Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Séta a szőlőtőkék között – Könnyű túra a Csömötei-hegyen

By 2021.03.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az Alpokalja lábánál fekvő Lukácsháza hangulatos szőlőhegyén vezet ez a könnyű, de annál hangulatosabb túra. Kirándulásunk során megismerkedünk a környék ember által épített, régészeti és természeti értékeivel is.

A kilátó mögött kialakított parkolótól a Csömötei-hegy gerincén húzódó úton északnyugat felé indulunk a piros/sárga turistajelzésen. A tőkéket elhagyva természeti környezet vár bennünket. Árnyas erdei ösvényen sétálunk tovább, amely a környék lakói által egyik legkedveltebb gombázóhelyen halad át. Akár tavaszi madárdal kísér bennünket, akár az őszi avarban baktatunk hamar átjár bennünk az erdő nyugalma. A kőszegdoroszlói elágazótól a sárga körséta jelzésen (Alpannonia Light) lassan a hegy lábához ereszkedünk.

A régészeti emlékhelyet követően aszfaltos utunkat jobbról a szőlőtőkék között megbújó pincék, balról a Gyöngyös-patak mentén elterülő mezőgazdasági területek szegélyezik. A hegy lábát megkerülve egy murvás-kavicsos úton a természetvédelmi oltalom alatt álló 200 éves vadkörtefa felé vesszük az irányt. A körtefa mellett kihelyezett padokon rövid pihenőt tarthatunk, mielőtt kis emelkedőn felkaptatva megérkezünk túránk végpontjához a szőlőhegy legmagasabb pontján épült kilátóhoz.

Látnivalók

Csömötei-hegyi kilátó

A Csömötei-hegy legmagasabb pontján (280 méter) 2010-ben épült egy 12 méter magas, vörösfenyőből készült kilátótorony. A csekély tengerszint feletti magasság ellenére a felső szintről tiszta időben pazar kilátás nyílik a környék településeire. A kilátó mellett játszótér, fedett pihenőhely és toalett megtalálható. Utóbbi hétvégente vehető igénybe.

Régészeti emlékhely

Lukácsháza határában haladt a római korban Borostyánkő útnak nevezett kereskedelmi út. A szőlőhegy északi részén, az egykori homokbánya területén avar kori temető sírjai kerültek elő, túlnyomó részt lovas sírokkal. A feltárás részleteiről és a falutörténet más vonatkozásairól információs tábla tájékoztatja az idelátogatót.

200 éves vadkörtefa

A Csömötei-hegy lábánál álló vadkörtefát az 1800-as évek elején ültették ismeretlenek. Magassága 15 méter, törzskörmérete meghaladja a 3 métert. Terebélyes koronájával különösen impozáns látványt nyújt a tavaszi virágzáskor. Helyi jelentőségű, védett természeti érték.

 

+ Programtipp

Biotájház

A lukácsházai biotájház megálmodói az egykori falusi élet hétköznapjait tárják az érdeklődők szeme elé. Az 1870-es éveket idéző majorság a kézművességre, paraszti gasztronómiára, tájhű gazdálkodásra épít. Az épületek és a majorságban élő állatok (racka juhok, kecskék, tehenek) felfedezése után a vállalkozó kedvűek régi hagyományos ételek elkészítésére is vállalkozhatnak.

További információkTérkép

Holdfény Liget

A Holdfény Liget egy klasszikus kalandpark a Csömötei-hegytől mindössze 1 km távolságra, ahol drótkötélpályák, játékok, kisvasút,  élményösvény és büfé is várja az ide látogatókat. Előzetes bejelentkezés alapján kenuzhatunk a Gyöngyös-patakon, vagy eMonsteRollerrel fedezhetjük fel a környék látnivalóit.

További információkTérkép

Sárkány tanösvény

A tanösvény Gyöngyösfalu csodálatos természeti környezetben várja a kirándulni vágyókat, melynek hét állomása Pösei sárkány 1857-ben keletkezett legendáját meséli el. Az ösvény a falut védő töltésen, szántóföldek és rétek között kanyarogva éri el a hegyet, majd a 200 éves körtefát, hossza 2,8 km.

Térkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Szombathely Tourinform

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 5.6 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Tömegközlekedéssel Szombathelyről indulva Lukácsháza vasútállomás, vagy Postakocsi vendéglő buszmegállóhely felől gyalogosan, vagy a 87-es főút felől személygépkocsival.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds