Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Két keréken a Sokorói-dombság szívében

By 2022.07.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ismerd meg a Sokorói-dombság hangulatos településeit ezen a körtúrán. A kerékpárút első szakasza a nemrégiben elkészült, hangulatos pihenőhelyekkel tűzdelt aszfaltos kerékpárút Pannonhalmáig, ahol mindenképp érdemes egy rövidebb-hosszabb pihenőt tenned. Ezután erdőkön át, árnyas fák között, de továbbra is aszfaltos úton haladsz, majd Ravazdnál keresztezed a 82-es főútvonalat, ahol a gyógyító forrásból meríthetsz erőt az út hátralévő részéhez.

Innen egyre meredekebben haladsz felfelé-csodás erdei környezetben-a Sokorói dombságban, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetterületén. A Szent Pál hegyen keresztül lassan ereszkedik az út Tényő felé, ahol szintén tarthatsz egy rövid pihenőt a forrásnál, a tájháznál vagy valamelyik kerékpárbarát fogadóban. Innen pedig irány Győr–előbb csekély forgalmúközúton, majd újra kerékpárúton.

Látnivalók

Szurdik (löszfalak), Nyúl

A 650 méter hosszú nyúli Szurdik Európa egyik legnagyobb vízvájta szurdokvölgye. Szinte egyedülálló, európai viszonylatban is jelentős képződmény, mely a nyúli lakóházak felett magasodó első dombsor tetejénél kezdődik, és a Mária-szobornál végződik. Az oldalába vájt pincesorokat és egykori barlanglakásokat érdemes esti kivilágításban is megnézned-csodás látvány!

Écsi ősfenyves

Hangulatos fenyőerdő Écs határában, a 82-es főút felől. Hazánk három ősfenyvesének egyike–mindenképpen érdemes tenned egy kört itt, a kb. 100 éves famatuzsálemek között. A fák között élő madarak éneke még különlegesebbé teszi a kitérőt, sőt színes méhészmadárral vagy más nevén gyurgyalaggal is találkozhatsz útközben.

Pannonhalma

Az eredeti nevén „Pannónia szent hegyén” (Mons Sacer Pannoniae) álló monostor és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. A hegy tetejére épült, és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese Magyarország 1000 éves történetét öleli fel. Látogasd meg a Bazilikát, a kerengőt, a könyvtárat, sétálj ki a Boldog Mór-kilátóhoz és a Lombkorona tanösvényhez, hűsölj az Arborétum árnyas fái alatt, vagy ismerkedj gyógynövényekkel az Illatmúzeumban!

Béla király kútja, Ravazd

Egy 1238-as oklevél szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király is ivott már a forrás vizéből, melynek gyógyító hatásáról számos feljegyzést őriz az apátság. A múltban tapasztalt hatásokat megerősítette a világhírű japán kutató, Masaru Emoto egyik utolsó munkája: az általa alkalmazott fagyott, kristályos vízvizsgálat is igazolta a „kút” víz kiváló minőségét.

Sólymos Szilveszter Kilátó, Szent Villebald templomrom, Ravazd

A falu legrégebbi látogatható történelmi emlékhelye a falu keleti határán, ma Bilebárdnak nevezett dombon áll: egy fakereszt és emléktábla, valamint a középkori Szent Villebald templom rekonstruált alapjai találhatók itt. Egykor ezen a dombon állt Villebald temploma, melyet először egy 1002. évi pápai oklevél említ. A közelében található a fából készült, helyi bencés tanárról elnevezett Sólymos Szilveszter kilátó, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik a környékre.

Tényő: a hagyományos népi építészet emlékei

Tényő a nyugalom szigete: egy kis falu, gyönyörű környezetben, ahol élnek még a hagyományok és ahol az utcán ma is köszönnek egymásnak az emberek. A falu egyik része viszonylag új beépítésű településrész, a község ősi magja viszont a népi építkezés megkapóan szép emlékeit őrzi.

+ Programtipp

Győr

Az egykori Arrabona, a „folyók városa” hazánk egyik legsokoldalúbb, legdinamikusabban fejlődő települése. A barokk belváros, a Bazilika, a Püspökvár a Toronykilátóval, Boldog Apor Vilmos síremléke, a Könnyező Szűzanya képe, az Egyházmegyei Kincstár mind kihagyhatatlan látnivalók egy győri kirándulás során, és számos további apró érdekességet is tartogat a városa Jedlik-csobogótól az ország első blogoló tölgyfájáig. Ha pedig kedveled az aktív kalandokat, ráadásként a Püspökerdő zöldje, erdei játszótere, tanösvénye és kalandparkja vár, és a helyi állatkertbe is érdemes ellátogatnod.

Püspökerdő

A város nyugati részén, a Mosoni-Duna ölelésében elterülő parkerdő Győr tüdeje, kedvelt kirándulóhely, a város egyik legnagyobb összefüggő zöldterülete. A kilenc kilométer hosszú sétaút mellett gondozott tisztások, tűzrakó helyek, erdei tornapálya, valamint csúszdák, hinták, mászókák és kalandpark várják az ide látogatókat. A Püspökerdőben található tanösvény természetes környezetben mutatja be az erdei életközösséget, tájékoztató táblákról ismerheted meg még jobban a terület jellegzetes növényeit és az ott élő állatokat.

Lila-hegyi kilátó, Nyúl

A Sokorói-halomvidék nyúlványainak egyik legmagasabb pontja, a Lilahegy (312 m), ahonnan csodálatos kilátás tárul eléd a Kisalföldi-síkságra. A Lila-hegyi kilátó egy 14 méteres, felújított geodéziai torony: szépen rendezett környéke ideális megállója lehet a környéken tett gyalog-és kerékpártúráknak, de remek célpont egy rövid családi kiránduláshoz is. A kilátó napelemes kivilágítást kapott, ami sötétedéskor kapcsol be, a torony belsejében pedig a környékre jellemző állat-és növényfajokat mutat be pár művészi graffiti.

Apátsági Sörfőzde, Ravazd

A Pannonhalmi Főapátság nemrég megnyílt Sörfőzdéjében magyar gyártmányú főzőberendezésekkel, a legkorszerűbb technológiával, de tradicionális technikával készülnek a belga típusú világos és barna sörök.

Vis Vitalis Ásványvízpalackozó, Ravazd

A Béla király kút vizét nem messze a forrástól palackozzák, ahol bepillanthatsz a palackozás folyamatába, megismerheted a különleges formájú üveg történetét és sok mindent megtudhatsz az igazoltan különleges minőségű vízről is.

Holt-Rába tanösvény

Ha szeretnéd megismerni a Holt-Rába növény és állatvilágát, érdemes végigmenned ezen a 6 kilométerhosszú, 5 állomásból álló tanösvényen. Gyirmót határából indulva gyalogosan és részben kerékpárral is bejárhatod az útvonalat. Útjelzők, pihenők, információs táblák segítik a tájékozódást, sőt egy madármegfigyelő tornyot is találsz itt, így igazán tartalmas 2 órát tölthetsz el a természetben, élvezve a gazdag madár-és növényvilágot.

Sárkánylik, Nyúl

A Szurdikban van egy közel 500 éves pince, az úgynevezett Sárkánylik, amely U-alakban kanyarog a sziklafalban. Egykor dézsma-pinceként szolgált, vagyis ide gyűjtötték a hegyközség egyházi birtokosai a beszolgáltatott tizedet, ma pedig családi borászat működik benne. Érdemes itt megállnod és megkóstolnod a borokat, a tulajdonos pedig szívesen megmutatja a pincét és a százéves hordókat is.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 62.2 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

A túra Győrből indul, és oda is érkezik vissza. Győr autóval és vonattal is egyszerűen megközelíthető.

Nagyboldogasszony Székesegyház, 9021 Győr, Káptalandomb 12.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Széll Fiai Fogadó, Nyúl

A Széll Fiai Fogadó konyhája a környék egyik legjobbja.

Honlap

Dombi és Fiai Fogadó, Tényő

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds