Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Borkedvelő bringatúra Budapest szőlőskertjeiben

By 2022.03.01.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A hazai borkultúra iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk ezt a szőlődombok és pincesorok között vezető túrát. Ez egy könnyebb változat, borút, bringasztráda és két hangulatos kis tó is az útvonal része.

Biatorbágyon az első látnivaló a viadukt, mely régen vasúti híd volt. Az északi sínpárra hosszú lépcsősoron lehet feljutni, innen szép kilátás nyílik a környékre. A viadukt körforgalma után pedig rögtön egy dombra vezet fel az út, és ezen a részen nagyobb autóforgalomra is számítanod kell.

Az úgynevezett Biai-tavat elhagyva aszfaltos országút visz Etyekre. A Budapest szőlőskertjének is becézett Etyek a bortermelők nagy kedvence. Első látványossága a híres pincesor, ahol gyakran rendeznek programokat az idelátogatóknak. A pincesortól tekerj a település főterére, ahol a Magyar-kútnál érdemes megállnod, és akár a kulacsodat is feltöltheted a friss forrásvízzel. A település másik felén fekvő Gasztrosétányhoz egy kockaköves emelkedőn kell felküzdened magadat, de az itteni étel- és italválaszték kárpótol majd a nehézségekért. Megkóstolhatjuk a helyi borkülönlegességeket és sokféle helyi finomság is vár minket, ha megéheztünk az úton.

A Gasztrosétányról legurulva, a Boti úton az Etyek-Tarján közötti kerékpáros útvonalra érsz át. A szőlődombokat gyönyörű lankák és kellemes fasorok váltják fel. Bicske előtt pedig az 1-es út szervízútján tekersz majd tovább, de a táblák végig jelezni fogják az irányt. Ez az út egyébként Herceghalom felől jó alternatív útvonal azoknak a családoknak, akik a biztonságosabb bringázásért cserébe kihagynák Etyeket.

Bicske előtt egy újabb, hangulatos pincesor vár majd, Bicskéről pedig kerékpárút visz tovább Csabdi felé a Bicskei horgásztó mellett. Az M1-es alatti alagút után zegzugos kerékpárút, kicsi szőlődombok és kerékpáros híd teszi változatossá az utat. Csabdiban röviden gyalogkerékpárúton tekersz majd, itt külön figyelj a gyalogosan közlekedőkre is.

Vasztély után következik egy Magyarországon ritkaságszámba menő bringasztráda, ami egy korábbi földút leaszfaltozásával jött létre. A Tarjáni-horgásztó elragadó látványába belefeledkezve pedig megállhatsz egy utolsó pihenőre, hűsölésre. Az út túra része a tarjáni temető mellett, a Gerecse lábánál ér véget, de innen még néhány kilométerre van a tatabányai vasútállomás, ahonnan vonattal juthatsz vissza Budapestre.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Biai-tó

Természetes eredetű horgásztó, mely változatos madárvilággal rendelkezik. Télen egyes részein korcsolyázni is lehet.

Magyar-kút

A A 90-es években helyreállított kút története a XIX. századra nyúlik vissza, ivóvizet biztosított az ott élő emberek számára. Forrásvize ma is iható, a felújított épület pedig műemléki értékű látványosság, melyet érdemes útba ejteni.

Gasztrosétány

A helyi borokon, sajtokon és egyéb házi finomságokon kívül nagy választékban találhatsz meleg ételeket is a sétányon. Ez a helyszíne a szezonális Etyeki Piknik rendezvénynek is, amely nagy népszerűségnek örvend.

+ Programtipp

Tarjáni horgásztó

Bájos kis horgásztó a kerékpárút mellett. Mindenképpen érdemes megállni itt egy kis pihenőre és kattintani néhány idilli fotót.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 45 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Túránk Biatorbágyról indul, ami alig negyedóra vonatozással elérhető a fővárosból.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds