Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Körösi karika – Békéscsaba–Gyula kerékpártúra

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Túránk Békéscsabáról, a Széchenyi ligetből indul az Élővíz-csatorna mentén. Az évszázados árnyas fák között kanyargó, közel 300 évvel ezelőtt kézzel ásott csatorna mellett remek bicikliút vezet Gyula belvárosáig, ahol pihenésképp megállhatunk megnézni a gyulai várat és benézhetünk az ország egyik legpatinásabb régi cukrászdájába, a híres Százévesbe.

Felfrissülve folytatjuk utunkat a Fekete-Körös partján fekvő Gyula-Városerdő felé, ahol kiváló homokos fövenyével hívogat a szabadstrand. Továbbkerekezünk a Körös gátján a mályvádi erdő felé. A folyó kanyarulatai mentén fűz-nyár és tölgy-kőris-szil ártéri erdőket láthatunk. Őszi napokon igazi színkavalkád az erdő, nyáron pedig mély zöld színével nyugtatja a szemet. Némi szerencsével a ritka fekete gólyát is megpillanthatjuk.

A Fekete-Körös gazdag természeti környezete madártávlatból

A Körös-gát tetejéről tiszta időben messzire látni, a távolban felsejlik az Erdélyi-szigethegység vonulata is. Végigjárjuk a Fekete-Körös zabolátlanul kanyargó, erdőmelléki folyását, amely az ország egyik legkevésbé szabályozott folyószakasza: szinte minden kilométeren 90 fokot kanyarodik. A változatos élőhelyek sok-sok növény- és állatfajnak adnak otthont. E tájék kocsányos tölgyei és vadkörtefái a Körös-vidék ősi tölgyerdőinek maradványai. A bányaréti őstölgyes érintetlen matuzsálemei igazi genetikai rezervátumként őrzik az ősi növényfajokat.

Száraz időben a határ menti Körös-szakasz is végigjárható megfelelő kerékpárokkal, de a túrát lerövidíthetjük, ha a piros sáv túrajelzést követve az erdőből fordulunk vissza Gyula irányába. A mályvádi erdőt megkerülve begurulunk Gyulaváriba, ahol megpihenhetünk a kastély mellett, majd az utolsó 20 kilométeren hazagurulunk a már ismerős Gyula–Békéscsaba bringaúton az árnyas fák között, ahol nyáron a sűrű lombok között bizony hamarabb sötétedik.

Forrás: Túrabarátok

A Körösök Völgye Látogatóközpont impozáns épülete Békéscsabán a Széchenyi ligetben

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 70 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Békéscsaba, Széchenyi liget

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Almássy Kastélymúzeum, Gyula:

A török hódoltság után épült kastélyban kialakított modern múzeum az alföldi urak és cselédek életét mutatja be lenyűgöző hologramok és eredeti berendezési tárgyak segítségével. A kastély gyakori vendége volt Ferenc József császár és több uralkodó, valamint Erkel Ferenc és Munkácsy Mihály is.

Kerékpártúrázók a gyulai Almásy-kastélynál

További információk

Százéves cukrászda, Gyula:

A kávézó néhány méterre a városközponttól, egy kedves kis tér sarkában áll, teraszára kellemesen odasüt a napsugár. Belépve mosolygós személyzet és múlt század eleji hangulat fogad, eredeti bútorok között, festett mennyezet alatt falatozhatunk, kávézgathatunk.

A díszítő festések által meghatározott termekben korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak láthatók. 1840-ből maradt fenn a sarokterem fali polcállványzata a két aranyozott favázával és a fedeles cukorkásüvegekkel.

További információk

Bányaréti őstölgyes, Dénesmajor:

Dénesmajoron túl, a Bányaréti-erdőben különleges helyet találunk. A bányaréti őstölgyes 260-280 éves, pusztuló famatuzsálemei a vízhiány miatt kiszáradnak és lassan visszaporladnak a természet örök körforgásába. Az őstölgyes 1989 óta védett terület, fái a Körös-vidék régi tölgyerdőinek maradványaként nagy genetikai értéket képviselnek.

A Bányaréti őstölgyes Magyarország 1000. védett területe

+ Programtipp

Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont, Dévaványa:

A központ épületében kiállítások mutatják be a Nagy-Sárrét vidékét és a környék jellegzetes, szigorúan védett, nagy testű madarát, a túzokot, amelyből ezen a tájékon több mint 500 példány él. A külső bemutatóhelyeken magyar őshonos állatfajok láthatók testközelből, többek között magyar szürke marha, bivaly, rackajuh, mangalica sertés és különböző baromfifajták. A központ mellől indul a másfél kilométeres Réhelyi tanösvény, amely a helyi puszták állat- és növényvilágát mutatja be.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Békéscsaba Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds