Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Pisztrángok nyomában a Garadna-völgyben

By 2022.02.21.január 8th, 2024No Comments

Fotó: Gulyás Attila / Turista Magazin

Túrainfó

A kirándulás remek kiegészítése lehet, ha a lillafüredi kisvasúttal robogsz egyet. A túra a Garadna állomásáról indul, kövesd a fehér körben stilizált pisztráng jelzést, ez vezet végig utadon. Ahogy a jelzés is elárulja, a Pisztráng tanösvényt fogod végigjárni. A Szövetség-forrás hűs vizéből töltsd fel kulacsodat, és indulhatsz is a kalandra. Itt lépsz be a Garadna-patak szűk völgyébe. Itt sokszor hűvös az időjárás, ami miatt lehet, hogy neked jobban fel kell öltöznöd, de számos növény és állat örül neki, és kifejezetten ezért él itt. Például a gyors folyású vizeket kedvelő pisztráng is. A patakot elhagyva a kék kereszt jelzésen folytatod utadat, így éred el a nagyon hétköznapi nevű Helyiipar-forrást. Körülötte tűzrakóhelyeket, padokat találsz, ahol meg is szusszanhatsz. Az ország egyetlen turista pantheonjában találod magad: magyar természetjáróknak állítottak itt emléket, akik sokat tettek az ország természetszeretetéért. Ha kipihented magad, folytasd utadat, végállomásod szintén a Garadna vasútállomás lesz.

Látnivalók

Turista Pantheon

A pihenőhely az emlékpark kitalálója és megalkotója után a Ferenczi-pihenő nevet is viseli. A park felső teraszain emlékfalak, táblák állítanak emléket a múlt és közelmúlt nagy magyar természetjáróinak. A legfelső teraszon az 1992-ben állított kopjafa Borsod-Abaúj-Zemplén megye természetjárása százéves jubileumának állít emléket.

+ Programtipp

Újmassai őskohó

Már az 1700-as évek közepén épültek ide kohászati üzemek. A ma is látható monumentális építmény 1813-ban épült. A kohóüzemek munkájához, a hámorok működtetéséhez víztározót építettek, ez a mai Hámori-tó. Az őskohó Európa-szerte is ritkaságnak számít.

Szentléleki Pálos kolostorrom

A Bükkben Ómassa fölött épült fel a pálos szerzetesek kolostora, ahová egy meredek úton lehetett feljutni, ezért igazi remetéknek való hely volt. A kolostort a Szenlélek számára szentelték föl, innen kapta nevét a terület is. A kolostort 1313 előtt építették és közel két és fél évszázad működés után néptelenedett el.

Garadnai Erdészeti-, Természeti- és Vadgazdálkodási Gyűjtemény

A LÁEV Garadna állomás mellett található kiállítás az erdészeti- és vadászati szakma muzális értékű történeti gyűjtemény mellett a tájegység természeti adottságait és élővilágát mutatja be.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 1.5 km
Időigény: 1 óra

Megközelítés

LÁEV Garadna állomás, erdei vasúttal, autóbusszal vagy személyautóval Miskolcról Ómassa felé vezető úton.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Mókusodú büfé

A büfé Garadna állomás szomszédságában található étkezési lehetőség.

Szentléleki Vendégház

A Szentléleki Pálos kolostorrom mellett található vendégház szálláshely és büfé szolgáltatásokkal várja a turistákat és az arra járó vendégeket.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds