Skip to main content

TOP 5 látnivaló a Balaton-felvidéken

Indul a levendulaszezon a Balatonnál

Kihűlt vulkánok hegyként tornyosuló kúpjai, bazaltoszlopok, magányos sziklák, színes és árnyas erdők, barlangok, szőlőhegyek, kultikus pincék, templomok, harangok, csodálatos levendulamezők, a Balaton türkiz színű víze és több száz kilométernyi kerékpárút, illetve a Kéktúra több mint 100 kilométere vár rád ha a Balaton-felvidék páratlan lankáin szeretnéd koptatni a bakancsod talpát, a bringád kerekét, vagy éppen használni az evezőlapátod.

Mutatjuk, hogy szerintünk mi az a TOP 5 látnivaló, amiket mindenképpen fel kell keresned, ha a Balaton-felvidéken jársz!

1. Salföldi pálos kolostor romja

Salföld és Badacsonyörs között, az erdő hűs lombkoronája alatt találod a gótikus stílusban épült, egyetlen magyar alapítású szerezetesrend kolostorának maradványait. Ez az egyik legépebben megmaradt középkori templomromunk, amit akár Salföldről, akár Ábrahámhegyről könnyedén elérhetsz.
Keresd fel a kolostorromot gyalog, bringával, vagy a Salföldi Majorból induló lovaskocsival!

A Folly-arborétumtól a pálosok kolostoráig – Kellemes túra a Balaton-felvidéken

2. Tihanyi Bencés Apátság

A Balaton egyik legfontosabb ékköve a Tihanyi Bencés Apátság, melynek alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék.

Az Apátság temploma és altemplomai egész évben látogathatóak, ami számos koncertnek, kiállításnak és kulturális programnak is otthont ad.
Ne felejts el felmenni az Apátság tornyába sem, mert csodálatos körpanoráma tárul eléd. Végül pedig keresd meg Kolodko Mihály csokievő Gombóc Artúrt ábrázoló miniszobrát, és próbáld ki a híres tihanyi visszhangot is!

Vízitúra a Tihanyi-félsziget körül

3. „Zalahalápi Stonehenge”

A Haláp hegyen, az egykori tűzhányó gyomrában található szoborparkhoz, amit a helyiek Zalahalápi Stonehenge néven is emlegetnek, mindenképp érdemes ellátogatnod. A kanyargó tanösvényen szikla-szobrok várnak, és háromdimenziós formákba dermedt lávatestek tornyosulnak feletted. A lebilincselő látvány betetőzéseként a Tapolcai-medence vulkánjainak többsoros koszorújában gyönyörködhetsz!

 

Fedezd fel Tapolcát!

Titkos tipp: Próbáld ki a hegyen a Digitális Vándor alkalmazás halápi e-ösvényét!

4. Tapolcai-tavasbarlang

Kevesen tudják, hogy Tapolca egy „ementáli sajtra”, azaz rövidebb-hosszabb barlangjáratokat rejtő kőzetre épült: a város házai és utcái alatt eddig több mint 10 kilométernyi barlangjáratot tártak fel a kutatók! A barlanghoz épült egy látogatóközpont is. Itt játékos módon megismerkedhetsz a karsztvidékek csodálatos világával, majd végigcsónakázhatsz a barlangrendszer egy részén, ami igazán felejthetetlen élményt jelent.

Látogatás előtt érdemes a nemzeti park honlapján előre online jegyet váltanod, hogy biztosan bejuss.

Csobánc – Csúcshódítás a Tapolcai-medencében

5. Rezi vár

A Balaton-felvidéki végvárak gyöngyszeme a Rezi vár. A vadregényes Keszthelyi-hegység kiugró sziklaormán csodálatos körpanorámát kínál a Balatontól Sümegig. A felvezető ösvény alján találsz parkolót, innen vezet a legrövidebb út a várba, de ha többet szeretnél megismerni a környező élővilágból, akkor inkább válaszd az erdőn-mezőn kanyargó, látványos, táblákkal szegélyezett tanösvény sétakört!

Keszthelyről a Rezi várig hegyikerékpárral

Aktívan a Balaton-felvidéken kiadvány

A Balaton-felvidék még rengeteg látnivalót tartogat, fedezd fel mindet! 

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds