Skip to main content

Túrainfó

A túra a Dunaparton futó kerékpárúton indul, a folyásiránnyal szemben, úgyhogy elvileg emelkedő terepen, de néhány dombtól eltekintve, sík terepen haladsz majd. A nagyjából végig a Dunaparton vezető úton bőven lesz lehetőséged megcsodálni a folyót, és a kijelölt strandokon akár meg is merítkezhetsz benne. Kismaroson és Nagymaroson helytörténeti múzeumot találsz, Verőcén a Gorka múzeum, és a Rádió múzeum vár, Szobon pedig a Börzsöny múzeumot tekintheted meg (érdemes indulás előtt a nyitvatartásról, látogathatóságról tájékozódni, illetve bejelentkezni).

Nagymaroson a gótikus templom, Zebegényben a Kós Károlytemplom nyújt lelki felüdülést, és Vácról sem érdemes elindulni addig, míg a város számos templomából meg nem tekintettél párat, például a zsinagógát, a Szent Mihály altemplomot vagy az irgalmas rendi kórház kápolnáját. A nyári időszakban szinte minden hétvégén belefuthatsz egy-egy városi programba–érdemes előre tájékozódnod, mert az egyébként igen színvonalas rendezvények a közlekedést megnehezíthetik. Étkezési lehetőségekben nem lesz hiányod útközben, és akár minden utadba eső településen betérhetsz egy cukrászdába. Szob után nem a Duna, hanem az Ipoly mellett haladsz tovább egészen Szlovákiáig, hiszen elkészült az Ipolydamásdit és a szlovákiai Helembát összekötő híd, így dunakanyari bringázásodat könnyen kiegészítheted egy szlovák kiruccanással, na meg egy pohár kofolával.  Visszafelé Szobon vonatra szállhatsz, de ezt megteheted később is, ha másik Dunaparti településnél fáradsz el útközben.

Látnivalók

Görög templom (Tragor Ignác múzeum), Vác

Különleges hangulatú kiállítóterem, ahol tavasztól őszig nemcsak izgalmas képzőművészeti, történeti, régészeti, néprajzi kiállításokat találsz, hanem a helyiség történelmével is megismerkedhetsz. Ehhez a múzeumhoz tartozik a Memento Mori kiállítás is, melyet a Főtéren találsz, és a tér 1994-es feltárásakor előkerült múmiák és koporsók alkotják.

Gombás-híd, Vác

Magyarország legrégibb barokk hídja (1757), ráadásul az egyetlen, amely ma is a közúti forgalom szolgálatában áll. A hídon álló hat szobor Bechert József váci kőfaragó munkája, és ha jól megfigyeled, észreveheted rajtuk az 1849 július 17-i Váci csata során golyók által ütött sérüléseket. A csatának emléket állító Honvéd emlékmű szintén a közelben található.

Kőkapu, Vác

Magyarország egyetlen diadalíve, melyet Mária Terézia 1764-es látogatásának tiszteletére építtetett Migazzi Kristóf, Vác akkori püspöke. A hagyomány szerint az uralkodónő nem hajtott át alatta, hanem gyalog ment el mellette, így közelebbről megtekintve a két évvel korábban emelt Theresianumot, ami ma börtönként és fegyházként funkcionál. A diadalív mellett Kolodkó Mihály miniszobra látható az osztrák uralkodónőről.

Az Ybl Miklós által tervezett támfal és a függőkertek, Verőce

A hagyomány szerint a támfal úgy jött létre, hogy a kiváló építész 1889-ben házat tervezett barátja, Liszkay Boldizsár részére a mai Árpád út 58-as szám alatt. Az épületet a Dunától támfallal zárta el, terasszá alakítva az egész hátsó kertet. Az ötletet a Duna-parti háztulajdonosok példaként vették, és sorra épültek az „Ybl-mintára” készült támfalak, míg az elnyerte a mai, közel 800 méter hosszú alakját.

Rádió múzeum, Verőce

Magyarországon 1925-től a rendszerváltásig folyt rádióvevő készülék gyártás, ennek állít emléket a Perneky Sándor magángyűjteménye. A kiállítás ipari jelentőségén túlmutatva a tömegkommunikáció fejlődésébe is betekintést nyújt. A kiállított több mint 140 készülék az 1920-as évek közepétől az 1980-es évek végéig mutatja be a rádiózás műszaki világát, és köztük mindenki megtalálhatja gyerekkora, családja, nagyszülei régi rádióját.

Falumúzeum, Kismaros

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteménya falu életére jellemző muzeális eszközökből, régi okiratokból és fényképekből, a falusi gazdálkodás régi szerszámaiból és borászati eszközeiből, a falu vallási életének relikviáiból áll. A kiállítás  a 18. század első felétől, az első sváb telepes érkezésétől kezdődően napjainkig öleli át a falu néprajzi hagyományait és történetét.

Műemléki pincesor, Kismaros

A templomtól induló utcában található a mára már részben átalakított pincesor, melyet az 1830-as években építettek, és a falu nagyszerű múltját idézi. Néhány pince még a régi préssel is el van látva. A pincesor műemléki védettséget élvez.

Katolikus templom, Nagymaros

A templom a 13. század végén épült, majd négy évszázad során kapta mai arculatát. A templomtorony a Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori műemléke. Érdekesség, hogy a templomhajó a visegrádi fellegvárra mutat, valószínűleg azért, mert az építés idején a Szent Koronát a fellegvárban őrizték. A közelben lévő kálvária kápolna küszöbe pedig pont egy magasságban van a templomtorony keresztje alatti gömbbel.

Sváb tájház, Nagymaros

2018 májusában nyílt meg a Sváb Tájház Nagymaroson, amely a városi közösség összefogásának köszönhetően kelt életre. A Tájházban a környékben összegyűjtött, pincékben és padlásokon talált régi tárgyak lettek kiállítva.

Hajózástörténeti múzeum, Zebegény

Farkas Vince hajóskapitány magángyűjteménye. Emléktárgyak (például cápaállkapcsok),hajózással kapcsolatos szerszámok, eszközök, festmények és helyi jellegzetességeket megidéző relikviák, valamint különböző méretben készült vitorláshajó modellek, 20. századi csatahajók, és papírhajók egyaránt szerepelnek a gyűjteményben. A kiállítási tárgyak közöttezen kívül különböző gépek, navigációs eszközök, műszerek, térképek, lobogók és mentőfelszerelések is megtekinthetők.

Országzászló és Trianon-emlékmű, Kós Károly kilátó, Zebegény

Az országzászló és I. világháborús emlékmű készítése az 1930-as években kezdődött, de a II.világháború miatt félbemaradt. Mivel a háború utáni évtizedekben sok hasonló emlékművet elpusztítottak, a zebegényi tanácstagok átminősítették kilátónak. Végül 2015-ben kerültek fel a terméskő oszlopokra a gömbök a kettős keresztekkel, és az országzászlót is ekkor újították fel. Az emlékmű mellett található Kós Károly kilátó szemből római őrtoronyra, oldalról templomra emlékeztet, az alsó része pedig székelykaput formáz.

Börzsöny múzeum, Szob

A múzeumegy teremben a település-és helytörténettel összefüggő régészeti tárgyakat, két helyiségben és az udvari folyosón a térség néprajzi tárgyait mutatja be. Az alagsori kiállító-helyiségekben a Börzsöny gazdag természeti anyagából látható kiállítás. Az állandó kiállítások mellett időszaki kiállításokra, előadói estekre és hangversenykre is sor kerül évente több alkalommal az intézmény falai között.

Luczenbacher kastély, Szob

A Belgiumból a 19. században ide települt család építtette a földszintes kúriát, melyet 1904 és 1907 között Alpár Ignác tervei szerint átépítettek. A kastély 1930 körül lazarista rendház és papneveldelett, majd az 1950-es államosítás után nevelőotthonként működött. A rendszerváltás után a rend visszakapta az épületet, azóta a Szent László gimnázium kollégiuma működik az épületben. A család emlékét a temetőben található Luczenbacher kápolna, és a kálvária őrzi.

Kálvária, Szob

A Luczenbacher család az 1800-as évek végén építette. Csodálatos kilátás nyílik innen a túloldalra, a Szamár-hegyre, a Búbánat-völgyre és az úgy nevezett Hideglelős keresztre, de a Duna látványa is gyönyörű innen. Kerékpárral nem a stációk mentén, a lépcsősoron érdemes menni:a környező utcákban, hátulról közelítsd meg a helyet. A stációk képeit pedig lefelé haladva, a kerékpárt tolva szemlélheted meg.

Damásdi vár, Ipolydamád

A feltehetően 12. századi vár a török háborúk során többször cserélt gazdát, végül a távozó törökök felgyújtották. Újbóli felépítésére sosem került sor, köveit a helyi lakosok széthordták, így ténylegesen csak a vár emlékével találkozhatsz a község utolsó háza után emelkedő dombon.

+ Programtipp

Királyréti Kisvasút

Az ország egyik legrégibb erdei vasútja, amely a Morgó-patak völgyében halad. A börzsönyi kisvasúthálózat egykor 200 km hosszú volt, ennek egy részén halad ma is a 600 mm-es nyomtávú vasút, melyet eredetileg fa-és kőszállításra építettek, de ez a funkciója mára teljesen megszűnt, jelenleg a turizmust szolgálja.

Ártéri tanösvény, Vác

A zárt erek nehezen megközelíthető világába enged betekintést, mégpedig az építő szándékai szerint a lehető legkevésbé megzavarva az ártér élővilágát. A séta egymás után vezet át bokorfüzesen, puhafaligeten, keményfaligeten, út közben vízi és vízparti növényeket is láthatsz. Az állatvilágot hüllők, kétéltűek és madarak sokszínű egyedei képviselik.

Törökmezői kalandpark (Dunakanyar Kalandpark)

A térség legnagyobb kalandparkja, mintegy 10 hektáron terül el, mászófal, kötélpályák, csúszópályák, röplabda-és kézilabdapálya is található itt, valamint egy úgynevezett Kis-Állatpark. Az állatpark 2016 óta várja a látogatókat 35 állatfaj közel 120 egyedével. A turistaháztól induló, és a Hegyestetőig vezető 6,5 kilométeres tanösvényen (jelzése zöld T) a dél-börzsönyi rétek világát, természeti és kultúrtörténeti érdekességeit, értékeit ismerheted meg. Az út végén pedig hazánk egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetsz. Hop on–hop off rendszerrel működik a nyári hónapokban a MAHART által üzemeltetett Dunakanyari körjárat. A sétahajó Visegrád–Nagymaros–Zebegény–Dömös érintésével keresi fel a dunakanyari településeket.

Transzbörzsönyi Kisvasút

A Börzsöny legszebb vonalvezetésű kisvasútjának sínszálait több mint száz éve koptatják a járművek. Valaha a hegység kitermelt faanyagának szállítására jött létre, majd az egyik legforgalmasabb gazdasági vasút lett a kőszállításnak köszönhetően. Ma csúcsfordítók,völgyfőket kerülő hurkok, vadregényes erdei környezet teszik izgalmassá az utazást a Dunától a Börzsöny mélyére vezető, több mint 20 kilométer hosszú vonalon.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 34.1 km
Időigény: 1.5 óra

Megközelítés

Túrádat a vonattal és autóval is jól megközelíthető Vácról kezdheted, a rév állomástól. Vácot az M2-es, vagy 2-es úton érheted el, illetve a MÁV 70-es vonalán.

Nepomuki Szent János szobra 2600 Vác, Liszt Ferenc stny. 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Crazy Bikers, Vác

Új és használt kerékpárok, alkatrészek értékesítése, szervíz

Honlap

Napkereki küküllő, Nagymaros

Kerékpárjavítás, kiegészítők, alkatrészek árusítása, kerékpár átépítés

Honlap

Dunakanyar Kerékpárszervíz, Verőce

Szervíz, a szerelő maga is kerékpáros: Árpád u. 71

aCélkecske Bringa és info Pont, Nagymaros

Kerékpárkölcsönzés, kerékpárszervíz, egyedi kerékpárok építése, kerékpáros kiegészítők ésalkatrészek, könyvek, térképek, info pont,wifi.

Facebook

Depo-Z, Zebegény

Kajak, kenu, SUP, kerékpár bérlés és szállítás. Egy és több napos túrák szervezése, túravezetés, vállalati csapatépítők, outdoor programok családoknak, baráti társaságoknak.

Honlap

Turaprogram.hu

kerékpárkölcsönzés, túraszervezés és vezetés, logisztika és akár étkeztetés is.

Honlap

Bakec

Kerékpár-és elektromos roller bérlés.

Honlap

BTZ kajak-kenu és csónak kölcsönző, Nagymaros

Kajak, kenu és ladik bérlés logisztikával, csónakszállítással együtt, az Ipolyon, a Dunán és akár a Garamon is.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds