Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlSoproni-hegység és Fertő-tó

A madárvilág nyomában kerékpárral a Fertő tó környékén

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A hatalmas Fertő-tó partján nagyon különleges vidéken járunk. Ez a madárvilág és nádasok birodalma, ahol sokkal közelebb kerülhetünk a természethez, ha kerékpárral fedezzük fel ezt a tájat. Ilyenkor a vadon befogad, a halkan suhanó bringákat egészen közel bevárják a madarak és a többi kerékpáros mellett arra is figyelnünk kell, hogy egy nyári lúd anyuka épp előttünk vezeti át a kerékpárúton a fiókáit. 

A sekély Fertő-tó az erős párolgás miatt a Balatonnál 33-szor sósabb. Hatalmas víztükör, mely nagyon szeszélyes, partvonala folyamatosan változik. 100-120 évenként megesik, hogy kiszárad, de megtörtént, hogy Balaton méretűre duzzadt és öt falut elnyelt. Emellett ez Európa legnyugatibb sztyepptava és szikterülete – partjáról mégis látjuk a havas Schneeberg hatalmas csúcsait. E roppant változatos és kulturális, valamint természeti értékekben gazdag táj mindenképpen megéri az időt, amit felfedezésére fordítunk – ne siessünk, hanem szépen alaposan ismerjük meg egyedi arcát, különleges adottságait!

A kerékpártúra a Sopronhoz közeli Fertőrákosról indul. Ha itt járunk, akár még a túra előtti programként, semmiképp se hagyjuk ki a kőfejtő megtekintését, ahol nemcsak a különleges, Lajta-hegységről elnevezett lajtamészkő bányát nézhetjük meg, hanem a Sziklai benge tanösvényt is bejárhatjuk, ahonnan kiváló kilátás nyílik a Fertő tó irányába. Szőlőföldek és rétek között, megkapó látványt nyújtó úton biciklizünk Balf felé. A fürdőhelyre érkezve megkóstolhatjuk a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában készült kútból folyó ásványvizet, majd a pár éve átadott kerékpárúton kerekezünk Hegykőre. Itt megebédelhetünk, majd folytathatjuk utunkat. A fertőszéplaki tájházak mellett elhaladva érkezünk meg a fertődi Esterházy-kastély parkjába. A „magyar Versailles” néven is emlegetett épület díszes szobáinak és termeinek megtekintése után megcsodálhatjuk a kastély környezetét.

Innen a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén kerékpározva jutunk el Sarródra, a Kócsagvárhoz, amelynek lenyűgöző épülete a nemzeti park központja. Sarród után igazi pusztai hangulat fogad minket: szürkemarha- és bivalycsordák legelésznek mellettünk. A következő megálló Fertőújlak, ahol a szikes élőhelyek gazdag madárvilágával ismerkedhetünk meg. Tavak partján épült madármegfigyelő tornyok csábítanak megállásra, hogy onnan távcsővel szemügyre vehessük a ludakat, récéket, parti madarakat.

A falvakat és a kastély megzabolázott kertjét magunk mögött hagyva teljesen más vidéken kerekezünk, ahol mi csak vendégek vagyunk. Viselkedjük illendő vendégként és ne zavarjuk az itteni élővilágot azzal, hogy túlságosan közel megyünk a tavakhoz – a magaslesekből szemléljük a rengeteg madár látványos röptét, táplálkozási szokásait. Ez a háborgatáskerülés a költési időszakra különösen érvényes. Ha többet szeretnénk megtudni az itt élő, fokozottan védett madárfajokról, akkor vegyünk részt a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik vezetett programján, ahol avatott természetvédelmi szakemberek kalauzolnak el minket a szikesek és a nádasokkal ölelt tavak világában. Innen a már megismert útvonalon visszafelé tekerve érkezünk Fertőrákosra, túránk kiindulópontjához. Ha még maradt erőnk, nézzük meg az osztrák határ felé eső Mithrász-szentélyt, amely ókori misztériumok színhelye volt.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 66 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Fertőrákos, kőfejtő, parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Fertőrákosi kőfejtő – Sziklai benge tanösvény:

A Fertőrákoson található egykori mészkőbánya népszerű turisztikai célpont. Barlangszínháza nyaranta koncertek, előadások helyszíne, természeti értékeit pedig a Sziklai benge tanösvény mutatja be. A tanösvény névadó cserjéje, a sziklai benge ilyen nagy telepekben leginkább itt fordul elő. Az ösvényt bejárva a fertőrákosi kőfejtő, a Fertő melléke és a Fertő–Hanság Nemzeti Park természeti értékeivel lehet megismerkedni. A kilátópontokon kialakított táblák a területen előforduló védett növény- és állatfajokat mutatják be, miközben csodálatos kilátás nyílik innen a Fertő tóra és a Páneurópai Piknik helyszínére.

Fertődi Esterházy-kastély

A fertődi Esterházy-kastélyt az Esterházy család hercegi ága építtette a 18. században. „Pompakedvelő” vagy „Fényes” Esterházy I. Miklós herceg (1714–1790) az édesapja, Esterházy József által építtetett vadászkastélyt bővítette ki és formálta át barokk-rokokó stílusban, a versailles-i palota mintájára. A főépület homlokzatát 2004-ben az eredeti színezésnek megfelelően felújították. A kastélyban megtekinthető a híres kovácsoltvas kapu, a kastély díszudvara a szökőkúttal, a főépület központi részének néhány eredeti szépségében pompázó lakosztálya, a lenyűgöző díszterem, a nyári ebédlőként szolgáló Sala Terrana és a szintén nemrégiben helyreállított kápolna. A kastély nemzetközi hírű Haydn-hangversenysorozatok és a barokk életet felelevenítő rendezvények helyszíne.

Sarród és a Kócsagvár:

Sarród csendes utcáival, népi építészeti emlékeivel a nyugalmat kereső turisták célpontja. A falu mellett találjuk a hatalmas nádtetővel fedett Kócsagvárat, amely a Fertő–Hanság Nemzeti Park központja is egyben. A nemzeti park magában foglalja a Fertő tavat és környékét, amelyet az UNESCO 2001-ben vett fel a világörökségi listájára. A Fertő-táj az elismerést népi építészetével, műemlékeivel, az egymást követő civilizációk régészeti emlékeivel, szőlő- és borkultúrájával, változatos növény- és állatvilágával érdemelte ki.

+ Programtipp

Vasfüggöny emlékhely, Hegykő:

Hegykő határában az eredeti helyén láthatjuk, hogy milyen volt egykor a „vasfüggöny”, az Ausztriát és Magyarországot elválasztó határzár. Egy 40 méter hosszú szakasz szemlélteti a műszaki zár három korszakát, emellett tájékoztató táblák mutatják be a vasfüggöny történetét. A hely emléket állít azoknak, akik a határon sikeresen átszöktek, és azoknak is, akiket a szökési kísérlet közben elfogtak, megsebesítettek vagy agyonlőttek.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Soproni Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds