Skip to main content

Túrainfó

A Cserhát vonulatai között egy rejtélyes „kéz kilátó” rejtőzik az Országos Kéktúra Hollókő és Felsőtold közötti szakaszán. Ereszkedj le a csendes és vadregényes Farkaskút-völgybe, ahol kiváló lovas programokat kínálnak a turistáknak.

A faluig az út meredek. Lehet, vissza is sírod ezt a combizom-próbáló lejtőt, amikor egy újabb gyönyörű kilátásért ismét felfelé kapaszkodsz a vádlid teherbírásában bízva. Felsőtold után vedd célba a Cserhát egyik legmagasabb pontján álló több szintes, acél Tepke-kilátót. A Major hegyet megkerülve, Garábon keresztül visz az út, ami a Garábi-nyeregnél újra beköt majd az Országos Kéktúra útvonalába. A Tepke-kilátó legfelső szintről észak felé a Karancs-Medves, nyugatra a Cserhát, keletre a Mátra bércei húzódnak. Innen lefelé vezet az út a Bableves csárdáig, ahol egyrészt a megtett út miatt megérdemled a finom falatokat, másrészt a folytatáshoz szükséged is van rá, hiszen vissza kell érkeznek Alsótoldról Felsőtoldon át Hollókőre.

Látnivalók

Hollókői vár

Hollókőhöz közeledve már messziről megpillanthatjuk a falu fölé magasodó, a vidék nyugalmát büszkén vigyázó 13. századi várat. Történetével együtt látványa olyan, mintha egy mese megelevenedő helyszíne lenne. Az erődöt 2021-ben felújítják, zárva.

Skanzen

Hollókő ófalu része egy élő múzeum hófehér kontyos házaival, templomával, macskaköves utcájával, az osolamester házával, fazekasával, sajtboltjával, tájházával, posta- és babamúzeumával. Pláne rendezvények alkalmával, amikor a palóc hagyományok is megelevenednek.

Kéz-kilátó

2020-ban készült el Csíkszentmihályi Benjámin kezet formáló, fából készült alkotása. Itt kézen állva nézhetsz körbe, mert bemászhatsz a tenyérbe, a hüvelykujjra is. Az alattad húzódó táj látványa pedig kárpótol a kaptatókért.

+Programtipp

Farkaskútvölgy

A Cserhát szívében a világörökség részét képező Hollókőtől mindössze 2 km-re, egy festői szépségű, csendes és vadregényes völgyben találsz a lovastanyára.
Nevét egy történelmi időkből itt maradt és régi nevén Farkaksútnak nevezett gémeskútról kapta. A völgyet egy tó ékesíti és a csörgedező Szekerce – patak szeli át, folytatva útját a kék túra mentén, a Felsőtoldra vezető szurdokban.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 26.6 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Hollókő 3176, Szállások út 30.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds