Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Belső-Őrségi kalandozás

By 2023.04.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A gyalogtúra a gerencsérek földjéről indul, az Őrség délvidékén. Magyarszombatfán, a Fazekasháznál korhű környezetben ismerkedhetsz meg a fazekasság történetével, majd megtudhatod, milyen titkot rejt a fények templomának is nevezett veleméri Szentháromság-templom. Szentgyörgyvölgyön megcsodálhatod a település bámulatos, festett kazettás mennyezetű templomát, a nevezetességek közötti úton pedig a táj káprázatos változatosságában gyönyörködhetsz. Ez a környék igazi ékszerdoboz: járd körbe, és megláthatod, mit is rejt valójában.

Látnivalók

Fatemplom, Magyarföld

A csupa fából készült templomot 2009-ben építették a parányi falu akkori polgármestere, Rátóti Zoltán színművész ötlete nyomán. Ez az egyetlen olyan templom az országban, amely nem kizárólag egyetlen vallásé, hiszen három püspök (katolikus, református, evangélikus) szentelte fel.

Szentháromság-templom, Velemér

Magyarország egyik legkülönlegesebb temploma a 13. század végén, késő román, kora gótikus stílusban épült apró Szentháromság-templom Veleméren. Itt láthatod hazánk legteljesebb épségben fennmaradt középkori falfestményeit. A templomot nemcsak Aquila János német festőmester gyönyörű freskói teszik különlegessé, hanem az ablakok fényjátéka is. Úgy építették és díszítették a templomot, hogy a keskeny ablakokon beáramló fény különféle jeles napokon az adott naphoz kötődő képekre vetüljön. Mivel a falu reformátussá lett, a hívek nélkül maradt templom lassan elkezdett lepusztulni. Az 1960-as években helyreállították, most a legtöbb kép látszik – ám van, amelyik teljesen elpusztult az évszázadok alatt.

Református templom, Szentgyörgyvölgy

Magyarország egyik legszebb festett kazettás mennyezetét találjuk a szentgyörgyvölgyi református templomban. A helyi reformátusok 1787-ben, II. József türelmi rendeletét kihasználva nekiálltak templomot építeni. A helyi legenda szerint annyira siettek, hogy az ácsok út közben, a szekéren faragták ki az erdőből hozott fatörzsekből a gerendákat. A kék bárányfelhős fakazettás mennyezet az 1800-as évek elején készült.

Fazekasház, Magyarszombatfa

Az őrségi fazekasság (ahogy a helyiek mondják: gerencsérség) otthona a Veleméri-völgy. Sok családban volt errefelé a megélhetés fő forrása az agyagedények készítése, árusítása. Az 1790-ben épült magyarszombatfai Fazekasház a Veleméri-völgy fazekasságának állít emléket. A három helyiségből álló, boronafalú, zsúpfedeles, füstös konyhás lakóházban berendezett kiállításon megismerheted a hagyományos paraszti élet bútorait, használati tárgyait, illetve a gerencsérek munkaeszközeit, és még boglyakemencét is láthatsz!

Töllös tanösvény, Szentgyörgyvölgy

A 2,8 kilométeres tanösvény a szálalóerdők világába kalauzol, és bemutatja, miért tett jót a környezetnek a régi kisparaszti erdőgazdálkodás, amikor csak egy-egy fát vagy kisebb facsoportot vágtak ki az erdőből.

+ Programtipp

Korongozás Magyarszombatfán

Magyarszombatfa volt az őrségi fazekasság központja. Napjainkban a faluban 10 fazekasmester őrzi a népi mesterség titkait, illetve készíti az egyedi és praktikus termékeket, melyek díszei vagy akár használati tárgyai lehetnek mindennapjainknak. Természetesen saját magunk is kipróbálhatjuk a korongozást, illetve vásárolhatunk a gyönyörű portékákból.

Szent Péter-templom, Őriszentpéter

Az Árpád-korból származó, román stílusú templom 1230 körül épülhetett, majd a 14-15. században gótikus stílusban kibővítették. A török korban erődítménnyé alakították: bástyákkal, kettős sánccal és árokkal vették körül. Ekkortájt a magyar földesurak a megerősített udvarházakba, várakba telepített hajdúkkal próbálták megakadályozni a törökök fosztogatását. A kis váracskák, az úgynevezett „castellumok” közül az őriszentpéteri templomerőd volt a legjelentősebb. Nem messze tőle, a domb aljában áll a középkori téglaégető, ahol a templom erődítéséhez szükséges téglákat égették ki.

Szikszay Edit Helytörténeti Gyűjtemény, Őriszentpéter

A helyi művelődési ház és könyvtár tetőterében berendezett kiállítás archív fotók és jellegzetes őrségi tárgyak segítségével mutatja be a hajdanán itt élt emberek mindennapjait és az Őrség történetét.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és Natura 2000 Látogatóközpont, Őriszentpéter

A látogatóközpont emeletén modern, látványos kiállítás mutatja be az Őrség természeti értékeit, felnagyított makettek és interaktív játékok segítségével.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 31 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

9946 Magyarszombatfa, kultúrház

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds