Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Két keréken a fenyvesekkel tagolt magyar vidéken

By 2022.03.01.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Szentgotthárdon egy darabig kerékpárút vezet, de a várkertet megkerülve Rábakethely felé vedd az irányt. Az úton végig vezet majd az 1-es kerékpáros túraútvonalat jelző tábla, szinte lehetetlen eltévedni. Útközben megcsodálhatod a hazánkban nem túl gyakori fenyveserdőket és az erre a vidékre oly jellemző szórványtelepüléseket.

A Hársas-tó után jön néhány rövid, ám az útvonal első felére jellemző meredek emelkedő. A Vendvidéknek nevezett régió nem csak etnikumában hordoz magában szlovén sajátosságokat. Sok telken semmi kerítés nincs, vagy ha van, az is csak jelképes, alig derékig érő – akárcsak a szlovén Alpokban. Tisztásokon felbukkanó szürkemarha nyájak és a fejed felett elrepülő, rikoltó fácáncsapatok is színesítik utadat. Egészen Vasvárig gyakorlatilag zavartalanul bringázhatsz az Őrségi Nemzeti Park csodás erdeiben.

Őrimagyarósdon a Vadása-tó kedvelt horgászhely, a gersekaráti Sárvíz-tavon pedig akár jetskizhetsz is, ha kedved, időd és pénztárcád engedi. Vasvárnál, az Őrséget elhagyva sokkal nyitottabb, inkább búzamezőkkel tagolt táj vár rád, de a jó útminőség és az alacsony forgalom továbbra is adott. Zala megyébe átérve az útvonal egyik utolsó nagyobb városa, Zalaszentgrót következik, ahol végig szeparált kerékpárúton haladhatsz. Kehidakustánynál Nemesbük felé indulj, és lélekben készülj a túra legmeredekebb emelkedőire. A több mint 3 kilométer hosszú kaptató átlagban 5-6%-os, de vannak 10%-os részei is.

Az izzasztó emelkedők után Nemesbükre már legurulva, egy kőhídon keresztül jutsz el, aztán már következik is Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, Hévíz. A tó megkerülése után egy különleges, erdei kerékpárútra érkezel, ahonnan már nem nagy a táv Keszthelyig, a túra végcéljáig. Ha a túra végeztével felfrissülnél kicsit a Balaton partján, akkor a Festetics-kastély északi oldalától, kerékpárúton, alig két kilométer után oda is eljuthatsz. A túrát érdemes több napra bontani, gyerekekkel akár még kettőnél több napra is.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Hársas-tó, Szentgotthárd

Érdemes elidőznöd egy kicsit a Hársas-tónál, ami ugyan már sok kilométerre van Szentgotthárdtól, de a szórványtelepüléses kialakítás miatt még mindig a város része. Nyáron szabadstrandként is funkcionál, ilyenkor remek lángosos működik a partján. Emellett egy kis tanösvény is tartozik a tóhoz, ahol felfedezheted az Őrség növényvilágát.

Völgyhíd, Nagyrákos

Az ország leghosszabb vasúti völgyhídjával büszkélkedhet a település. Az 1399 méter hosszú híd Európában a negyedik leghosszabb ilyen műtárgy és nem is olyan nagyon régen, 2000-ben fejeződött be az építése. Ha átmész a híd alatt, jobbra lesz egy kényelmes felhajtó a nagyrákosi állomásra is, ahonnan beláthatod az egész építményt.

Batthyány kastély, Szent Gróth termálfürdő, kőhíd, Zalaszentgrót

A Batthyány-kastély Zalaszentgrót ikonikus épülete, mely a Zala völgyében, a folyó és mellékága által körülölelt szigeten, ősplatános, védett parkban fekszik. A kastélytól nyugatra található, négy nyílású, kőből épült hidat is érdemes megnézned, ha itt jársz. A kastély és a kőhíd után pedig megpihenhetsz a Szent Gróth termálfürdőben is.

Tófürdő, Szentlélek templom, Hévíz

Hévízen a hét tornyáról híres a Szentlélek templomot feltétlenül nézd meg. A Hévízi-tó pedig Európa legnagyobb természetes, gyógyhatású, meleg vizes tőzegtava.

Festetics-kastély, Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország leglátogatottabb kastélya. A kastély számos történelmi tárlat helyszíne, és talán kevésbé ismert, hogy a műemlék épület alatt borospincék is találhatók.

+ Programtipp

Kemence kápolna, Sénye

Igazi különlegesség a Sénye melletti szőlőhegyen egy helyi építési vállalkozó által emelt kis kápolna. A kegyhely mellett itt található az ország egyik legnagyobb magyar zászlója is.

Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút

Zalaköveskút határában, a kis község egyik legmagasabb pontján áll az úgynevezett Teréz Anya kilátó. Tetejéről csodálatos kilátás nyílik a környező vidékre.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 153 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Szentgotthárd, vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds