszokással, és ízelítőt kaphatsz annak páratlan hangulatából.

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Látogass el a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre, amely az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata helyszínén, régészeti feltárásokat követően, 1976-ban nyitott meg. A park területe 1700 katona végső nyughelye. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrait láthatod. A Szent Koronát formázó impozáns kiállító- és kilátóépület több szinten ad helyet kiállításoknak, melyek között a korabeli fegyverek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a digitális terepasztal. Ne felejtsd el megcsodálni a virágot formázó sírkertet a kupola formájú felső szinten lévő kilátóból!

Türr István-kilátó, Baja

A Duna és a Sugovica összefolyásánál találod a bajai születésű Türr István emlékművét. 1938-ban, halálának 30. évfordulóján avatták fel a kör alakú, oszlopos, kőből készült épületet, ami Miskolczy Ferenc és Nagy András tervei alapján készült. A teraszáról pazar panoráma tárul eléd az ugyancsak róla elnevezett Duna-hídra, az egyesülő folyókra és a gemenci erdő lombkoronájára.

+ Programtipp

Mohácsi busójárás

Vedd fel a bakancslistádra a mohácsi busójárást, és farsangolj busókkal februárban! A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokásának idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, ami általában februárra esik. Az év ezen időszakában Mohács városát elözönlik a faálarcos szörnyalakok, és kezdetét veszi a busójárás. Búcsúztasd te is a telet farsangi felvonulással, álarcfaragással, mohácsi ízekkel és persze máglyagyújtással! A mohácsi busójárás szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján, 2012 óta pedig hungarikumnak számít.

Selyemgyár Kulturális Negyed

Éveken át várta jobb sorsát Mohács egyik legszebb épülete, a még elhagyatottságában is impozáns Selyemgyár. A páratlan dunai panorámát kínáló ingatlan az eredeti építészeti koncepciót tiszteletben tartó felújítást követően a város kulturális negyedének, sőt Mohács egészének egyik ékköve lett. Fedezd fel te is!

Szent Miklós vízi- és taposómalom, Mohács

Két malmot nézhetsz meg egy helyen, akár működés közben! A romokból felújított vízimalom és Európa egyetlen emberi erővel hajtott taposómalma gazdag őrléstörténeti és liszteszsákgyűjteményével nem mindennapi látványosság, ami mellé az őrlőmű tulajdonosai színes történetekkel fűszerezett tárlatvezetéssel fogadjak a látogatókat.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 76.6 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Megközelítés: 7100 Szekszárd, Garay tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Busóudvar Étterem

Kóstold meg az agyagedényben készített híres köcsögös babot a Busóudvar Étteremben, melynek munkáját 2021-ben az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend által adományozott lovagi címmel ismerték el.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds