Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Panorámás felfedezőtúra a Kő-hegyen

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Szentendre határában, a Lajos-forrás felé vezető úton, az Anna-völgynél kezdődik az a zöld barlang jelzésű ösvény, melyen elindulva a Vasas-szakadékon és a Kő-hegyi tanösvényen keresztül éred el a Czibulka János Menedékházat és a Kő-hegy tetejét. Bár a hegy megnevezés utalhatna egy nehéz túrára, ebben az esetben nevezzük ezt inkább könnyű kirándulásnak, amit akár gyerekek is végig tudnak járni. Kissé kaptatós ösvény után, hamar eléred a Vasas-szakadékot, mely több barlangot és helyenként akár 10 méter mélységű szakadékot foglal magába, felidézve a hegy vulkanikus múltját. Ezeket elhagyva eléred a tanösvényt, mely egészen a menedékházig vezet: a turistaház 1933 óta szolgálja az erre kirándulókat, jelenleg is minden nap nyitva tart, érdemes frissíteni itt egyet. Pár száz méterre találod a Petőfi-pihenő teraszát, mely lenyűgöző panorámát kínál a Budai-hegységre, illetve az alattad elterülő településekre, és akár a Duna vonalát is megpillanthatod innen. A menedékház mögött fut a lefelé vezető ösvény, mely szintén a tanösvény része és visszavezet kiindulási pontodhoz.

Látnivalók

Vasas-hasadék

A hozzávetőleg 250 méter hosszúságú szakadék nagy része szabad szemmel is látható, de mérőműszerekkel kimutatták, hogy mélyen lenyúlik a jelenlegi földfelszín alá. Három barlang tartozik hozzá, ezek veszélyességük miatt nem látogathatóak. A szakadékba merészkedve megfigyelhetjük, hogyan halmozódtak egymásra a kőzetrétegek a felszíni mozgásoknak köszönhetően.

Petőfi-pihenő

A pihenő Petőfi Sándor költőről kapta nevét, aki 1845-ben maga is ellátogatott ide, hogy megcsodálja az alatta elterülő tájat. Bár a Kő-hegy nem kiemelkedő magasságú, a kialakított kilátóterasz olyan szerencsés elhelyezkedésű, hogy napjainkban is pazar panoráma terül eléd a Budai-hegységre, a Kevélyekre, illetve Pomázra és Budakalászra is.

+ Programtipp

Szentendrei Kisállatkert

2020 tavaszán nyitotta meg kapuit a Szentendrei Kisállatkert, amely kis területe ellenére sok vad, egzotikus és háziállatnak nyújt otthont. Van itt állatsimogató, teknősovi és bogárhotel is! Az állatkertet működtető alapítvány vadállatok mentésével is foglalkozik, így számos mentett, gyógyuló vagy még növésben lévő állat átmeneti otthonaként is szolgál a park. Saját parkolóval egész évben várják a látogatókat!

Dömörkapu-vízesés

Amikor Szentendre felől eléred a Visegrádi-hegység lábát, a Dömörkapu-vízesés és a mellette álló hidacska az a kapu, amin keresztül beléphetsz az erdő birodalmába. Ez a hatalmas, kőlépcsőfokokon bukdácsoló zúgó, mely az utolsó lépcsőfokról nagy morajlás kíséretében ömlik az alatta örvénylő medencébe, a kőbányászat emlékét őrzi, melyet még az ókori rómaiak kezdtek el itt.

Lajos-forrás

A forrás az 587 méter magas Bölcső-hegy tömbjében fakad. A ma is látható és nemrég megújult forrásmedencét 1908-ban építtette a Magyar Turista Egyesület, és báró Podmaniczky Lajos után nevezték el, aki a terület tulajdonosa volt akkoriban. Számos turistaút vezet ide és innen, érdemes felkaptatni a frissen átadott Bölcső-hegyi kilátóhoz is. A forrás mellett kiépített parkoló várja az ide látogató turistákat.

Bölcső-hegyi kilátó

A Lajos-forrás felett, 588 méter magasságban, a Bölcső-hegy tetején épült ez a visszafogott külsejű, áttörthasáb-szerkezetű kilátó, melynek borovi fenyőből készült gerendáit kézzel hordták fel, hogy ezzel is védjék a természetes környezetet. A kilátó mindössze 7 méter magas, de fentről lebilincselő, részletgazdag tájképet tár látogatói elé: láthatod innen a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység magaslatait, tiszta időben pedig akár a távoli Mátra vonulatait is felfedezheted.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 5.2 km
Időigény: 2.5 óra

Megközelítés

Lajos forrási elágazás, parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds